proglasio bankrot

"Golom kuharu" propao biznis, a nakon toga si je isplatio milijune

Foto: PA/Pixsell
Foto: PA/Pixsell
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Jamie Oliver
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Jamie Oliver
Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Jamie Oliver
03.10.2019.
u 20:10
Prošle godine Jamie Oliver je proglasio osobni bankrot, a više od 1000 njegovih zaposlenika ostalo je bez posla.
Pogledaj originalni članak

Najpoznatiji svjetski TV kuhar Jamie Oliver nakon što je prošle godine bankrotirao i podijelio otkaze za više od tisuću svojih zaposlenika zasladio se isplatom bonusa u iznosu od 40 milijuna kuna, piše Guardian.

Ostao je bez 20-ak restorana, a analitičari smatraju da su mu presudili preveliki troškovi koje je pratio promašen koncept poslovanja. U Velikoj Britaniji od njegovih ukupno 25 restorana otvorena su još samo tri. Morao je svojedobno proglasiti i osobni bankrot.

Kada je morao donijeti odluku o definitivnom gašenju poslovanja, slavnog kuhara to je pogodilo i na ljudskoj razini jer mnogi zaposlenici bili su dugo godina s njim gradeći kuharsko carstvo na svim platformama. Prilikom zatvaranja i slanja na burzu rada, obratio im se dirljivim e-mailom.

- Trenutačno ne mogu fizički biti s vama, ali sam htio svima zahvaliti što ste uložili srce i dušu u naše restorane. Naši prehrambeni standardi uvijek su nas izdvajali od konkurencije i puno je toga na što možete biti ponosni - poručio je zaposlenicima.

Podsjetimo, nakon dolaska prisilne uprave, kao načinu zaštite od kreditora, visilo je više od 1000 radnih mjesta. Nažalost, za njihova radna mjesta više nije bilo spasa i ovog ljeta Oliverovi restorani u Velikoj Britaniji morali su se zatvoriti jer je dugovao 80 milijuna eura.

Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Jamie Oliver

Jamie je svojom kulinarskom emisijom "Goli kuhar" šarmirao publiku, pokrenuo revoluciju zdrave prehrane u britanskim školama, a neko vrijeme imao je imao svoj časopis te mnogobrojne knjige i kuharice.

Jamie se posebice svidio ljudima jer je bio prizemljen, imao je jednostavne recepte pristupačne svima te je ljudima predstavljao malog čovjeka koji je svojim radom postigao veliki uspjeh. Nakon brojnih emisija, knjiga i časopisa, Jamiejevo ime postalo je brend i 2008. godine otvorio je svoj prvi restoran s kojim je postigao veliki uspjeh.

Kasnije se to proširilo na čak 37 restorana diljem Britanije i nekolicinu njih u inozemstvu. Svoje ime je brendirao i "lijepio" ga na razne proizvode, posuđe, hranu, restorane. Osvojio je i društvene mreže gdje je na Twitteru najpopularniji kuhar, a na Instagramu ga prati više od šest milijuna ljudi. Jamie je prepoznao poslovnu priliku i imao je dobru ideju i namjeru, ali nakon što je njegovo carstvo doživjelo vrhunac, isto tako je doživjelo i pad. Uz toliku popularnost i uspjeh, javnost je šokirala propadanje Jamiejeva biznisa. 

Foto: Axel Heimken/DPA/PIXSELL
Jamie Oliver

– 2014. počeo je pad Jamiejeva carstva kada je zbog lošeg poslovanja morao zatvoriti tri od četiri svoja restorana Union Jacks, a posljednji, četvrti, zatvorio je u ožujku 2017. Godine 2014. također je morao zatvoriti i steak house Barbecoa, a mesnicu je zatvorila inspekcija koja je u njoj pronašla plijesan, mišji izmet i mrtve miševe.

 Tri godine poslije zatvorio je šest restorana poznate talijanske franšize, ali za to je okrivio tešku situaciju na tržištu zbog Brexita. Kako bi spasio svoju kompaniju, uložio je tri milijuna funti vlastitog novca, ali ni to nije pomoglo te je prošli mjesec morao zatvoriti još 12 restorana, pri čemu je 450 ljudi izgubilo svoje radno mjesto.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.