razočarana je

HRT-ova voditeljica prozvala kolegice: 'Omalovažavaju nas zbog fizičkih atributa i pameti'

Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
21.05.2020.
u 09:07
– Nevjerojatna je količina omalovažavanja gdje se pojedinci neprestano trude omalovažavati vas, banalizirati vaš rad, trud i obrazovanje samo zato što dobro izgledate. Nažalost, to najčešće rade pojedine žene urednice iz nekih lokalnih medija – istaknula je Mirta.
Pogledaj originalni članak

HRT-ova novinarka Mirta Šurjak već godinama plijeni pozornost izvještavajući s nogometnih terena. Atraktivna Splićanka, koja iza sebe ima i diplomu Pravnog fakulteta, otkrila je kako je završila u novinarstvu, ali i koliko joj je fizički izgled teret u poslu kojim se bavi.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Mirta Šurjak u šetnji gradom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Mirta Šurjak u šetnji gradom
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Split: Mirta Šurjak u šetnji gradom
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak
Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak

– Pravo nikad nije bilo moja ljubav, završila sam ga igrom slučaja. Previše sam svoja i tvrdoglava da bih mogla raditi u sustavu punom pravila i formi, mislim da je pošteno to priznati. Od malena sam se igrala četkom kao mikrofonom, držala političke govore, ali i prenosila nogometne utakmice. Moj je uzor bio Edo Pezzi, sjećam se kako sam kao mala trčala oko njegova stola na Radio Splitu i vikala: “Barba Edo, ja ću biti sportski novinar.” Majka je zasigurno utjecala genetskim nasljeđem na moj životni poziv, a i moja prabaka po majčinoj strani je od roda Gotovčevih iz obitelji pokojnog hrvatskog političara i intelektualca Vlade Gotovca, tako se očigledno i taj govornički gen prenio i na mene – kazala je Mirta u intervjuu za doktorehitno.

Foto: Petar Glebov/Pixsell
Mirta Šurjak

Šurjak se dotakla i seksističkih komentara i osuda s kojima se susreće vrlo često. – Nažalost, jako puno seksizma i diskriminacije  prisutno je u odnosu prema ženama koje imaju fizičke atribute, a uz to i pamet. Nevjerojatna je količina omalovažavanja jer se pojedinci neprestano trude banalizirati vaš trud, rad i obrazovanje samo zato što dobro izgledate. Nažalost, to najčešće rade pojedine žene urednice iz nekih lokalnih medija. Svaki put me to iznova razočara i pogodi jer pokušavaju od vas u medijima stvoriti sliku neke praznoglave plavuše, a ne obrazovane, sposobne mlade žene koja obožava posao koji radi. S druge strane, moji muški kolege sportski novinari izuzetno me poštuju od trenutka od kada sam prvi put prije 10 godina počela raditi nogomet i kao apsolutni debitant počela raditi Europsku nogometnu ligu u kojoj je i Hajduk igrao. U Italiji žene koje prate nogomet, a koje još uz to i dobro izgledaju, dižu u nebesa, a u hrvatskom društvu i u našem medijskom prostoru bilo bi lijepo kad bi ih za početak barem poštovali i cijenili jer, vjerujte mi, koliko god izgledalo jednostavno, nije lako raditi ovaj ‘muški posao’ u zemlji u kojoj svi sve znaju o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu. Nije lako izaći pred pun stadion, uzeti izjavu od igrača, imati suvisla i pametna pitanja, jer ste kao žena u muškom poslu uvijek pod trostrukim povećalom javnosti i kritičara i zato skidam kapu svim svojim kolegicama diljem svijeta koje rade ovaj posao i ruše sve predrasude o njemu – govori Mirta.

Nedavno se ova novinarka okušala i u ulozi glumice, pa je tako dobila glavnu ulogu u spotu talijanskog pjevača Ermanna Fabbrija za pjesmu “Mi manca il calcio” ( u prijevodu “nedostaje mi nogomet”) u kojem je pozirala u dresovima talijanskih klubova, ali i u dresu Hajduka. Pjesmu potpisuje Splićanin Ivo Šćepanović, a glazbu Tiziano Cannas i Ermanno Fabbri.

 

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

Avatar ShuPac
ShuPac
09:55 21.05.2020.

Gledao/čitao sam komentare ispod njenog novog promidžbenog video uratka na YouTube-u. Komentari su divni i vjerno dočaravaju stav javnosti (a ne urednica lokalnih medija) o njenom životnom putu, inteligenciji i općenito cjelokupnom biću kao takvom. Doduše možda se nađe i pokoji zajedljivi komentar neke lokalne urednice, no jasno je vidljivo kako je većina komentara ostavila muška populacija uz iskreno izraženo divljenje. Vrijedi pogledati. Ne video, nego komentare.

DU
Deleted user
11:16 21.05.2020.

logično muškarci ionako gledaju fizičke atribute a manje zanimljiva im je pamet i ono što govori a žene su zavidne zbog fizičkih atributa i atraktivnosti spram muškog spola tako da niti tu pamet ne igra preveliku ulogu, a samo isticanje fizičkih atributa ne pridonosi smanjenju negativne emocionalne reakcije kod promatračica

MA
Marsal
14:56 21.05.2020.

Mirta diko nasa,ajd' pitaj Zeljku Fatorini,Helgu Vlahovic,Kseniju Urlicic kako su one uspjele ostati dame.