ANALIZA

Evo zašto će Marin Čilić pobijediti Nishikorija i osvojiti US Open

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Evo zašto će Marin Čilić pobijediti Nishikorija i osvojiti US Open
08.09.2014.
u 08:32
Marin ima puno bolji servis od Nishikorija, servirat će više asova. Nastavi li ga servis služiti kao dosad na turniru, Marin će na taj način dobiti mnogo lakših poena koji će mu davati samopouzdanje kroz meč.
Pogledaj originalni članak

Nakon spektakularne pobjede Marina Čilića nad Rogerom Federerom u polufinalu US Opena nema više dvojbe da je naš tenisač spreman za najveće izazove.

Ulazak Nishikorija i Čilića u finale Grand Slam turnira velika je promjena u tenisu. To je prvi put od 2005. (Australian Open: Marat Safin – Lleyton Hewitt) da u finalu jednog Grand Slam turnira neće zaigrati nijedan od velike trojke Federer, Nadal, Đoković. Mnogi su poznati stručnjaci predviđali nove snage u muškom tenisu, no nisu očekivali Čilića i Nishikorija.

Dakako da Marin može i osvojiti US Open, no hoće li? Evo zašto će Čilić pobijediti, iako ga danas (početak u 23 sata) čeka teži zadatak nego protiv slavnog Federera.

Čilićev tenis iz snova viđen protiv čarobnjaka iz Basela nije prvi put da je Marin impresivno lomio puno renomiranijeg suparnika. Još prije pet godina, tada 20-godišnji Marin je skrenuo pozornost na sebe maestralnom pobjedom protiv Andyja Murraya u osmini finala US Opena (7:5, 6:2, 6:2). Nadmoćnom igrom u izmjenama doslovce je pomeo Murraya (posebice backendom). Nešto prije pobijedio je i Rafaela Nadala jednako uvjerljivo (Peking, 6:1, 6:3). Krenuo je silovito i u onom famoznom meču protiv Del Potra u četvrtfinalu, vodio je set i imao break u drugom, a potom mu se dogodilo ono što se mnogim tenisačima, pogotovo mlađima, dogodi kad stvari krenu loše – izgubio je samopouzdanje i potonuo.

U tenisu je samopouzdanje iznimno bitno. Svašta tenisačima može zasmetati, od gledatelja koji kasno stižu pa traže sjedalo, vjetra, sučevih odluka... Izgubiti koncentraciju na samo nekoliko minuta često je kobno, kao što se mogao uvjeriti Gael Monfils u četvrtfinalu protiv Federera: "Zeznuo sam samo pet minuta i to je Rogeru bilo dovoljno da skoči na mene". Monfils je imao Federera već na konopcima, ali mu je dopustio da se ugura natrag u meč, a kad je propustio i dvije meč lopte, u 4. setu posve je klonuo duhom i u mislima je već otišao s terena, iako je Švicarac službeno pobijedio tek 38 minuta kasnije...

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

U trećem setu Čilićeva, sada već antologijskog meča s Federerom mnogi su strepili da se isto ne dogodi i Marinu nakon što je vlasnik rekordnih 17 Grand Slam titula poveo sa 2:0.

Ali, Marin se nije slomio. Naprotiv, odmah je uzvratio legendarnom Švicarcu istom mjerom, izjednačio te nastavio dominaciju u udarcima. Cijeli meč je zaključio impresivnim gemom u kojem je u nizu odservirao tri asa u trenu nas vrativši na najslavnije dane Gorana Ivaniševića.

Upravo je od Ivaniševića i krenula nova serija samopouzdanja Marina Čilića. Otkako mu je Goran postao trener, Čilić je počeo servirati mnogo učinkovitije, gađati više u kutove i prema linijama i time nizati više asova, koji su posve demoralizirali Federera.

"Nije dovoljno da mu ja kažem da vjerujem u njega, Marin mora sam vjerovati da može pobijediti", govorio je Ivanišević medijima na US Openu ovih dana.

"Ne možeš sam u nešto povjerovati ako ne igraš dobro i ako ne pobjeđuješ važne mečeve. Ali, zadnjih nekoliko mjeseci bio sam jako blizu i to mi je dalo motivaciju i više vjere u sebe", objasnio je Čilić nakon pobjede nad Federerom.

Najviše je tu mislio na tijesan meč protiv Đokovića na Wimbledonu (vodio 2:1 u setovima) te na tijesan meč s Federerom u Torontu.

Dakle, ako je riječ o samopouzdanju, Čilić je definitivno diplomirao na pobjedi nad Federerom. No, isto tako i Kei Nishikori može računati na elan nakon svog velikog uspjeha jer je pobijedio još opasnijeg igrača – vodećeg tenisača svijeta Novaka Đokovića!

Ali, iako se čini jednako, to ipak nije tako. Razlog je prozaičan, ali stoji. Naime, Nishikori je već i prije pobjeđivao i Đokovića (2011. u Baselu, iste godine kada je Srbin bio praktički nepobjediv) i Federera (čak dvaput). Dok je Marin imao skor s Federerom 0:5, a s Đokovićem čak 0:10!

