Čačićev nasljednik

Prosinečki je idealan, ali nije poslušan i ne bi slao popis Mamiću na glancanje

Foto: Reuters/PIXSELL
Robert Prosinečki
Foto: Reuters/PIXSELL
Robert Prosinečki
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Prosinečki
Foto: Reuters/Pixsell
Robert Prosinečki
Foto: DPA/PIXSELL
Robert Prosinečki
Foto: DPA/PIXSELL
Robert Prosinečki
08.09.2017.
u 11:06
Bez obzira na to što je većini jasno da nešto u reprezentaciji ne štima, što je uostalom potvrdio i kapetan Luka Modrić: “Nešto ne štima, izgubio se onaj nacionalni naboj koji nas je krasio”, Čačić je dobio još jednu priliku
Pogledaj originalni članak

Sada je već sto posto sigurno, Ante Čačić vodit će Hrvatsku i u preostale dvije utakmice kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Zlobnici kažu da si je Ante poziciju dodatno učvrstio posjetom Zdravku Mamiću dok je savjetnik Dinama ležao u bolnici Sveti Duh, no prava je istina da su čelnici HNS-a predvođeni šefom Šukerom procijenili da Čačić ima znanja i autoriteta odvesti kockaste na SP. Bez obzira na to što je većini jasno da nešto u reprezentaciji ne štima, što je uostalom potvrdio i kapetan Luka Modrić: “Nešto ne štima, izgubio se onaj nacionalni naboj koji nas je krasio”, Čačić je dobio još jednu priliku.

No pravo je pitanje što s Čačićem na klupi možemo ostvariti na tom Svjetskom prvenstvu. Ante u rukama ima možda i najbolju reprezentaciju u hrvatskoj povijesti, ima drugog najvažnijeg igrača Real Madrida, ima važan kotačić Barcelone Rakitića, ima i igrače Juventusa, Milana, Atletico Madrida, Monaca...

Povijest svjetskih prvenstava pokazala je da je za veliki rezultat na SP-u, osim odličnih igrača, potreban i odličan izbornik. Ne bi, primjerice, Hrvatska osvojila broncu na SP-u 1998. da nije imala autoritativnog Ćiru Blaževića.

Je li Čačić u tom rangu? Ako je suditi prema Euru u Francuskoj, nije, jer Ante je sjajno vodio kockaste u utakmicama skupine, a onda kiksao napravivši prekasno izmjene u osmini finala protiv Portugala.

Čačić je vrlo solidan trener, ali ništa više od toga. Realno, njegov najsretniji dan je kada je upoznao Zdravka Mamića jer najviše zahvaljujući prijateljstvu s najmoćnijim čovjekom hrvatskog nogometa dobio je čast voditi hrvatsku reprezentaciju. Realno, puno je drugih trenera koji više zaslužuju biti na klupi reprezentacije.

Dalić: Prihvatio bih poziv

Pogledamo li u budućnost i razmotrimo tko bi mogao naslijediti Čačića, najpravedniji izbor, prema stručnosti i iskustvu, sigurno bi bio Robert Prosinečki. Legendarni Žuti prije tri godine preuzeo je momčad Azerbajdžana na 135. mjestu Fifina renkinga, a već ih je doveo do 79. pozicije, odnosno trećeg mjesta u skupini. Tako Žutome u leđa u skupini gledaju i Češka i Norveška, reprezentacije koje su do prije koju godinu za Azerbajdžan bile televizor u boji.

Prosinečkom je plus i to što je već radio u hrvatskoj reprezentaciji, bio je Bilićev pomoćnik u vrijeme dok je Hrvatska igrala možda i najljepši nogomet.

A Žuti iza sebe ima i impresivnu karijeru, igrao je za Real i Barcelonu, sa Zvezdom osvojio Kup prvaka, a za razliku od hrvatskih reprezentativaca koje bi vodio, on ima i medalju s velikog natjecanja, broncu iz 1998.

Po svemu ovome, Žuti je idealan izbor, no ima jedan ogroman “minus”. Nije podoban, svoj je, ne bi dao da mu se itko miješa u posao.

Žuti sigurno ne bi pristajao na to da reprezentativni popis prije objave šalje na glancanje savjetniku u Maksimirsku 128.

Drugi najozbiljniji kandidat, a da je Hrvat, bio bi Zlatko Dalić. Trenutačno je bez angažmana, a u trenerskoj karijeri osvojio je pet trofeja, a Al Ainom (UAE) igrao polufinale i finale Lige prvaka. Dalićev plus je također što je već bio dio HNS-a, radeći pet godina kao pomoćnik Draženu Ladiću u mladoj reprezentaciji.

Kada se zna da izbor hrvatskog izbornika ne može proći bez amenovanja Zdravka Mamića, Daliću bi sigurno plus bio činjenica da je svom bivšem klubu Al Ainu preporučio Zorana Mamića. A Mamić zahvaljujući tome sada u Emiratima ima plaću od milijun dolara godišnje.

A Dalić je prekjučer poručio:

– Dođe li poziv, ja ću ga, naravno, objeručke prihvatiti. Ali to nije na meni.

Među imenima koja se spominju kao mogući budući hrvatski izbornici je i Vahid Halilhodžić. On bi u budućnosti nesumnjivo bio odličan izbor jer iza sebe ima veliku igračku, ali jednako dobru i trenersku karijeru. Uostalom, prošli je tjedan s reprezentacijom Japana osigurao odlazak u Rusiju, što će mu biti već treći trenerski nastup na SP-ima. U Južnoafričkoj Republici 2010. vodio je Obalu Bjelokosti, dok je 2014. njegov Alžir oduševio sjajnom igrom, a ispao je u osmini finala tek u produžecima od Nijemaca, koji su kasnije osvojili naslov. No Vaha se već jednom razišao s Mamićem zato što mu se petljao u posao, tako da je pitanje bi li ponovno prihvatio posao u “interesnom” hrvatskom nogometu.

Slovenac hrvatski izbornik?

Jedan od takvih karaktera sličnih Vahinu je Matjaž Kek, kojeg su također spominjali kao potencijalnog budućeg hrvatskog izbornika. Matjaž se dokazao sjajnim radom u NK Rijeci, a plus mu je i to što je četiri godine bio izbornik Slovenije te ju je odveo na SP 2010. godine.

>>A što vi mislite, tko bi trebao biti izbornik? Svoj glas ostavite u anketi na dnu članka...

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 66

BL
blokiraniantikomunist
12:19 08.09.2017.

imali smo mladog,ambicioznog stručnjaka kovača k tome i domoljuba pa smo ga potjerali a eto za nijemce je on dobar

BE
beli444
11:13 08.09.2017.

tko bi mogao biti novi glavni urednik večernjeg lista, evo recimo rašeta bi vam bio dobar, ratka mladića kad puste ko šešelja na slobodu ili recimo netko iz beogradske politike ili politike express, nebi vidjeli razliku u pisanju to je sigurno

DU
Deleted user
13:04 08.09.2017.

Nije reprezentacija ( ozbiljna ) na svijetu ne bi mjenjala izbornika bez obzira na igru dok je prvi u svojoj grupi i ima izgleda da tako i ostane