SAM BIRA TRENUTAK

Kek otišao u Maribor na 'minutu odmora', Riječanima nije svejedno

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Matjaž Kek
Foto: Reuters/Pixsell
Matjaž Kek
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
Matjaž Kek
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Matjaž Kek
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Matjaž Kek
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
Matjaž Kek
29.08.2018.
u 10:34
U Kekovu slučaju nisu upitni rezultati, već samo postoji li dovoljno točaka u kojima se slaže s ljudima u klubu.
Pogledaj originalni članak

Upadne u krizu i Manchester United, a kako ne bi Rijeka koja funkcionira na puno manjem “broju okretaja” u financijskom smislu nego velikan s Old Trafforda. Ta kriza sada djeluje veća nego što zapravo jest jer doprvak je drugi na tablici sa samo dva boda zaostatka za Dinamom, a europski kiks, koji je baš zabolio, dogodio se protiv anonimne, ali ipak kvalitetne momčadi Sarpsborga koji ima sasvim lijepe šanse da se prvi put nađe u skupini Europske lige budući da u Izrael na noge Maccabiju putuje s prednošću 3:1.

Zlatno doba kluba s Kvarnera

Da, šokantno zvuči da Kekova Rijeka kod kuće primi tri pogotka protiv Istre koja je, recimo, na otvaranju proljetnog dijela prošle sezone popila četvorku, ali i ta nova Istra morala je negdje proraditi. I odigrala je zaista odlično na Rujevici, zašto je to ponekad problem priznati i zašto bi favorit “po defaultu” morao pobjeđivati?

Naravno, Matjaž Kek nije tip trenera koji će tražiti opravdanja, alibije, tješiti se drugim mjestima, već traži maksimum od sebe i svih oko sebe. I samo tako i nikako drugačije mogao je odvesti Rijeku do dvostruke krune, do tri nastupa u skupinama europskih kupova, do toga da Rijeka već pet sezona zaredom ne završava prvenstvo ispod drugog mjesta, da je apsolutni vladar jadranskog derbija i jedina ozbiljna prijetnja Dinamu. Hajduk to, nažalost, nije bio čak ni kad je prošle sezone imao “championship point” pred punim Poljudom. Čak i prošlog proljeća, nakon što se s priprema u Portugalu vratio potpuno nezadovoljan kadrom, Kek je s momčadi izvukao maksimum, Rijeka je bila “proljetni prvak” s najviše osvojenih bodova i samo zbog prevelikog zimskog zaostatka od 15 bodova Dinamo se “krug prije kraja utrke” spasio prolaskom kroz cilj. Zbog svega toga Rijeka od 2012. i dolaska Miškovića živi zlatno doba, a njeni navijači obožavaju Slovenca i drže da mu nitko, pa čak ni obitelj Mišković kao većinski vlasnik, nema pravo pokazati vrata. Zadužio je sve do te mjere da sâm može izabrati trenutak, otprilike kao Mandžukić i Subašić u reprezentaciji. E sad, je li ovo trenutak...

U Kekovu slučaju nisu upitni rezultati, već samo postoji li dovoljno točaka u kojima se slaže s ljudima u klubu. A nekako se čini da ih je nakon onog osvajanja duple krune u svakoj sljedećoj krizi koja izbije sve manje. Upitno je i nakon sukoba s Punčecom, koji mu se otvoreno suprotstavio pred svima u svlačionici, je li on izolirani pojedinac ili je još igrača s kojima je popucao odnos.

Cilj je biti među prva četiri

Jedna je stvar sigurna – ni Rijeka ni bilo tko drugi u ligi u ovom trenutku nema kadar postati novi prvak niti itko normalan to od Keka može zahtijevati jer je Dinamo sada prejak, konačno rasterećen jednog teškog bremena i s ozbiljnim trenerom koji zna držati svlačionicu. No naslov nitko u Rijeci i ne traži. Predsjedniku Miškoviću bitno je samo da klub bude među četiri vodeća na kraju sezone jer to donosi novi europski pokušaj. Kek je, jasno, razgovarao s Miškovićem prije nego što će uzeti “minutu odmora” i otići u Maribor. Da Riječanima nije svejedno što će biti, dovoljno govori i to da je za trenerom u Maribor krenuo i klupski dopredsjednik Šćulac kako bi sjeli i razgovarali. Kakve je rezultate polučila misija smirivanja strasti, vidjet će se već u srijedu na jutarnjem treningu.

Kako god se rasplela kriza, može se očekivati da će Rijeka biti bolja, možda već u Maksimiru, iako sad ne djeluje da ima neke šanse. Nastavi li Kek posao, već nakon derbija čeka ga pravi spektakl 8. rujna – prijateljska utakmica s njegovim Mariborom na Kantridi koja je već gotovo sasvim rasprodana. Poklon je to svim navijačima koji vjerno prate Rijeku i Armadi koja sanja povratak na kultni stadion.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IS
istina00
11:30 29.08.2018.

ruku na srce, kek i rijeka imali su tako dobre rezultate jer im je dinamo praktički poklonio najbolje igrače (kramarič, andrijašević, pokrivač, tomečak..). kek je solidan trener i ništa više i to dobro funkcionira dok ima dobre igrače te dok ne dođe do krize rezultata jer onda se gubi povjerenje između igrača i trenera i tada je vrijeme za pakiranje kofera.

Avatar petrolio
petrolio
11:57 29.08.2018.

rijeka je na neki način postala taoc keka, tj. jedna nezdrava situacija gdje ispada da bi bez keka rijeka maltene ispala iz lige. za rijeku bi bilo bolje da kek ode i dođe neki novi trener, s novim idejama i poletom koji bi pokrenuo momčad jer kekovo vrijeme je na izmaku

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
13:14 29.08.2018.

Potjerat evropskog stratega jer se zasitio Reke a i svi mi ( osim EU blenta ) njega i dovest Kopića.... ionako Reka počiva na njihovim mladcima pa može svoju školu ključ u bravu jer ionako nije proizvela ništa.