Narušen proračun

Muke možda tek počinju: Dinamu prijeti prava sramota

18.09.2020.
u 08:03
Klub je već znao biti u teškim situacijama pa se iz njih ozbiljno i podići, ali ako se sad ne trgne, mogao bi zapasti u probleme iz kojih će sve teže izlaziti
Pogledaj originalni članak

Zbogom, Ligo prvaka! Zbogom, pusti milijuni eura! Dobar dan, tugo! Dobar dan, problemi! Ispadanjem iz Lige prvaka, Dinamo se oprostio od elitnog natjecanja, od velikih europskih klubova, od himne tog natjecanja. Porazom od ni u kom slučaju neprelaznog Ferencvarosa Dinamo si je ozbiljno zakomplicirao život i mogao bi prilično dugo osjećati posljedice tog neočekivanog poskliznuća u Budimpešti.

Morat će prodavati

O.K., nije Dinamo pretplaćen na skupinu Lige prvaka, pa prije dvije godine uveseljavao nas je u Europskoj ligi, kada je nakon 49 godina prezimio u Europi, kada se našao među 16 najboljih klubova tog natjecanja i bio blizu ulasku u četvrtfinale.

No, danas su druga vremena. Blagajna Dinama nije puna ko brod, uza sve prodaje igrača, i proračun, koji je ogroman i hrani vojsku ljudi, neće biti lako napuniti. Jer, osim od prodaje igrača, Dinamo živi i od Uefina novca.

Kad prije dvije godine nije ušao u Ligu prvaka, zarada je bila ipak dobra jer su plavi dobili lijep novac (pet milijuna eura) zbog igranja u play-offu Lige prvaka, pa tri milijuna eura za ulazak u skupinu. Potom su Nenad Bjelica i igrači pobjeđivali i zarađivali, za bodove, dodatno za prvo mjesto u skupini, za ulazak u sljedeći krug natjecanja... I došli su do oko 20 milijuna eura. Da ne govorimo o prošloj sezoni kada se u Ligi prvaka zaradilo oko 30 milijuna eura.

Da bi sad popunio proračun koji, po mišljenju nekih, iznosi i 50 milijuna eura, Dinamo će biti prisiljen prodavati igrače. I neće biti u poziciji u kojoj može odbijati solidne ponude i čekati one vrhunske. Uostalom, neće mu ni igrači biti u bogatom izlogu Lige prvaka.

Nadalje, Liga prvaka bila je mamac za ostanak najboljih igrača, kojima je užitak igrati s najboljim klubovima, protiv najboljih igrača, a sad će i oni sve više bacati pogled prema klubovima u koje bi mogli otići.

Ne bi trebalo čuditi ode li Joško Gvardiol, za kojeg već postoje bogate ponude i koji dosad nije bio lud za odlaskom, brzo iz Dinama. Rado bi otišao Antonio Marin koji ni sad nema minutažu kao što je nije imao ni kod Bjelice, a i zvijezde kao što su Livaković, Petković, Oršić pa i Gojak sad će se puno lakše odlučiti na odlazak. A to znači ozbiljno slabljenje momčadi, koja ponovno neće biti konkurentna i neće zarađivati novac kojim bi punila proračun.

Dinamo je dosad mogao i dobro kupovati, dolazili su mu igrači i iz dobrih liga, mladi talenti, jer je igrao u Ligi prvaka, a sada će i to biti teže ostvarivati. Dinamo će danas saznati suparnika u play-offu Europske lige i na tu utakmicu, ponovno samo jednu, morat će baciti sve. Jer, iako nije tako atraktivna, Europska liga ipak je nekakva utjeha, nekakav izlog i izazov.

Za plave bi cijela jesen bez europskih utakmica bila prava katastrofa i da ne uđu u skupinu tog natjecanja, bila bi to prava sramota. Uostalom, i Zoran Mamić istaknuo je da je minimalni cilj skupina Europske lige, i sada ta jedna utakmica koja će igrati za dva tjedna postaje imperativ.

A kad ste u situaciji da nešto morate, onda vam je to još teže ostvariti i plavi će u ta dva tjedna morati svi koncentraciju baciti na sljedećeg suparnika (ili moguće suparnike jer je prilično vjerojatno da će dobiti neki par koji će tek sljedeći tjedan igrati utakmicu trećeg pretkola).

Mogao bi i Zoki pasti

Ulazak u skupinu Europske lige donio bi im oko tri milijuna eura, za pobjede bi u njoj dobivali 570.000 eura. A da stvar bude gora, ako Uefa i otvori stadione za gledatelje, plavi neće moći računati na ozbiljne prihode jer je Maksimir u raspadu. Ni u subotu, kada će biti nešto gledatelja na susretu sa Slavenom Belupom, istočna i južna tribina neće biti otvorene, u prodaji će biti manje od 6000 ulaznica, što zbog stanja stadiona a što zbog epidemioloških mjera.

Trenutačno izgleda kao da je plavima sve krenulo nizbrdo. Doduše, već je klub znao biti u teškim situacijama pa se iz njih ozbiljno i podići, ali ako se sad ne trgne, mogao bi zapasti u probleme iz kojih će sve teže izlaziti.

Financijski problemi trenutačno se čine većima od rezultatskih, ulazak u Europsku ligu te probleme može bar malo ublažiti. Sad sve ovisi o Zoranu Mamiću, ne osigura li europsku jesen, mogao bi i on postati bivši iako ima dosta dobro zaleđe u starijem bratu, ali međugorska blagost ni prema bratu ne može biti beskonačna. Valjda.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

AP
apathylolz
15:43 18.09.2020.

Al ga serete. Ko da su zadnjih 20 godina svake godine igrali ligu prvaka pa sad nece moci prezivjeti bez nje.

SA
santek
19:46 18.09.2020.

Naleo nije kiksao Mamić nego igrači, kao što Bjelica nije osvojio kup protiv Rijeka u dva navrata ispao on nije niti igrao zna se tko daj golove ili prima sa greškom tko je kriv kao što si je Bjelica sam kriv što je otišao odnosno morao otići iz kluba zbog plače..Sada mu cijeli stožer njegov koji je bio u Dinamu ima 1 miliona eura u Osijeku a on sam je imao to u Dianamu i nije pristao na manju plaču i ode u klub sa kojim nikada ništa ne može osvojiti a to se dobro vidjelo sinoć

DI
dinol
18:47 18.09.2020.

Pisac clanka Junaci...hahaha. Samo se ti nadaj Junaci. Nebitno sto mrzitelj dinama misli o najvecem hrvatskom nogometnom klubu!