večernjakova ruža

Mislav Bago: 'Na dodjelu bih poveo baku, njoj dugujem mnogo toga u životu, pa i to što danas jesam'

Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
Foto: Nova TV
22.02.2021.
u 07:00
Jedan od naših najpoznatijih političkih novinara i ove je godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine, a u povodu nominacije s njime smo razgovarali o izazovnoj 2020. godini te nam je otkrio i kakvi su političari kad se ugase kamere.
Pogledaj originalni članak

Gotovo da nema političara koji s lakoćom staje pred mikrofon iskusnog novinara Nove TV Mislava Bage jer zna da će se susresti s pitanjima koja često nisu ugodna, ali javnost odgovore na njih mora dobiti. Jedan od naših najpoznatijih političkih novinara i ove je godine nominiran za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine, a u povodu nominacije s njime smo razgovarali o izazovnoj 2020. godini te nam je otkrio i kakvi su političari kad se ugase kamere.

Ove godine nominirani ste za Večernjakovu ružu u kategoriji TV osobe godine. Jeste li se nadali nominaciji? Što vam ona znači?
Iskreno, nisam. Ovaj posao počeo sam raditi jer ga volim. Onda s vremenom dolaze i komplimenti, pa i nagrade. Drago ti je kada takvo što dobiješ jer je to potvrda da je tvoj rad prepoznat kao kvalitetan, profesionalan i objektivan.

Što kažete na konkurenciju u kategoriji TV osobe godine? Pratite li rad kolega s drugih televizija?
Tko god dobije nagradu, zaslužio ju je. Cijenim kolege i, naravno, pratim njihov rad. U ovom poslu moraš stalno pratiti što se događa i ne stajati na mjestu, već lagano trčati naprijed.

Foto: Nova TV

Protekla godina bila je poprilično izazovna za novinare i reportere. Pandemija, potresi, izbori... Puno se toga dogodilo u 2020. Što vam je predstavljalo najveći izazov?
Puno i previše toga se dogodilo i nadamo se da se takva godina više neće ponoviti. Iskreno, najviše mi nedostaju ona vremena jutarnje gužve na poslu, zajedničkih kolegija, razmjene mišljenja... Odjednom se mora provoditi podjela u timove, tu su maske, online komunikacija. Naš posao je kreativan, zahtijeva interakciju, stalnu komunikaciju s ljudima i kolegama, a u ovakvim uvjetima to je praktički svedeno na minimum. Život online ili putem Zooma nije za mene, no shvatio sam to kao svojevrstan izazov - pronaći način kako se prilagoditi, ali i sačuvati što se može od onog starog, kako će, nadam se, opet biti.

Poznati ste po tome da se ne ustručavate postaviti i najneugodnija pitanja. Kome ste se, prema vašem mišljenju, zbog 'neočekivanog' pitanja zamjerili u protekloj godini?
Iskreno, ne znam. Vjerojatno nekima jesam, no nisam nešto zabrinut zbog toga. Ja radim svoj posao, a oni svoj. Moj posao je postavljati pitanja i biti uporan u dobivanju odgovora. Jednom je netko rekao: mi novinari čuvari smo istine.

Političare poznajete iz prve ruke, gotovo da nema onoga koga niste "priveli" pred svoj mikrofon. Kakvi su političari kad se ugase kamere?

Ljudi, kao i svi ostali. Nekada se u nekim stvarima možemo složiti, nekada se ne slažemo i nećemo se nikada složiti. No to ne znači da smo neprijatelji. Mi novinari radimo u interesu javnosti, a oni rade misleći da rade najbolje za zemlju. No koliko uspješno, vidimo svake četiri godine na izborima. Općenito, može se primijetiti da su pred kraj mandata ipak ležerniji i opušteniji.

Prema vašem mišljenju, vjeruju li građani više medijima u ovim neizvjesnim vremenima?
U ovakvim vremenima upijamo sve čemu smo izloženi. Ne mogu tvrditi sa sigurnošću, no primjećujem neke trendove koji su obilježili godinu za nama: građani prate medije, slušaju informacije, ali ih i sve više propituju uspoređujući ih s onima koje dobivaju na društvenim mrežama. A tamo ima svega i svačega. I tu vidim odgovornost medija, da informiraju, ali i razotkrivaju fake news koji nekim situacijama može biti poguban. I to je najbolje vidljivo u krizama.

Kako preživljavate ova vremena u kojima živimo? Što vam pada najteže? Jeste li se već priviknuli na "novo normalno"?
Možete misliti kako sam se priviknuo! Prije ne bih izašao iz stana bez mobitela, a sada obavezno ponesem masku. Htio bih da se to se što prije vrati - da se brinem je li mi mobitel, a ne maska, ostao u stanu! Fali mi sve, kao i svima. Da normalno prošećem kvartom, sjednem na kavu, odem u teretanu. Srećom, uvijek se mogu vidjeti s dragim ljudima na svježem zraku, a tu su i chat i ostale grupe koje te drže na životu.

Godinu iza nas obilježila je i pandemija koronavirusa koja nije zaobišla ni neke kolege iz vaše redakcije. Strahujete li od zaraze? Koji je vaš stav o cijepljenju? Hoćete li se cijepiti?
Vjerujem u znanost i ne vidim razlog da se ne cijepim. Cijepljenja su samo u 20. stoljeću iskorijenila neke od većih bolesti. A dotad se čuvam, naravno. Nadam se da se sada, u 92. minuti, neću zaraziti.

Ako Ruža završi u vašim rukama, znate li već kamo ćete je smjestiti?
Koliko god je lijepo imati takav podsjetnik na polici, iskreno, razmišljao sam o tome da bih je mogao pokloniti nećakinjama. Mislim da bi im bilo drago i da bi bile ponose na svog strica.

Dopuste li nam epidemiološke prilike da održimo Ružu u HNK, koga ćete povesti sa sobom?
Joj, nisam o tome razmišljao. Možda bih poveo baku. Njoj dugujem mnogo toga u životu, pa i to što danas jesam. No poznavajući nju, ona bi odmahnula rukom i rekla da nije za spektakle (smijeh).

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 19

DU
dugiarap
07:07 22.02.2021.

Baka ga sigurno naucila i onako socno psovat casne sestre, drzi se ti svojih muskih tuluma sa mlađahnim prijateljima

HR
hrvoje56
08:39 22.02.2021.

Ne znam kako drugima,ali meni je on nasrtljiv i iritantan novinar kojemu je pitanje važnije od odgovora.U svojoj uobraziji veličine, često ne dozvoljava upitanom da obrazloži odgovor, tako da više slušamo njegove upadice nego odgovore na pitanja.Time želi podcrtati svoju profesionalnost a u stvari ide ljudima na živce.On nije nikakav veliki novinar nego veliki samopromotor.

LU
Ludwik
09:07 22.02.2021.

I baka i svu drugi iz obitelji Bago mogu se od srama u mišju rupu zavući kad vide kako su Mislava (ne)odgojili.... Dnovinar koji pihan tetura pred kamerama, omražen zbog neobjektivnosti tj. partijska pudlica...