cure detalji svečanosti

Krunidba kralja Charlesa trajat će tri dana, a pored njega mogu biti samo zaposleni članovi obitelji

Foto: Danny Lawson/Press Association/PIXSELL
Camilla Parker Bowles i princ Charles
Foto: Andrew Milligan/Press Association/PIXSELL
princ charles
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Princ Charles
Foto: Press Association/PIXSELL
Susret princa Charlesa i Leile Sherwood
Foto: David Parker/Press Association/PIXSELL
Princ Charles
Foto: Reuters/Pixsell
Foto: WP#JRAK/WENN/PIXSELL/WENN/PIXSELL.
Queen visit Poundsbury
Foto: Reuters
Princ Charles
Foto: Facebook
23.01.2023.
u 20:50
Sve će se odvijati u Westminsterskoj opatiji, a iz palače su kazali kako će samu krunidbu predvoditi nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckinghamske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji.
Pogledaj originalni članak

Vijest o smrti kraljice Elizabete mnoge štovatelje britanskog prijestola je ražalostila, ali i istaknula kako počinje novo razdoblje za ovu kraljevsku obitelj. Na tron je tako došao njezin najstariji sin, princ Charles, a službena krunidba je zakazana za 8. svibnja. Ovaj važan događaj bit će popraćen trodnevnom svečanošću koja počinje 6. svibnja, a značaj ovog povijesnog događaja jest i u tome što je ovo prva krunidba u 70 godina.

Sve će se odvijati u Westminsterskoj opatiji, a iz palače su kazali kako će samu krunidbu predvoditi nadbiskup Canterburyja. Prije glavne svečanosti bit će i procesija od Buckinghamske palače do opatije, pa onda još jedna procesija, u kojoj će se Charlesu i Camilli pridružiti i ostali članovi kraljevske obitelji. Tada će svi zajedno izaći na balkon palače, gdje će supružnici biti okrunjeni. Ovo su samo neki detalji o krunidbi koji su dospjeli u javnost, a strani mediji došli su i do podatka da, Charlesov mlađi sin, princ Harry i njegova supruga Meghan Markle neće biti na balkonu tijekom krunidbe kralja i kraljice supruge s ostatkom obitelji. Naime, kako oni navode, na balkonu je dopušteno biti samo zaposlenim članovima obitelji, a Harry i Meghan, kao i princ Andrew to više nisu, jer ne obnašaju službene dužnosti. 

Ova krunidba je i pod posebnim povećalom javnosti zbog mnogobrojnih kritika i optužbi o odnosima unutar obitelji koje su Harry i Meghan iznijeli. Bračni par je dao intervju Oprah u kojem je govorio o ponašanju prema Meghan te brizi vezanoj uz to koje rase će njihovo dijete biti, a ove godine Harry je izdao i svoje memoare naslova 'Spare' (Rezerva) koji su iznijeli brojne detalje o kojima kraljevska obitelj ne voli govoriti. Harry je tako pričao o sukobu svoje supruge i princeze od Walesa, Kate Middleton, pisao je i fizičkom obračunu s bratom zbog Meghan, kao i o broju ljudi koje je ubio na dužnosti u Afganistanu. Ovo su samo neki od detalja kojih su se dotakli, a Harry je u svojim memoarima iznio još mnogo toga.

Što se krunidbe tiče, ranije je objavljeno da bi trebala biti nešto skromnija nego prijašnje. Krunidba kraljice Elizabete II. trajala je tri sata, a Charlesova će trajati nešto više od sat vremena te će imati oko dvije tisuće gostiju. Pomazanje monarha bit će isto kao i 1953. godine. Kralj će sjediti u krunidbenoj stolici i zaklet će se da će biti "branitelj vjere". Tada će mu na glavu staviti krunu svetog Edvarda te tako službeno postaje kraljem. Camilla će preuzeti titulu kraljice supruge te će njoj na glavu staviti krunu kraljice Elizabete. Princ William na krunidbi će biti službeno imenovan princem od Walesa. 

VIDEO Otkriveno je kako je Shakira shvatila da ju Pique vara: Raskrinkala ga je prazna staklenka džema

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

ZA
zagi101
21:39 23.01.2023.

95%hrvata boli banana za detalje i kralja

SP
Stari panj
01:08 25.01.2023.

I ovo kralj? Ne bi ga stavio ni na karte za belu.