Hrvatski derbi

Boji se pasa, ne i Hajduka: Soudani na korak do Eduardova rekorda

Foto: Igor Kralj/Pixsell
El Arbi Hillel Soudani
Foto: Igor Kralj/Pixsell
El Arbi Hillel Soudani
Foto: Igor Kralj/Pixsell
El Arbi Hillel Soudani
17.02.2018.
u 10:38
Bit će 3:0 za nas - uza zarazni smijeh kazao je djeci Soudani
Pogledaj originalni članak

Kada mu je propao transfer u Nottingham Forest, najbolji igrač Dinama El Arbi Hillel Soudani bio je tužan, otvoreno je to rekao jer je želio okušati se u Engleskoj. No, koliko je pozitivnog u tome čovjeku govori podatak da je i dalje nastavio zabijati golove i sjajno igrati za Dinamo, a i uvijek je nasmijan. Jednostavno si je sve složio u glavi - ima ugovor s Dinamom, koji ga nije želio pustiti, i tu je priču o Engleskoj zatvorio. Brojni drugi igrači bi potonuli, ljutili se na klub, ali ne i Soudani koji je postao najprepoznatljiviji igrač plavih. Zato su ga i klinci u Osnovnoj školi Granešina okružili, stalno su ga nešto željeli pitati, pa i o derbiju s Hajdukom koji je pred nama, u nedjelju u 15 sati u Maksimiru.

- Bit će 3:0 za nas - uza zarazni smijeh kazao je djeci Soudani i dodao:

- Ma neka bude i 2:0 ili i 1:0, samo da mi pobijedimo.

Očito je da se Alžirac ne boji Hajduka, jedino čega se boji su – psi. Naime, pričao nam je da ga je napao pas u dvorištu dok je bio mali, uspio je zaštititi glavu, ali ga je ugrizao za ruku i od tada se boji svih pasa, bili mali ili veliki. A u nedjelju u Maksimir ne dolaze psi nego Hajduk, tako da kod njega straha nema.

Kad smo se uspjeli sakriti od nekoliko stotina djece koja su željela njegov autogram, pričao je o tom derbiju, još jednom u kojem ga svi vide u glavnoj ulozi. Uostalom, ne nosi slučajno nadimak Mr. Derby.

- Ne veliki nego najveći derbi u Hrvatskoj je taj naš sraz s Hajdukom, znam da ljudi iščekuju tu utakmicu, ali vjerujte da je čekamo i mi igrači. I da jako želimo pobjedu - kaže Soudani.

Ni sa +15 ne bi bilo gotovo

Dinamo je u Osijek, u prvom kolu nastavka prvenstva, išao s 12 bodova više, ali nije se opustio, igrao je dobro i zadržao bodovnu prednost u odnosu na Hajduk.

- Nismo mi imali u glavi tih 12 bodova, već samo utakmicu koja je bila pred nama. I tako će biti i dalje, ulazimo u svaku utakmicu s ciljem da igramo dobro i pobijedimo.

No, pobjeda nad Hajdukom odvela bi vas na 15 bodova prednosti, to bi ipak bilo praktički nedostižno.

- Bilo bi to dobro, 15 je lijepi broj, ali ne bi ni to ništa promijenilo. Prvo i najvažnije je da budemo prvaci, sa tri ili 15 bodova više. Ali, kažem, moramo gledati sebe, u svaku utakmicu ući s obvezom prema sebi i navijačima da dobro igramo. Na kraju, ni tih 15 bodova prednosti ne bi značilo da je prvenstvo gotovo, previše je još utakmica do kraja.

Jeste li gledali kako je Hajduk Cibaliji zabio pet komada?

- Vidio sam, Hajduk je jako dobro igrao, ali i mi smo pobijedili s 4:2 u Osijeku, a mislim da utakmice s Cibalijom i Osijekom ipak nisu iste. No, Hajduk je pokazao da je u formi.

Najdraži gol za moga tatu

Hajduk na početku nije baš dobro igrao, Cibalia je imala nekoliko prilika...

- Tako je to u nogometu, u takvoj utakmici morate iskoristiti prvu priliku jer ne znate hoće li ih biti još. Cibalia nije uspjela, no vjerujem da ćemo mi svoje prilike odmah iskoristiti. Kad prvi zabijete gol, ipak vam je puno lakše igrati. No, Hajduk je zaslužio pobjedu, ali sad ga čeka malo drukčija utakmica s nama.

Nakon Osijeka i Hajduka slijede još dva derbija, dvije utakmice s Rijekom, dakle četiri derbija plavih u nizu. Protiv koga vam je najdraže igrati od ta tri suparnika?

- Ma svejedno mi je, samo je važno da svi dobro igramo - zaključio je Mr. Derby koji je itekako znao zapapriti Hajduku.

Od tih golova Splićanima istaknuo je dva koja će najviše pamtiti, onaj u sezoni 2015./2016. kad je u Maksimiru Dinamo slavio 2:1, a Soudani je zabio u sudačkoj nadoknadi za pobjedu i pokazao majicu na kojoj je pisalo “Za moga tatu”. Nije ni trebao igrati jer se uoči tog susreta vratio iz Alžira gdje je bio zbog bolesti oca. A drugi je onaj u sezoni 2016./2017. kad je zabio za 1:0 u posljednjoj sekundi. 

Hillel Soudani sa pet pogodaka dijeli drugo mjesto među najboljim strijelcima u ligaškim derbijima Dinama i Hajduka. Alžirac je tih pet pogodaka postigao u 15 nastupa protiv bijelih.

Golova kao i Soudani postigli su još Duje Čop, Mark Viduka, Angelo Henriquez, Nenad Pralija i Igor Cvitanović, a sam je na vrhu, sa sedam pogodaka u 13 nastupa, Eduardo da Silva. A taj Brazilac s hrvatskom putovnicom jedan je od dvojice igrača koji su u Prvoj HNL postigli hat-trick u najvećem derbiju (u svibnju 2007. godine, u pobjedi 3:0). Uz Eduarda, hat-trick je uspio postići i Čileanac Angelo Henriquez u pobjedi 4:0 2015. u Maksimiru.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

DU
Deleted user
11:04 17.02.2018.

Dražen Besek: "Današnji HNK Hajduk Split i GNK Dinamo Zagreb? Ma, ne mogu stati u istu rečenicu. Dinamo je pet do deset koplja iznad Hajduka, i ne vjerujem da će se to ubrzo promijeniti. Dinamo je danas europski organiziran klub. Točno se zna tko šta radi. Zato igrači i vole dolaziti u Dinamo. Hajduk je sve to imao, ali je onda organizacijski lutao, sad se napokon polako vraća.

DU
Deleted user
11:17 17.02.2018.

S O U D A N I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Avatar dzambo
dzambo
13:45 17.02.2018.

Onaj prije Dinamo bio je puno jaci....imao je rezultate u puno puno puno jacoj ligi...bolje igrace na svakoj poziciji...pun stadion....I nije imao problema financijski u slucaju da ne proda nikog ili da ne bude prvak...