stalno napreduje

Tko je Jana Fett, mlada hrvatska teniska zvijezda

Foto: Reuters/PIXSELL
Jana Fett
Foto: Reuters/PIXSELL
Jana Fett
Foto: Reuters/Pixsell
Jana Fett
25.09.2017.
u 07:12
Jana igra desnom rukom, ali je zapravo ljevakinja, 
što se vidi 
kada daje autograme
Pogledaj originalni članak

Moramo priznati da jednu stvar još nismo do kraja razjasnili: je li 20-godišnja Jana Fett Zagrepčanka ili Vrbovčanka. Kad napišemo Zagrepčanka, ljute se Vrbovčani i obrnuto. Tražili smo jednom da se i sama izjasni, ali dobili smo ovakav odgovor:

– Rođena sam u Zagrebu (2. studenoga 1996. – nap. a.), a u Vrbovcu sam živjela do završetka osnovne škole te se potom preselila u Zagreb. Zbog tenisa i dopisne Birotehničke škole.

Očito je i jedno i drugo točno...

Uglavnom, Jana je prošli tjedan sa šest pobjeda u nizu (tri u kvalifikacijama, još tri u glavnom turniru), od kojih je jedna bila i nad igračicom iz Top 15 (Kristina Mladenović) u Tokiju stigla do drugog WTA polufinala u karijeri (prvi je bio u Hobartu na početku godine). Bila je na korak, zapravo koračić, do prvog finala jer je u dvoboju s Japankom Miyom Kato (171. na WTA listi) imala i meč-loptu, ali na kraju je ipak izgubila.

Stalno napreduje

No, taj ju je uspjeh prvi put u karijeri pogurao u Top 100 (veliki je to pomak za igračicu koja je u sezonu ušla s 325. mjesta), pa sad Hrvatska prvi put u povijesti ima čak pet tenisačica među prvih 100: 33. Mirjanu Lučić-Baroni (35 godina), 39. Anu Konjuh (19), 46. Donnu Vekić (21), 89. Petru Martić (26) i 99. Janu Fett (20). Posebno se možemo veseliti što na rang-listi igračica do 21 godine, za koju možemo reći da je budućnost ženskog tenisa, u vrhu imamo čak tri predstavnice: 3. Konjuh, 5. Vekić i 10. Fett. Osim što su perspektivne, sve su te naše mlade tenisačice i vrlo zgodne, i to u svjetskim okvirima, a Jana je po mnogima najzgodnija. Njezinim fotografijama na Instagramu mnogi su oduševljeni. Vjerno čekaju svaki njezin korak i objavu, pa tako Fett broji gotovo 6000 fanova. Nije puno, ali taj broj strelovito raste.

– Možda (zasad) nije najbolja, ali je svakako najzgodnija tenisačica na svijetu, ističu njezini pratitelji na društvenim mrežama.

No, za Fett kao sportašicu najvažnije je da marljivo, iz dana u dan, trenira, što ponekad nije lako. Jer, kad ne igra, na dva teniska i jedan kondicijski trening potroši i do sedam sati dnevno.

– Jana voli raditi i pokazuje stalni napredak. Ana Konjuh i Donna Vekić su u prvim godinama profesionalne karijere postigle bolje rezultate, ali to ništa ne mora značiti. Pred Janom su još godine i godine igranja i puno mogućnosti. Samo neka je posluži zdravlje. U svakom slučaju s Anom, Donnom i Janom imamo vrlo jaku i mladu reprezentaciju i nadam se puno boljim rezultatima u Fed kupu sljedećih godina, kaže izbornica hrvatske reprezentacije Iva Majoli koja jako dobro poznaje potencijal desnoruke agresivke koja preferira tvrde podloge.

– Jana je bila borbena, a sada je još više, ne pušta, grize, nikad ne odustaje. Spremna je na kritiku, rado će poslušati svaki savjet, izvršiti svaki zadatak. Ima odličnu komunikaciju s ljudima iz svog stožera, s njom su kao treneri radili Alan Marić i Goran Prpić, prava je profesionalka. I uvijek nasmijana – nadovezao se naš poznati mentalni trener Igor Čerenšek koji je neko vrijeme intenzivno s njom radio.

Bio je s njom i na juniorskom Australian Openu 2014. kada je Fett stigla do finala. Nakon toga joj je Australija postala jedna od dražih destinacija, ali...

– Obožavam zimu, skijanje, klizanje... To mi je najdraže godišnje doba, no nažalost posljednjih godina nisam skijala jer nisam imala vremena. Dapače često sam zimi boravila u Australiji i ondje mi baš nedostaje snijeg. No, Australija me oduševila, pogotovo Melbourne, zaista je prelijep i rado ću se ondje vraćati – otkrila nam je u jednom razgovoru.

I prije nego što je završila s juniorskom karijerom Jana je počela nastupati na turnirima seniorki. Prva dva meča odigrala je u proljeće 2013. godine na ITF-ovu turniru u turskom gradu Antalyi i oba izgubila, a prvu pobjedu postigla je kod kuće, u Bolu na Braču iste godine, i to protiv Slovakinje Rebecce Šramkove. Prvi seniorski turnir osvojila je godinu kasnije u češkom gradu Ostravi. Najznačajniji naslov joj je zasad osvojeni challenger u Tokiju u studenome 2015. godine kada je osvojila i najviše bodova – 130.

