Ivan Šarić

Šahovski prvak mora i dobro – trčati!

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivan Šarić
26.04.2018.
u 23:47
– Laptop je šahistu osnovno sredstvo za treninge i pripreme, zato je važno da je dobar i brz. Hvala HOO-u što je brzo reagirao, nisam naviknut na to da se u hrvatskoj stvari rješavaju tako brzo – rekao je Ivan Šarić
Pogledaj originalni članak

Splićanin Ivan Šarić (27) potkraj ožujka postao je europski šahovski prvak. Mjesec dana kasnije, ubire prve plodove tog fantastičnog uspjeha. Privukao je pozornost sponzora, a u utorak dobio je od HOO-a novi laptop vrijedan 15-ak tisuća kuna.

Potencijal za svjetski naslov

– Laptop je šahistu osnovno sredstvo za treninge i pripreme, zato je važno da je dobar i brz. Hvala HOO-u što je brzo reagirao, nisam naviknut na to da se u hrvatskoj stvari rješavaju tako brzo – rekao je Ivan Šarić, koji je zahvaljujući europskom zlatu postao član “programa III” HOO-a.

To znači da će godišnje dobivati 42.000 kuna, što će mu puno značiti za napredak u karijeri.

Iako je taj novac sitniš s obzirom na to koliko dobivaju šahisti u bogatijim zemljama, od kojih Šarić nije slabiji, dapače.

– Ivan je šahovski dragulj, potencijal za svjetskog prvaka. S obzirom na to koliko se kod nas ulaže u šah, bilo bi čudo da Hrvat osvoji naslov svjetskog prvaka, no Ivan ima potencijala za to. No, treba u njega uložiti, financijski mu pomoći – kaže tajnik Hrvatskog šahovskog saveza Alojzije Janković i dodaje:

– Šahisti koji se bore za sam svjetski vrh oko sebe imaju cijeli tim ljudi, od analitičara do nutricionista, jer i prehrana je bitna za šah, za mozak.

Ivan, nažalost, takav tim ljudi nema.

Moj nutricionist je supruga, koja dobro kuha – našalio se Šarić, a onda u ozbiljnijem tonu dodao:

– Treba mi i dobar trener, neki šahist koji je bio u svjetskom vrhu, da mi pomogne savjetima. To mi je nužno za daljnji napredak.

Aktualni svjetski prvak, Norvežanin Magnus Carlsen, često je dolazio vježbati kod ponajboljeg šahista svih vremena Garija Kasparova, i to u njegovu vikendicu u Makarsku. Za to je norveška vlada plaćala 10.000 dolara – dnevno!

Naravno, Šarić i Hrvatski šahovski savez taj novac nemaju, ali možda bi se s Kasparovom mogla dogovoriti barem neka savjetnička uloga.

Kasparov čestitao na naslovu

Uostalom, Kasparov je nedavno čestitao Šariću na europskom naslovu, a nije nevažno i to da je Hrvatska Kasparovu dala državljanstvo, i to nakon što su ga neke zemlje, poput Francuske, odbile.

Šarić nam je na kraju otkrio što je još uz moždane vijuge važno u šahu.

– Bitno je da budete psihički jaki, da se možete koncentrirati samo na poteze. Ali, jako je važna i dobra fizička pripremljenost jer nije lako izdržati partiju od pet-šest sati. Ja tjelesnu formu održavam čestim trčanjem. I baš zbog te dobre fizičke forme igram dobro na turnirima koji dugo traju – zaključio je Ivan.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.