Pobijedili Crnogorce

Tanjević: Šarić je zabio najvažniji koš u cijeloj utakmici

Foto: fiba.com
Hrvatski košarkaši
Foto: fiba.com
Hrvatski košarkaši
Foto: fiba.com
Hrvatski košarkaši
Foto: fiba.com
Hrvatski košarkaši
Foto: fiba.com
Hrvatski košarkaši
05.09.2017.
u 07:54
U inače dobro organiziranom press-centru rumunjske skupine Eurobasketa sinoć se u trenutku pisanja tekstova dogodila nezgoda
Pogledaj originalni članak

Nakon dvije ne baš uvjerljive predstave protiv Mađarske i Rumunjske, Hrvatska je položila svoj prvi ozbiljniji ispit i pobijedila Crnu Goru (76:72). S trećom pobjedom u nizu Hrvatska se svrstala među četiri reprezentacije (Španjolska, Slovenija, Rusija, Hrvatska) koje na ovom Eurobasketu u prva tri kola nisu osjetile okus poraza. Naše košarkaše danas čeka najteži ispit na EP-u, u 16.45 sati igraju protiv Španjolaca.

Osim toga, ovo je prvi put u posljednje 22 godine da je Hrvatska kroz prva tri kola prošla neporažena. Posljednji kojima je to uspjelo i danas su uz reprezentaciju, ali u drugačijim ulogama, Stojko Vranković kao predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza i Dino Rađa kao šef Stručnog savjeta.


Upravo je Rađa još uvijek najbolji strijelac hrvatske reprezentacije (1764 koša), ali ozbiljno prijeti najbolji strijelac današnjeg nacionalnog sastava Bojan Bogdanović koji je u ovu pobjedu ugradio, svoju normu, 23 koša nakon čega je kazao:


– Bitno je da smo osigurali drugo mjesto u skupini. Izgledi u osmini finala bit će 50-50, ali bitno je da pobjeđujemo i da se dižemo iz utakmice u utakmicu i da se punimo samopouzdanjem. Najbolja je stvar da smo kontrolirali utakmicu i da nismo pali kad su se približili.


Je li sada dovoljno da se potisne nervoza?

– Mi sebi sami namećemo nervozu iz ničega, zato jer smo si utuvili u glavu da smo prve dvije utakmice morali igrati bolje – objasnio je Bojan.


I u ovom susretu jako je važnu ulogu odigrao Marko Tomas. Štoviše, on je zavrijedio najbolju ocjenu (16) u rubrici plus-minus. Ovaj svestrani vanjski igrač referirao se na onaj savršeni start i početnih 15:0 (uz tri trice Bogdanovića) za samo tri minute ove utakmice.

Odlično su počeli utakmicu

– Kada tako savršeno započnete utakmicu nikad je tako savršeno i ne završite. Nekim svojim obrambenim pogreškama omogućili smo Crnogorcima da se vrate u utakmicu i da završnicu učine uzbudljivom. Kada dvije-tri minute prije kraja vodite desetrak razlike i suparnik se vrati obično se završnica odvrti njemu u korist. Srećom, posljednje dvije obrane odradili smo dobro, izborili psihološki važnu pobjedu i osigurali drugo mjesto u skupini što nam omogućuje da izbjegavamo Španjolce sve do finala.


U toj završnici silno važan koš ubacio je Dario Šarić (14 koševa) koji je iz prodora zabio za 75:72, a to je koš kojeg je crnogorski izbornik Bogdan Tanjević označio najvažnijim u utakmici. No, perfekcionist Dario sa sobom opet nije bio zadovoljan pa nije htio niti komentirati svoju igru.


– Opet smo imali desetak razlike kroz cijelu utakmicu, ali nismo naučili kako da s te prednosti odemo na plus 15. Ako želimo dogurati daleko, to bi trebali naučiti. Ipak, na kraju smo pokazali karakter.


O karakteru ove momčadi govorio je i kapetan Roko Ukić koji je sinoć igrao najbolje u ove tri utakmice (9 koševa, 5 asistencija), no on nije htio ništa sugerirati izborniku Petroviću kako da se postavi u današnjoj utakmici protiv top favorita Španjolske koja je sinoć pomela i domaćina Rumunjsku (91:50).


Nezgoda u press-centru

- Jako me intrigira s čime to Španjolci onemoćaju svoje suparnike i nemam namjeru odmarati naše vodeće igrače. Uostalom, nakon te utakmice imamo dan odmora, a nakon Češke i tri dana do osmine finala. Važno je da smo ovo dobili i zbog toga da nam posljednja utakmica u skupini s Česima ne bude odlučujuća. No, i tu utakmicu moramo odigrati korektno jer ne želimo da netko ispašta radi naših kalkulacija s odmaranjem igrača – kazao je Aco Petrović, a njegov kolega Tanjević na koncu je ustvrdio:
- Mi smo u utakmici ušli s previše strahopoštovanja prema hrvatskim vodećim igračima pa smo u početku utakmice tome platili cijenu.

U inače dobro organiziranom press-centru rumunjske skupine Eurobasketa sinoć se u trenutku pisanja tekstova dogodila nezgoda. Na novinare i opremu se u jednom dijelu prostorije sručila velika količina vode. Popucale su stropne instalacije klime pa je došlo do potopa, ugrožena je bila oprema nekih televizijskih ekipa, novinari su evakuirani zbog opasnosti od strujnog udara, a sve je popucalo točno iznad Večernjakova novinara. Tako je ovaj tekst vaš izvjestitelj morao pisati, mokar k’o miš, na zamjenskom računalu.

Hrvatska - Crna Gora 76:72

Hrvatska: Ukić 9 (2-1), Bogdanović 23 (9-7), Tomas 9 (4-3), Šarić 14 (2-2), Planinić 6 (2-2) _ Popović 3, Simon 2, Žorić 5 (2-1), Bender 5 (2-0), Buva -, Ramljak -, Krušlin -.

Crna Gora: Rice 22 (7-5), Šehović , Đurišić 3, Barović 4, Vučević 14, _ Pavličević 5 , Dubljević 15 (6-5), Todorović 4, Mihailović 2, Ivanović 3 (2-0), Vranješ, Radončić - .

Trice: Hrv 11/26, Crg 8/29.

Skokovi: Hrv 38, Crg 35

Četvrtine: 25:17, 18:14, 19:21, 14:20

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar tituš
tituš
08:41 05.09.2017.

Bravo momci, bravo Hrvatska! Utakmica niti jedne sekunde nije bila u pitanju. Što reći o predivnom momku sa Baldekina, o mostarcu koji puni kad god treba, pa o onom mladcu Benderu, onako drskom potegnuti tricu od kud god stigne, Ukiću, Popu, Žori, Kruni, ne bih nikoga izostavljao, treneru i izborniku, idemo momci hrabro i kako znamo, korak po korak pa dokle nas odvede! Vi ste već sada svijetlo našeg športa!

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
08:23 05.09.2017.

Šarić je sjajan.

FR
franct
08:19 05.09.2017.

Svaka cast novinaru, profesionalnost :) I bravo Hrvatska!