I kad se očekivala njezina igračka eksplozija, u siječnju prošle godine ozlijedila je ručni zglob pa je morala pauzirati gotovo godinu dana. Treninzima se vratila nešto prije, pripremala se na Zagrebačkom velesajmu gdje smo je jednom i posjetili i s njom porazgovarali.

– Bilo mi je jako teško, u početku je zaista bilo groznih trenutaka. Pitala sam se hoću li uopće ikad više zaigrati bez bolova. Srećom, sve je prošlo dobro, ne boli me više, ali prema preporuci liječnika, neću žuriti s povratkom – kazala je tada.

Nakon toga je došao Hobart i potom najuspješnija Janina sezona, što se najbolje vidi iz podataka o njezinoj zaradi. Ukupno je od turnirskih nastupa zaradila 165.994 dolara, a od toga samo ove godine 100.376. Ali sezona još nije završena...

Da nema tenisa - moda

– Na početku godine postavili smo cilj, ulazak u Top 100, što sam sad i ostvarila. Ono što je najvažnije, pokazala sam da mogu dobro igrati i protiv bolje rangiranih tenisačica – kaže Fett.

Očito se u igri i rezultatima mlade zagrebačke Vrbovčanke vide plodovi obnovljene suradnje s Goranom Prpićem, nekad našim proslavljenim tenisačem a danas jednako uspješnim trenerom. Prpa zna posao, a Jana voli slušati pa bi to napokon mogla postati čvrsta kombinacija hrvatske igračice i hrvatskog trenera. Dosadašnji aranžmani (Prpića, Krajana, ali i drugih) nisu trajali dulje od sedam mjeseci, osim kad se radilo o početnoj suradnji.

No, da karijere tenisača i tenisačica uglavnom nisu pravocrtne, uvjerila se Jana ovaj tjedan. Nakon polufinala u Tokiju, na WTA turniru u kineskom gradu Guangzhouu ispala je već u prvom kolu. Bolja od nje bila je kineska kvalifikantica Kai-Lin Zhang, 249. tenisačica svijeta.

Život ide dalje, barem se u tenisu turniri igraju svaki tjedan i najvažnije je sačuvati zadravlje i – optimizam. A potonjega, uvjerili smo se u to mnogo puta, Jani ne nedostaje. Njezin sljedeći cilj svakako je zaigrati u glavnom ždrijebu nekoga od Grand Slam turnira. Jer oni donose najviše bodova i najviše – novca.

Od ostalih zanimljivosti vezanih uz Fett spomenimo još da je teniski stasala pod trenerskom rukom svog oca Slavena koji se i dalje najviše brine o njezinoj karijeri i često s njom putuje.

– Ma, kod mene vam je cijela obitelj igrala tenis: mama, tata, djed, teta... Tako sam se i ja počela baviti tenisom, već s četiri godine – napominje.

Fett igra desnom rukom, ali je zapravo ljevakinja, što se najbolje vidi kad na turnirima potpisuje loptice navijačima. Ima još nešto ivaniševićevskoga: kad pobjeđuje, u pravilu svaki dan večera u istom restoranu. Uzori su joj Roger Federer i Marija Šarapova. Umjesto igranja kompjutorskih igrica, radije se druži s prijateljicama, voli koturaljkanje, ali i dobru knjigu. To joj, kaže, donosi mir i pomaže u koncentraciji. A da nije uspješna u tenisu – bavila bi se modom.

 

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MO
mobitel20
09:08 26.09.2017.

Bravo Jana ! Samo naprijed. Stvarno je nestvarno da iz malobrojne Hrvatske imamo cak 5 tenisacica medju top 100 ! Bravo cure!

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
10:28 25.09.2017.

Oba je Hrvatica i to je sasvim dovoljno,puno uspjeha u životu i da se snovi ostvare 🎾🤸🏿‍♀️🥇

RS
rasta sev
12:34 25.09.2017.

Oko čega se novinari spore da li je Vrbočanka ili Zagrepčanka, rekao bih da je to prilično nevažno u ovoj priči, ako gledamo prema mjestu rođenja onda je cca 99% malih Vrbovčanki i Vrbovčana rođeno u Zagrebu(u nekoj bolnici u Zagrebu) i jesu li zbog toga zagrepčani ili nisu. Zadnjih 60 godina pa i vše migracije unutar države su velike, ljudi se doseljavaju u neka mjesta prvenstveno iz ekonomskih razloga radi zaposlenja tako su i Fettovi stigli u Vrbovec iz slavonije "trbuhom za kruhom" gdje su im se rodila djeca (opet u bolnici u Zagrebu)zaključite sami kako će tko doživjeti.Djeca se oženila ili udala i imaju svoju djecu koja su opet rođena u bolnici u Zgb i to je jedna strana očeva, ali pošto djeca imaju i majku ona je produkt iz braka fetivog vrbovčana i gospođe mu koja nije vrbočanka po rođenju ali je s mužem zivjela veći dio u Vrbovcu iz čijeg je braka rođena i majka od Jane Fett. Sada i dalje polemizirajte je li Vrbovčanka ili Zagrepčanka, rekao bi da je to potpuno nevažno ona je naša, oni kojima smeta odnosno pitaju se da li je Fett hrvatsko prezime ta pitanja govore puno o njima.