Nishikori je na papiru veći favorit u meču s Marinom. Kao najočitiji razlog možemo istaknuti vodstvo 5:2 u međusobnim susretima. Marin je lako pobijedio samo u njihovu prvom meču, još 2008. godine, potom je 2010. Kei šokirao Marina u drugom kolu US Opena pobjedom u pet setova (dakle godinu nakon one sjajne pobjede Čilića nakon Murraya), a potom je naš tenisač uspio Japanca pobijediti tek 2012. Zanimljivo – upravo na US Openu (6-3, 6-4, 6-7(3), 6-3). Potom je Kei pobijedio prvog tenisača svijeta u polufinalu, a Marin trećeg...

No, dok je Nishikori napredovao pravocrtno, Čilić je išao u skokovima. Bljesnuo bi pa malo nestao. Zatim je izgubio gotovo cijelu prošlu sezonu zbog optužbi za doping, a kada je oslobođen i skraćena mu je kazna, vratio se na Tour s misijom. Sada je to drugi Marin Čilić, s puno više samopouzdanja. Ali i s naprednijim tenisom, raznovrsnijom i čišćom igrom, još impresivnijim servisom i jačim forehandom i moćnijim vraćanjima servisa.

Sve to zajedno, i igračke vrline i samopouzdanje, može poništiti negativan omjer pobjeda i poraza.

Protiv Nishikorija bit će mu mnogo teže nego protiv Federera. Ne, samo zato što je sad to finale, nego gledano s igračke strane Federer ima više rupa u igri (pogotovo taj njegov bekend kada stvari krenu nizbrdo), i iako je doista i sa 33 godine maestralan igrač, više je puta znao imati problema sa snažnim igračima koji imaju svoj dan (Del Potro, Tsonga, Berdych, Monfils, Čilić...).

Nishikori je, pak, u meču s Đokovićem pokazao da je zapravo i snažniji i bolji od Novaka u izmjenama udaraca, što je rijetko tko bio u posljednje tri godine. Doduše, treba naglasiti da Đoković od Wimbledona doista nije u formi.

Marin ima mnogo bolji servis od Nishikorija, servirat će više asova. Nastavi li ga servis služiti kao dosad na turniru, Marin će na taj način dobiti mnogo lakših poena koji će mu davati samopouzdanje kroz meč.

Čilić može biti ravnopravan s Japancem u izmjenama udaraca, pogotovo ako će biti tako precizan i sjajno raditi kutove kao što je to činio Federeru. Takva agresivna Marinova igra, gdje loptice udara još dok je nisko u odskoku, iznimno je jako oružje, ali i vrlo riskantno. Da bi to funkcioniralo, mora imati apsolutno povjerenje u sebe i svoje udarce. Ako bi Nishikori napravio pritisak ili mu oduzeo servis, to bi moglo utjecati i na do sada nedodirljive Marinove udarce s osnovne linije, pogotovo s bekendom.

Obojica su odlična na vraćanju servisa, ali i tu je Marin odlično napredovao i tu bi zapravo mogla doći prevaga koja će mu donijeti pobjedu.

Nishikori voli igrati dulje mečeve, što se vidi i po rezultatima i po njegovim izjavama. I ako meč ode u četiri ili pet setova, realno je očekivati da će rasti Japančeve šanse za pobjedu. No, to ne mora nužno biti tako. Iako je iznimno snažan, upravo je on imao puno teži put do finala, i psihološki i fizički. Igrao je dvaput zaredom u pet setova protiv Raonića pa Wawrinke. Čilić je najviše muke imao sa Simonom u osmini finala (pet setova), a zatim je bio uvjerljiv protiv Berdycha i Federera.

Ukratko, bit će to zahtjevan zadatak za Čilića, ali njegova je igra bolja od Nishikorijeve. Uz novopronađeni unutarnji mir i veliku pozitivnu energiju, Marin će pobijediti.

>> Čilić nije potonuo ni nakon što je suspendiran zbog tuđe pogreške

>> Nije igrao samo Čilić, čitava je Hercegovina 'tukla' bekhende i forhende

>> Čilić u finalu US Opena: Nisam mislio da mogu ovako igrati, ovo je poseban dan za mene!

>> Čilić slomio Federera u tri seta i ušao u finale!

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

CI
Cicipici
09:31 08.09.2014.

Kod nas se kaze: "Prvo skoci a onda reci HOP"..... Volio bih da Cilic pobjedi, no nemojmo podcjenjivati Japanca....odlicno igra, bolje je plasiran od Cilica (11), ima pozitivan omjer protiv Cilica, trci k'o lud po cijelome terenu i nikada se ne predaje.... Eto, s te strane gledano, Cilic je "autsajeder"....i ne treba biti neki strucnjak (novinar) da bi se to zakljucilo. Marin je u dobroj formi....a japanac, pa da nije u dobroj formi ne bi dosao do finala !!!!! Zato drzimo "fige" nasem Marinu da odigra dobru partiju pa kako bude.... zato

LU
lukateli1
08:49 08.09.2014.

Nishikori nije ni malo naivan! Marin je i ovako postao heroj! Hrabro, pa sta bude.

Avatar Zizou10
Zizou10
11:31 08.09.2014.

babe vange