kraljica voća

Znate li zašto su jabuke zdrave? Evo koje su dobre strane njihovog redovitog konzumiranja

Foto: shutterstock
Znate li zašto su jabuke zdrave? Evo koje su dobre strane njihovog redovitog konzumiranja
30.09.2022.
u 14:30
Od slanih salata, juha i somuna do slatkih pita s jabukama, kolačića, kolača i još mnogo toga, jabuke su ukusan i hranjiv dodatak svakom jelu.
Pogledaj originalni članak

Toliko je stvari kojima se veselimo u jesen: udobni džemperi, slikovito lišće i ukusne slastice od jabuka. Postoje tisuće sorti jabuka koje se uzgajaju diljem svijeta, a kad dođe jesen, ne postoji ništa tako zadovoljavajuće kao prvi, slatki zalogaj hrskave, sočne, svježe ubrane jabuke.

Od slanih salata, juha i somuna do slatkih pita s jabukama, kolačića, kolača i još mnogo toga, jabuke su ukusan i hranjiv dodatak svakom jelu. Real Simple donosi popis svih zdravstvenih dobrobiti koje ćete imati ako redovito jedete jabuke.

Volite li grickati kisele krastavce? Ovo je dobro znati:

Foto: Thinkstock
Kiseli krastavci
Foto: Thinkstock
Ukiseljene salate, kiseli krastavci
Foto: Thinkstock
Ukiseljene salate, kiseli krastavci
Foto: Thinkstock
Kiseli krastavci

Podržavaju zdravlje srca
Jabuke su bogate topivim vlaknima zvanim pektin. Pektin se veže za kolesterol i višak glukoze u probavnom traktu što dovodi do eliminacije štetnih tvari. Velika jabuka ima oko 5 grama vlakana. Veći unos kvercetina, snažnog flavonoida prisutnog u kori jabuke, također je povezan sa smanjenim rizikom od dijabetesa tipa II.

Potiču zdravu probavu i mikrobiom
Jabuke su voće bogato vlaknima koje potiču probavu i pomažu vam da dulje ostanete siti. Za najviše vlakana, jedite jabuke s korom: jedna srednja jabuka s korom ima oko 4,8 grama vlakana, ali ako je ogulite, taj broj pada na 2 grama. Osim vlakana, jabuke su također bogate probioticima koji hrane vaše dobre crijevne bakterije i podržavaju funkcionalan crijevni mikrobiom.

Pomažu u regulaciji glukoze u krvi
Polifenoli su aktivni spojevi koji se nalaze u biljnoj hrani i imaju antioksidativno djelovanje. Polifenoli koji se nalaze u jabukama mogu pomoći u blokiranju probavnih enzima potrebnih za razgradnju škroba u jednostavni šećer i mogu poboljšati sposobnost tijela da učinkovitije koristi inzulin. To bi moglo smanjiti skokove šećera u krvi nakon obroka.

Protuupalna svojstva
Antioksidativna svojstva polifenola koji se nalaze u jabukama također pomažu u sprječavanju kronične upale i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Dobre za pluća
Nekoliko je studija pokazalo da je redovita konzumacija jabuka kod odraslih povezana sa smanjenim rizikom od raka pluća, kronične opstruktivne plućne bolesti i astme. Jedna studija koja je proučavala zdravlje pluća bivših pušača, otkrila je da je kod ispitanika čija je prehrana bila bogata jabukama i rajčicama došlo do sporijeg opadanja funkcije pluća.

Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu:

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
13:21 01.10.2022.

Super volim ih najbolje voce