Preporođeni Osijek

Ivica Grnja: Cijeli grad živi za naše dečke, a Zekić je znalac i fajter

Ivica Grnja: Cijeli grad živi za naše dečke, a Zekić je znalac i fajter
29.07.2017.
u 16:21
O Osijeku danas bruji cijela Europa iako je pobjeda nad PSV Eindhovenom tek stepenica u izgradnji velikoga i snažnoga kluba.
Pogledaj originalni članak

Legendarni Osijekov igrač i trener Ivica Grnja (68) bio je posebno ganut pothvatom bijelo-plavih u Nizozemskoj, ne samo zato što je gotovo cijelu profesionalnu karijeru proveo u tom klubu nego i stoga što je njegov sin Ronald pomoćnik glavnoga trenera Zorana Zekića.

– Da, vrlo emotivno proživljavao sam utakmicu u Eindhovenu. Znate, Osijeku sam toliko toga dao, vezan sam za Gradski vrt cijeli život, nosim iz kluba toliko uspomena i naravno da mi je bilo teško gledati moje dečke u tako jakoj, teškoj, zahtjevnoj utakmici – ističe Grnja.

Bilo me strah

Jeste li se pribojavali lošega rezultata u Eindhovenu s obzirom na ime i ugled suparnika?

– Priznajem da me bilo strah i kako sam svakodnevno u kontaktu sa stožerom, sa sinom Ronaldom i trenerom Zekićem, upozoravao sam ih: ‘Dečki, budite oprezni, ne zalijećite se, dobro se zatvorite i ne dopustite da vas napune’. Nije mi bilo svejedno, jer hodam svaki dan gradom, i na svakom uglu priča se samo o Osijekovim nogometašima. Svima nam je u gradu i regiji bilo stalo da rezultat iz prve utakmice bude podnošljiv, kako bismo u uzvratu s PSV-om imali pun stadion. A oni su nam priuštili čudo nad čudima, svaka im čast, oni su naš ponos i zaslužuju sve pohvale. Posljednjih nekoliko minuta utakmice gotovo da nisam disao od uzbuđenja, molio sam Boga samo da ne prime gol, iako, i da su ga primili, opet bi to bio sjajan rezultat za nas – dodaje Grnja.

Kao igrač niste imali priliku igrati ovako velike utakmice u bijelo-plavom dresu.

– Žao mi je zbog toga, zavidim ovim dečkima na tome, ali vremena su bila drugačija i mi nismo nikada došli u ovakvu situaciju. Ali ni kao trener Osijeka nisam doživio ovakvu priliku. Pamtim situacije kada po šest mjeseci nismo ni kune vidjeli, dok danas u klubu vlada blagostanje i NK Osijek postavljen na čvrste, stabilne noge – naglašava Grnja i daje slikovit primjer stanja u klubu:

– Svakoga dana sam na stadionu i razgovaram s trenerima škole nogometa. Događa se nešto nevjerojatno; svi su tereni puni djece i nemaju dovoljno površina za treniranje. Zato je gradnja nogometnoga kampa ovdje neophodna i drago mi je da su mađarski vlasnici to prepoznali. Usto, NK Osijek danas prihvaća sve pozive za turnire dječaka, gdje god se održavali, bez razmišljanja o troškovima, a u moje vrijeme prvo smo morali razmotriti imamo li dovoljno sredstava za prijevoz, pa onda za obroke dječacima i slično... – kaže Grnja.

Koja je tajna Zekićeva uspjeha?

– Prvo, fajter je, jer nije se predavao ni odustajao ni u najtežim trenucima za NK Osijek. A drugo, znalac je, vuče dobre poteze, na vrijeme uočava gdje škripi u momčadi. Usto je uspio u kratkome razdoblju uklopiti nove igrače i stvoriti prepoznatljivu igru, a to nije lako ni kada vodite juniore i za to treba dosta vremena – kaže Grnja, koji će i subotu provesti u društvu članova stručnoga stožera Osijeka.

Svi na svadbu

– Udaje se moja kći Romina i dečki iz kluba pozvani su na svadbu; Zekić, Žitnjak, Alen Petrović, Bilić, Popović, Priegl... To će biti prilika da se svi skupa opustimo i proveselimo – reći će Grnja.

Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/Pixsell
Osijek

Je li Osijek kandidat za naslov prvaka?

– Želje su jedno, ali moramo biti realni. Osijek je na dobrom putu, klub raste u svim segmentima, ali za takav jedan veliki iskorak ipak će trebati vremena i još malo pričekati. Kao što je to dugo čekala i Rijeka – zaključio je jedan od najvećih igrača Osijeka.

Usput, Osijekovi nogometaši doživjeli su spektakularan doček u zračnoj luci Klisa. Euforični navijači dočekali su ih povicima: ‘Šampioni, šampioni!’

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr