Traže se kandidati

Potraga za doministrom sporta: Čustonja i Rađa nemaju podršku Zdravka Mamića

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Potraga za doministrom sporta: Čustonja i Rađa nemaju podršku Zdravka Mamića
14.03.2016.
u 18:59
Još od hrvatske samostalnosti naši sportaši vape za izdvojenim ministarstvom, ali nikako da im se san ostvari.
Pogledaj originalni članak

Nekoliko je neuralgičnih točaka u Vladi RH, a sportašima već poprilično smeta što ni četiri mjeseca nakon parlamentarih izbora nemaju svog doministra.

Političarima su puna usta hrvatskih sportaša kada osvajaju odličja na velikim svjetskim pozornicama, no kada se hrvatskim sportom sustavno trebaju baviti, e to im već puno teže ide.

Spominje se i Tomo Družak

Još od hrvatske samostalnosti naši sportaši vape za izdvojenim ministarstvom, ali nikako da im se san ostvari. Štoviše, izdvajanja za sport se neprestano smanjuju, učinjeno je to i u prijedlogu proračuna ove Vlade, pa bi ovo državno vodstvo moglo steći epitet najneuspješnijeg na sportskom polju. Sreća je za njih što se ove godine to možda još neće vidjeti jer je posljednja godina olimpijskog ciklusa i što su naši kandidati za odličja u punom zamahu pa bi u Riju ovog ljeta moglo biti najviše medalja uz najmanje ulaganja u olimpijski program.

No, vratimo se pitanju doministra, čovjeka koji se treba baviti bitnim problemima sporta kada već za to njegov šef (ministar znanosti, obrazovanja i sporta) nema vremena, a nerijetko ni prave volje.

Najveće sportsko ime koje se u posljednja dva mjeseca spominjalo u kontekstu novog doministra bilo je ime Dina Rađe (48), proslavljenog košarkaša, jednog od pet najvećih koje smo ikada imali i koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika Stručnog savjeta HKS-a. Rađa ima karizmu velikog sportaša i iskustvo igranja u najnaprednijim svjetskim sportskim sustavima i svojim bi imenom otvorio mnoga vrata, no nedostatak mu je što ne poznaje ponekad vrlo zamršeni sustav funkcioniranja hrvatskog sporta.

Kao protuteža, na suprotnoj strani spektra kandidata pojavio se mladi znanstvenik s Kineziološkog fakulteta, doktor društvenih znanosti Zrinko Čustonja (37). Osim što predaje povijest tjelovježbe i sporta, ali i seminar iz sporta u europskim državama, Čustonja je od 2007. predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, a i predsjednik je Udruge Europske sveučilišne igre Zagreb - Rijeka 2016. Nažalost, u državi isprepletenoj osobnim interesima, kakva je naša, Čustonja ima “jednu malu manu”, a to je da ga ne podržavaju Hrvatski nogometni savez i njegov neformalni šef Zdravko Mamić jer im se nije htio potpisati na zahtjev za provjeru ustavnosti predloženih izmjena i dopuna Zakona o sportu.

A Mamiću, koji očito o mnogočemu odlučuje i iz drugog plana jer iz prvog već neko vrijeme ne smije djelovati, ne odgovara ni Dino Rađa jer je u duši veliki hajdukovac, a to bi za centraliziranu Šukerovu nogometnu vlast mogao biti problem.

Zbog svega toga pojavila su se imena novih kandidata za doministra sporta. Još prije moglo se čuti ime vaterpolske legende Dubravka Šimenca, potom se pojavilo i ime Siniše Krajača, pomoćnika glavnog tajnika HOO-a za lokalni sport, a dva najnovija imena su bivši predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza i Vaterpolskog kuba Mladost Tomislav Družak (59) i dopredsjednik Hrvatskog kik-boks saveza Marko Žaja (40), inače sin negdašnjeg Hajdukova nogometaša i dugogodišnjeg dužnosnika Ante Žaje.

Doministar mora imati gard

Družak je provjereni HDZ-ov kadar, član stranke od lipnja 1989., a Žaja se pojavio kao izraz nastojanja u podjeli vlasti zanemarenog splitskog HDZ-a da netko i iz njegovih redova dobije fotelju. Inače, ovaj bivši europski prvak u kik-boksu magistar je znanosti koji će uskoro na KIF-u braniti doktorat na temu razlika u fiziološkim pokazateljima opterećenja u borbi između boksa i kik-boksa. Postane li Marko Žaja doministar, bit će prvi na toj dužnosti iz sfere borilačkih sportova pa se nadamo da će stati u čvrst gard prema ministru i Vladi pred kojima se pomoćnik ministra za sport mora izboriti za bolji status sporta, a ne samo pokorno kimati glavom. Jer, tko god bio izabran pred njim je puno ozbiljnog posla kao što su dorada Zakona o sportu i izrada nacionalne strategije sporta, koja je krenula, pa stala, još prije devet godina.

Zanimljivo je da HDZ u svom Odboru za sport ima dvoje vrlo sposobnih ljudi, Daniru Bilić i Pericu Bukića, ali njih u pričama o doministru sporta nema (Bukić je navodno odbio). A oboje su sportske legende, nekad najbolja europska košarkašica i nekad jedan od vodećih svjetskih vaterpolista, i oboje solidno poznaju sustav sporta.

>>Sport treba imati samostalno ministarstvo ili biti uz turizam

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

AD
AdamAdam
19:15 14.03.2016.

Evo sada je gospodin Mamic krivac sto jos nemamo doministra u novoj vladi. Ovo je pravi cirkus.

Avatar peet
peet
19:39 14.03.2016.

Haha, ZM je kralj..on je bog i batina....vedri i oblači... ajde pustite rađu neka plovi barkom i pije vino...nije on za rad...on je zaradio dovoljno da moze biti ono što je-- lijeni dalmatinac

MI
misho32
21:54 14.03.2016.

što vi podvaljujete , bijedno je to. Kao da nam nije jasno da je bivši ministar Jovanović dao napisati taj Zakon prvenstveno da uništi Dinamo , Mamića i hrvatsku nogometnu reprezentaciju. A sada će Orijuna preko Mosta probati realizirati taj projekt.