IMALI 12 i 10 GODINA

Prepoznajte li dječaka iz Hrvatske i djevojčicu iz Srbije? Zadivili su čitavi svijet

Foto: Reuters/Pixsell
Tenis
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Zadar: Trening hrvatske Davis Cup reprezentacije na Višnjiku
29.05.2020.
u 10:06
Riječ je o 12-godišnjaku i 10-godišnjakinji kojima će se kasnije diviti cijeli svijet
Pogledaj originalni članak

Na društvenim se mrežama ovih dana pojavila zanimljiva fotografija koja pokazuje dječaka i djevojčicu. Znate li o kome se radi?

null

null

Riječ je o tenisačima Goranu Ivaniševiću i Moniki Seleši. Fotografija je nastala 1983. godine kada je Goranu bilo 12, a Moniki 10 godina.

Ova će djeca rođena u bivšoj Jugoslaviji kasnije napraviti velike teniske karijere i zadiviti cijeli svijet. Ivaniševićevo epsko osvajanje Wimbledona 2001. godine strani novinari često uvrštavaju u najveće sportske podvige.

Osim toga, ovaj je Splićanin bio drugi igrač svijeta, a u karijeri je osvojio 22 turnira. Nedavno je postao prvi Hrvat koji je izabran u Tenisku kuću slavnih.

Monika Seleš rođena je 2. prosinca 1973. u Novom Sadu. U karijeri je osvojila 53 turnira i ima devet Grand Slam naslova. Na prvom mjestu WTA ljestvica vila je prva 178 tjedana.

Posljednji profesionalni meč odigrala je 2003., a u sportsku mirovinu je otišla pet godina kasnije. Prije 27 godina na turniru u Hamburgu napadnuta je kuhinjskim nožem. Tijekom meča poremećeni navijač Steffi Graf ubo je Moniku u gornji dio leđa.

Stručnjaci otkrivaju

Roditeljstvo u doba korone: Povratak u novo normalno uz korisne strane novih tehnologija

Ida Prester otkriva kako joj je dijete naučilo slova preko aplikacije za vrijeme pandemije, a njoj je tehnologija doslovno spasila život! O izazovima roditeljstva u ovo izvanredno vrijeme razgovarali smo i s prof. dr. Gordanom Kuterovac Jagodić, pročelnicom Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. Rankom Rajovićem, dugogodišnjim članom Odbora za darovite međunarodne udruge Mensa i UNICEF-ovim suradnikom na projektu ranog poticanja intelektualnog razvoja djece, te osnivačem Odsjeka za darovite Nikola Tesla Centra

Premda se Monika oporavila za nekoliko tjedana, napad je ostavio psihičku traumu. Profesionalni tenis nije igrala dvije i pol godine, djelomično i zbog toga što je napadač dobio samo uvjetnu kaznu. Tada je imala 19 godina.

Kasnije je uzela američko državljanstvo, a danas živi na Floridi. I ona je izabrana u Tenisku kuću slavnih.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PE
Perspektivan
22:02 29.05.2020.

Uvjetna kazna!? Ajde pa onda i nije najgore nase pravosudje!

NE
Nemanadimak
19:39 25.09.2020.

Inace Monika je Madjarica i nakon raspada Jugoslavije odbila je Srpsko i Jugoslovensko drzavljanstvo. Novi Sad je bio u Vojvodini pa je ovo da je iz Srbije mozda upitno. Nebi se ni zacudio ako je ubod bio plan neke tajne sluzbe posto im je jako lose palo njeno odbijanje drzavljanstva.

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
07:45 30.05.2020.

Zaista lijepa slika,dvoje sportasa,koji su zadivili svjet,Goran je zaista uzeo sve sto se moglo uzeti u Tenisu,a Monika takodjer,samo bi joj nebo bilo granica,da joj bolesni terorista ni je s tim bolesnim cinom prekino karijeru.