Burno na Poljudu

Nemiri i podjele u Hajduku: Brbić želi dati otkaz treneru, a Torcida stala uz Oreščanina

03.07.2019.
u 06:57
Teren za novi udar bure u Hajduku bio je pripremljen, novi trener već je kod oružara “zadužio opremu”, ali onda je odjednom nastupila – bonaca
Pogledaj originalni članak

Kaos u Hajduku usred priprema momčadi za novu sezonu i šest dana uoči prve utakmice, protiv Gzire na Malti u prvom pretkolu Europske lige, trebao je već kulminirati otkazom treneru Siniši Oreščaninu.

Naime, taj se nepopularni čin nametnuo sam po sebi budući da je Hajdukov proljetni preporoditelj Oreščanin otvoreno stao na stranu već smijenjenoga šefa akademije Krešimira Gojuna i tako se suprotstavio vladajućima, u čijim je redovima i Saša Bjelanović, optužen za pokušaj namještanja utakmice u 2. HNL.

>> Pogledajte kakvo ozračje napravi Torcida

U kontekstu otkaza Oreščaninu već je iz naftalina izvučen i Damir Burić zvani Šolta, kao predodređeni nasljednik na klupi bijelih, naravno kao odabir predsjednika Marina Brbića.

Teren za novi udar bure u Hajduku bio je pripremljen, novi trener već je kod oružara “zadužio opremu”, ali onda je odjednom nastupila – bonaca.

I odjednom, Siniša Oreščanin normalno radi u Sloveniji i priprema Hajdukovu momčad kao da se ništa u klubu nije dogodilo.

Što se onda krije u Brbićevu oklijevanju s trenerovom smjenom? Naravno, nije predsjednikov udar na trenera zaustavila činjenica da je Oreščaninu tek nedavno produljen ugovor do 2022. godine, nego su, čini se, Brbiću koljena zaklecala od jedne puno opasnije spoznaje – da je Torcida stala uz trenera! A tome bi se stavu, složit ćete se, teško odupro i puno jači dužnosnik od Brbića.

Poznato je, naime, kako je Torcida posebno osjetljiva na svaki spomen nečasnih radnji i neregularnosti u koje bi klub koji ona podržava bio uvučen.

Tako je, podsjećamo, upravo intervencijom Torcide, jeku Hajdukove utrke za naslov prvaka, u travnju prošle godine bio smijenjen tadašnji predsjednik Ivan Kos, nakon što je otkriveno da je Hajduk po splitskim noćnim klubovima bio častio suce.

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Dinamo - Hajduk
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Dinamo - Hajduk
Foto: Slavko Midžor/Pixsell
Dinamo - Hajduk

Za Torcidu, pa i svakoga navijača Hajduka, bio je to skandal nad skandalima, krimen zbog kojega Kos nikako nije mogao “preživjeti”. Pa čak i po cijenu Hajdukova gubitka trofeja.

Protiv svih vrijednosti

Danas je situacija gotovo pa preslikana: Hajduk je Gojunovom optužbom prema Bjelanoviću ponovno uvučen u sferu skandaloznoga, u navodni pokušaj namještanja utakmice, što se kosi sa svim vrijednostima koje bi Hajduk trebao zagovarati i što podliježe čak i kaznenoj odgovornosti.

Naime, ovo je prvi put da je jedan naš sportski djelatnik imenom i prezimenom prozvao svoga kolegu, dužnosnika kluba, zbog nečasnih radnji u sportu, što bi bilo gdje u uređenom društvu bio signal čak i za policijsku istragu.

Skandalozno je i što u ovom slučaju Hrvatski nogometni savez stoji po strani i ne poduzima ništa, čak ni deklarativno, iako je ovdje riječ o izravnoj optužbi da je djelatnik jednoga kluba pokušao utjecati na namještanje utakmice. Savez se ponaša kao da se ovo događa na Malti ili na Gibraltaru, a ne u jednom od najtrofejnijih hrvatskih klubova.

Naravno da postojeće stanje u Hajduku ne odgovara nikome i da ono nanosi golemu štetu ambicijama kluba koji već šest godina nije osvojio nijedan trofej; Brbiću (i Bjelanoviću) ne paše da je tu Oreščanin koji nije na njihovoj liniji, a Oreščaninu pak nikako ne ide u korist što uza sebe nema predsjednika i sportskog direktora.

>> Pogledajte kako je nastala hajdučka milenijska fotografija 

Trener koji je tako ostao na vjetrometini osim toga u prijelaznom roku nije dobio nijedno važno pojačanje, nogometaša koji može donijeti razliku na terenu, a sezona je pred vratima.

U tom splitskom kovitlacu različitih interesa, podmetanja i podjela ovih dana pokušava se stvoriti pozitivno ozračje za povratak hrvatske nogometne reprezentacije na Poljud. Iza tog projekta, “vatreni u Splitu”, stoji vrh HDZ-a, čiji je dužnosnik Marijan Kustić poslan u Split u funkciji posrednika i mirotvorca, a u hadezeovcu Andri Krstuloviću Opari ima glavnoga saveznika.

I ta činjenica opet gura Marina Brbića u nezgodan položaj; pristane li na pakt s Hrvatskim nogometnim savezom, opet će se zamjeriti Torcidi, a ne uđe li u tabor gradonačelnika Opare, Grad ga kao većinski vlasnik može smijeniti.

Uglavnom, teško da bi se neki splitski sportski dužnosnik u ovom trenutku mijenjao s Marinom Brbićem.

Usput rečeno, Hrvatski nogometni savez u natezanju oko kvalifikacijske utakmice Hrvatska – Mađarska nema više nikakav problem i nitko ga više ne može prozivati. Oni su utakmicu povjerili Splitu pa, ako ih odande odbiju, uvijek imaju plan B. Vjerojatno Maksimir.

Broj članova stalno raste

Na kraju, vratimo se još malo na Sinišu Oreščanina, prvoga Zagrepčanina na klupi Hajduka nakon legendarnoga Branka Zebeca. Prema podacima s Hajdukove službene stranice, trener s nadimkom Six u 22 nastupa na klupi bijelih ostvario je 14 pobjeda i ima postotak pobjeda 63.6.

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Siniša Oreščanin
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
Siniša Oreščanin
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
Siniša Oreščanin

To, naravno, nije nikakva garancija za ostanak na klupi bijelih jer Hajduk, kao rijetko koji klub, nemilice troši trenere i smjenjuje ih kao na traci. Tako su od 2015. godine Hajdukovom klubom prodefilirala čak sedmorica stručnjaka: Burić, Pušnik, Lozo, Carrillo, Kopić, Vulić i Oreščanin.

Nije stoga ni čudo što iz tog nemirnoga splitskog mora već godinama ne izranja iole važan sportski rezultat, a uoči početka nove sezone perspektiva Hajduka ponovno ne izgleda nimalo obećavajuće. Zapanjujućim fenomenom stoga se čini podatak da broj Hajdukovih članova i dalje nezaustavljivo raste. On je jučer iznosio 26.737.­

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
08:32 03.07.2019.

Pacijentima kojima je Poljud bliži od bilo kojeg psihijatrijskog odjela neka slobodno navrate !

SM
san.martino
18:06 03.07.2019.

Briga me vise za te mafijase,ja sam se od jajduka davno izljecio!

DU
Deleted user
19:22 03.07.2019.

Mamić je kriv.