trudnice, kronično bolesni i mala djeca

Znate li je li sigurno jesti meko kuhana jaja s tekućim žumanjkom? Evo tko ih treba izbjegavati

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Znate li je li sigurno jesti meko kuhana jaja s tekućim žumanjkom? Evo tko ih treba izbjegavati
24.03.2023.
u 16:30
Salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe, ističu Centri za prevenciju bolesti
Pogledaj originalni članak

I dok neki ne mogu pojesti jaje ako je imalo gnjecavo, drugima su najdraža meko kuhana jaja ili vrlo kratko pržena kajgana u koju rado umaču kruh; no koliko je sigurno jesti žumanjak koji je skoro potpuno tekući? Prema nutricionistima, rizici postoje.

 

Kao što vjerojatno znate, jedan od najvećih rizika jedenja nedovoljno termički obrađenih jaja jest salmonela; bakterija koja može prouzročiti razne zdravstvene tegobe poput proljeva, groznice ili zimice, ali u nekim slučajevima i mnogo ozbiljnije simptome.

Salmonela je inače puno češća u sirovoj ili nedovoljno kuhanoj hrani, nego u termički dobro obrađenoj.

Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete

Foto: Youtube
Jaje
Foto: Thinkstock
Jaje
Foto: Thinkstock
Sendvič s jajima
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

– Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti kaže da salmonelom može biti kontaminirana bilo koja namirnica životinjskog podrijetla; poput jaja, peradi, govedine i ribe – kaže dijetetičarka Amanda Holtzer. "Zato zaključuju da nijedan od tih proizvoda nije sigurno jesti sirov ili slabo obrađen."

Koliko dugo treba kuhati ili pržiti jaja?

– Jaja pržite najmanje dvije do tri minute – savjetuje Holtzer. – Kad protresete tavu, bjelanjci se ne smiju tresti ni ostati želatinasti, a žumanjak uopće ne bi trebao drhtati ili, ako ga volite slabije pečenog, treba se lagano tresti.

"Što se tiče kuhanja; ako želite da jaje bude tvrdo kuhano, treba ga, otad voda uzavrije, kuhati 10 do 12 minuta, ovisno o veličini, dok je za meko kuhano dovoljno 5-7 minuta".

"Osim dobre termičke obrade, rizik od zaraze može spriječiti i pravilno skladištenje jaja", ističe dijetetičarka.

"Ako baš želite jesti tekući žumanjak, tvrdi, najbolje je kupiti pasterizirana jaja; jaja koja su prije pakiranja bila lagano zagrijana, na temperaturi koja je ubila sve opasne bakterije, a nije ih skuhala".

"Jaja s napuknutom ili slomljenom ljuskom treba odmah baciti", upozorava Holtzer.

Tko ne smije jesti tekući žumanjak?

Unatoč rizicima, većina zdravih ljudi ne treba previše brinuti oko jedenja tekućih žumanjaka.

– Iako su više izloženi riziku zaraze, tekući su žumanjci obično sigurni za jelo – istaknula je za Huff Post suosnivačica FWDfuela, dijetetičarka Kylene Bogden.

"Jedine osobe koje bi se trebale suzdržati od jedenja tekućih žumanjaka su trudnice, djeca mlađa od pet godina i osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom".

Kuharica tvrdi da pogrešno čistimo dasku za rezanje: Ima trik za uklanjanje nečistoća i bakterija!

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.