NEZAPAMĆENA TRAGEDIJA

Hrvatska je prije 15 godina bila zavijena u crno: 'Što bi bilo da nisam tu loptu ispucao na Ćustića?'

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Hrvatska je prije 15 godina bila zavijena u crno: 'Što bi bilo da nisam tu loptu ispucao na Ćustića?'
29.03.2023.
u 18:18
Kobnog 29. travnja nastradao je tada mladi nogometaš Zadra, njegova smrt obilježila je domaći nogomet
Pogledaj originalni članak

Na današnji dan prije točno 15 godina dogodila se najveća tragedija od osnutka HNL-a, mladi 24-godišnji Hrvoje Ćustić izgubio je život nakon što je glavom udario o betonski zid na zadarskim Stanovima. Zadar je tada igrao prvenstvenu utakmicu protiv vinkovačke Cibalije, a 29. ožujak ostao je zapisan kao crni datum hrvatskog nogometa. Ćustić je bio u duelu s Tomislavom Jurićem i nakon toga je pao te potiljkom udario zid. 

Hitno je prevezen u bolnicu, očekivalo se da će preživjeti jer su prognoze bile optimstične, ali stanje mu se naglo pogoršalo i preminuo je pet dana kasnije.  Nesretni Hrvoje prevezen je u bolnicu bez svijesti, iste večeri je operiran, ali 3. travnja podlegao je ozljedama i ugašen je jedan mladi život. 

U njegovu čast otkrivena je spomen ploča, a proslavljeni reprezentativni golman Danijel Subašić na svakoj utakmici nosi majicu s Ćustićevom fotografijom i natpisom 'Forever'. 

- Razmišljam onako sam za sebe, što bi bilo da tu nesretnu loptu nisam ispucao baš prema njemu, nego na drugu stranu, u aut... Možda ne bi nastradao. Zašto je sudbina baš tako htjela - rekao je jednom prilikom Subašić.

- A stalno mi je govorio: ’Brate, ispucaj koju loptu na mene, nemoj stalno na Terku ispucavati’. Što ću, imali smo dogovor u svlačionici da dugim loptama tražim baš Želimira Terkeša koji je bio naš najbolji napadač, ali ponekad sam pokušao pronaći i Hrvoja. I eto, baš taj put sam je ispucao prema njemu. Sudbina, ništa drugo nego nesretna sudbina. 

Foto: Marko Lukunic/Vecernji list
Zagreb: Finale Kupa Hrvatske, Dinamo - Hajduk

Za ovu tragediju nikada nitko nije odgovorao, HNS je promijenio propise prema kojima zidovi uz teren moraju biti obloženi spužvama i strunjačama, a povećana je i minimalna udaljenost od aut linije. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.