NOVA SERIJA

'Stani u Lici' pokazuje koliko Lika ima preduvjeta za vrhunsku turističku priču

Foto: HRT
Stani u Lici
Foto: HRT
Stani u Lici
Foto: HRT
Stani u Lici
Foto: HRT
Stani u Lici
Foto: HRT
Stani u Lici
13.11.2018.
u 18:05
Novinarka HTV-a Andreja Buča snimila je devet epizoda serije u kojoj se upoznavala s mnogim ličkim tajnama
Pogledaj originalni članak

Na živopisnim ličkim lokacijama ovog je ljeta snimljen putopisni serijal “Stani u Lici” novinarke HTV-a Andreje Buče, a prva epizoda na rasporedu je 14. studenoga.

– Često sam se zaustavljala u Lici, bilo da sam u njoj snimala ili provodila slobodno vrijeme. Upoznala sam ljude i mjesta i redovito se vraćala u Liku. I nekako se samo po sebi nametnulo da reportersko iskustvo i redateljsko znanje spojim u jedno, serijal o Lici – kazala nam je Buča. Uz nju mjesec dana u Lici proveli su snimatelji Milan Latković i Duje Kundić, tonski snimatelj Mijomir Ivanović i asistentica Ana Cvitaš. Buča kaže da je to bilo pravo ličko ljetovanje.

– Svaku epizodu snimali smo četiri dana tako da, kad bismo zaokružili jednu epizodu, odmah bismo ušli u novu, a da se nismo stigli resetirati. Na trenutke je bilo neizdrživo, na 40 stupnjeva nije lako biti kreativan i zabavan, ali kad sve zbrojim i oduzmem, bilo je čudesno. Planirala sam osam epizoda, u montaži se dogodila i deveta, možda najzabavnija u serijalu. Situacija u kojoj sam se upustila u speleološku avanturu razvila se u “docu-reality” od kojeg je montažerka Iva Blašković napravila sjajnih 26 minuta avanture – kaže Buča. 

Prije samog snimanja imala je okvir gdje će sve snimati, ali i prostor za spontane odluke. Premda se od toga producentima “diže kosa na glavi”, Buča kaže da je imala instinkt.
– Volim tu slobodu u kojoj se stvari događaju, jedna priča odvede drugoj, u trenutku sve ode mimo scenarija i plana, no ako znaš pogoditi priču, ako si iskusan u tome što radiš, takve neplanske situacije pokažu se najboljima. Uvijek je prisutna doza kontrole i samokontrole – objašnjava nam Andrea, koja je s ekipom posjetila Krasno, Sjeverni Velebit, Begovaču, Otočac, Korenicu, Perušić, Gospić, Lovinac i Udbinu. Točno će se tim redom i prikazivati epizode.

– Sva su mjesta i svaki karakter osobiti na svoj način. Noć na Premužićevoj stazi je otkriće, nikad nisam planinarila noću, let paragliderom iznad Bjelopolja također, svaka je avantura s Macolom za pamćenje, doručak ispred udbinske crkve sa svećenikom Josipom prizor je koji ni Sorrentino ne bi bolje postavio, a dogodio se, baš kao i polovica serijala, posve neplanski – oduševljeno će Buča koja se teško mogla odlučiti za neku anegdotu sa snimanja. 

– Kada bih počela nabrajati ljude koji su me oduševili, uzela bih cijelu stranicu teksta, radije gledajte serijal nepripremljeni! Bila je jedna zgoda na snimanju u Lovincu, a mislila sam da me ništa ne može iznenaditi. U živopisno dvorište kozarice Kate Kordić, koja proizvodi najbolji kozji sir na ovim prostorima, makadamom prolazi i pred kućom staje crveni, ganz novi Ferrari. Izlazi Josip, Ličanin s adresom u Kanadi, Katina najvjernija mušterija. “Dobar dan, Kate, 10 sireva za moje u Kanadi”, kaže on, a ja ostala paf! Rekoh: “Otkud vi?”, a Josip: “Iz Smokrića, tu poviše Lovinca”. “Ma da, pa s Ferrarijem?”, “A što ste mislili, da mi iz Smokrića na magarcu dolazimo?”. Fino mi je spustio, pala sam u zamku stereotipa protiv kojih se svojski borim. Nakon toga družili smo se satima, kod njega, u Smokriću.

HTV-ova novinarka uvjerena je da Lika ima puno turističkog potencijala zbog svega što može ponuditi.

– Nekoliko sam puta ponovila da nisam stručnjak, ali regija koja ima najčišću rijeku u Europi u kojoj pastrva raste sedam puta brže, u kojoj je kamo god pogledaš nacionalni park, rezervat ili park prirode, aktivnosti je nebrojeno, gostoljubive domaćine, ekološku proizvodnju hrane, delicije u obilnim porcijama, ima i sve preduvjete za vrhunsku turističku priču. No netko treba napraviti zaokret. Lici treba dobra razvojna strategija i snažan turistički menadžment – mladi pametni ljudi na čelnim pozicijama i sustav koji ih podržava. U protivnom ovaj prekrasni kraj postat će prirodni rezervat u kojem su nekada živjeli ljudi jer, nažalost, odoše – kaže Buča i dodaje da ima još puno ideja za dokumentarce i putopise.

– Voljela bih snimati serijal o hrani u umjetnosti, nastavila bih i s putopisima ovog tipa, ja znam što mogu i što bih trebala, no hoću li, to će odlučiti šefovi koji kreiraju programski sadržaj. 

Podsjetimo, Andrea Buča novinarka je i redateljica te dobitnica nagrade “Joško Martinović”. Prepoznatljiva je po otvorenom i neposrednom pristupu sugovornicima te izboru tema iz svakodnevice koje su često mnogima nepoznate. Nakon serijala „Bučom u glavu“ i „Sudar svjetova“, serijal “Stani u Lici!” nastavlja izdvajati Buču kao autoricu koja svojim pristupom te opuštenim i vedrim tonom osvaja sugovornike.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

ME
Melanzana
08:19 15.11.2018.

To s turizmom nikako ne bi bilo dobro, jer bi samo doslo do jos veceg zagadjenja i unistavanja prirode i modifikacije za razno razne "projekte". Idealno je da ljudi u prirodu dodju na dan, prodju i odu... sve dulje od toga je stetno.