Spektakl u Maksimiru

Sve je spremno za najveći hrvatski derbi: Evo gdje možete pratiti prijenos

22.11.2019.
u 07:00
– Ne znam je li “južina” i na Poljudu, ali u gradu se ne priča baš puno o današnjoj utakmici – rekao nam je nekadašnji vratar Hajduka, kasnije i uspješni trener bijelih Ivan Katalinić.
Pogledaj originalni članak

Vratio nam se veliki derbi, Dinamo kao lider igra protiv drugog na ljestvici Hajduka, riječ je o derbiju koji može ozbiljno usmjeriti rasplet prvenstva. Pobijedi li Dinamo, otići će na velikih sedam bodova prednosti, uz to što i dalje ima i utakmicu manje (doma s Rijekom). Sve osim pobjede plavih ostavilo bi dozu neizvjesnosti u borbi za vrh.

– Ne treba biti previše pametan da bi se zaključilo da je Dinamo jači od Hajduka, ali osjetio sam na svojim plećima da bolji uvijek ne pobjeđuje. Uostalom, i nas su nakon poraza u kupu od Banovića 1984. dočekali posprdno u Splitu. Miljenko Smoje je napisao “j...š pobijediti ovakvog Dinama”, pa smo ga pobijedili s 4:0 – prisjetila se nekadašnja velika Dinamova “desetka” Marko Mlinarić.

Ima vremena za Atalantu

Dinamu može biti problem što samo nekoliko dana kasnije ima na rasporedu utakmicu Lige prvaka s Atalantom na San Siru.

– Možda će igračima to biti u podsvijesti iako ne bi trebalo, ipak su četiri dana između te dvije utakmice, tako da plavi mogu punom snagom na Splićane.

I po pobjedu koja bi možda “presjekla” prvenstvo.

– Ne treba već sad kalkulirati s time, jasno je da je Dinamo najjači u ligi, ali nogomet je zanimljiv baš zato što uvijek postoji taj “ali” – kazao je Mlinarić

Navijači Hajduka pozivali su svoje članove da u što većem broju dođu na današnju utakmicu u Zagrebu. Iako, u samom gradu, u kojem je bilo južine, nije se osjećao nekakav poseban naboj, nekakva atmosfera derbija.

– Ne znam je li “južina” i na Poljudu, ali u gradu se ne priča baš puno o današnjoj utakmici – rekao nam je nekadašnji vratar Hajduka, kasnije i uspješni trener bijelih Ivan Katalinić.

S obzirom na to da je riječ o susretu prvog i drugog, pred nama je pravi derbi. Proteklih je godina Hajduk bio daleko od plavih, u tom razdoblju Rijeka je bila najveći konkurent maksimirskoj momčadi.

– Hajduk je ove sezone ispred Rijeke i Osijeka, bolji je od njih, ali je ipak nedovoljno dobar da bi u prvenstvu parirao Dinamu – kaže Katalinić.

No, drugo mjesto bijelima bi teško netko prognozirao nakon onog debakla u igri s malteškom Gzirom.

– Možda je to rano ispadanje Hajduku pomoglo u prvenstvu, Rijeka je ipak dulje bila u Europi. K tome, Rijeci su otišli neki igrači i Hajduk je to iskoristio.

Dinamo se nikoga ne boji

Iako Dinamo u derbi ulazi s četiri boda više, moglo bi u HNL-u u borbi za vrh biti zanimljivo, a to je upravo ono što želi u Maksimiru napraviti Hajduk.

– Za zanimljivost prvenstva bilo bi dobro da Dinamo ne pobijedi. U slučaju da plavi osvoje tri boda, otišli bi predaleko, a još imaju i utakmicu manje.

No, plavi će možda gledati i u blisku budućnost, već u utorak u Milanu igraju u Ligi prvaka protiv Atalante.

– Dinamo igra jako dobro u Europi, slično kako sam ja igrao s Hajdukom u Ligi prvaka, Dinamo se nikoga ne boji i može svakoga pobijediti. Nastave li plavi ovako u ove zadnje dvije utakmice u skupini, mogli bi ići dalje.

A koliko će Bjelica rotirati igrače zbog odlaska u Italiju u današnjoj utakmici, ne mogu znati. Ima jako puno reprezentativaca kojih sad nije bilo u klupskom treningu, mora vidjeti u kakvom su se stanju vratili. No, dobro je za Dinamo što igra s Hajdukom u petak, a Atalanta igra s Juventusom u subotu, a dan odmora više može dosta značiti – zaključio je Katalinić.

Utakmicu možete pratiti od 18 sati na Areni sport 3

Vjerojatni sastavi:

Dinamo (4-1-4-1) Livaković – Leovac, Dilaver, Theophile, Stojanović – Moro – Kadzior, Olmo, Ivanušec, Oršić – Petković

Hajduk (4-3-3) Ljubić – Čolina, Ismajli, Simić, Jurić – Dolček, Barry, Nejašmić – Eduok, Jradi, Caktaš

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

KI
kiseli
07:47 22.11.2019.

Bilima se opet crno piše

Avatar nekakav
nekakav
12:23 22.11.2019.

već odavno to nije derbi. po čemu bi i bio?! kad su to dinamo i hajduk u neposrednim dvobojima odlučivali prvaka? ima više punoljetnih torcidaša koji to nisu doživjeli. derbi bi značio da je hajduk i dinamo godinama na tablici izjednačeno, da se izmjenjuju na vrhu... a mi imamo 12 godina dinamove ere, prekinute na jednu godinu rijekom, al očito je mamić bio u pravu, sad, i nikad više. hajduk je u bezizlaznoj situaciji. financijski ne može parirati dinamu, jer dinamo ima europske uspjehe, hajduk ih nema. priče o pomoći zagreba dinama puši samo maloumna sirotinja, jer se zna za što se troši novac od grada. ne za profi pogon. već za gradsku infrastrukturu, rad s mladima. to radi i hajduk, al split je 10 puta slabiji financijski od zagreba, pa su i novci 10 puta manji! al 10 puta veća usta u hajduka, ne... medijima ne paše ovakvo stanje, da dinamo sve uzima, pa zato godinama blate dinamo i uzrok su slabog odaziva navijača. split je provincija, nesposobna za uzdići se iznad taloga u kojem ga guše huligani, da napokon postane nešto više od običnog smećem zatrpanog malog mista. uživajmo u nogometu, valjda ga neće opet bakljama uništiti.

ST
sttipe
07:27 22.11.2019.

Mogle bi kladionice odigrat najveću ulogu... Ovo je druga momčad Hajduka, a u gostima još nikog nije dobila ni prva. Zicer ka penal bez golmana. Koeficijenti za duju lete u nebo!!!!