Nepoznato o Notre-Dameu

Tornjevi nisu blizanci, a katedralu godišnje obiđe više ljudi od Eiffelovog tornja

Foto: Shutterstock
Notre Dame
Foto: Shutterstock
Notre Dame
Foto: Shutterstock
Notre Dame
Foto: Shutterstock
Notre Dame
Foto: Shutterstock
Notre Dame
Foto: REUTERS
Notre Dame
Foto: REUTERS
Notre Dame
Foto: REUTERS
Notre Dame
Foto: Reuters/PIXSELL
Notre Dame
Foto: Reuters/PIXSELL
Notre Dame
Foto: Reuters/PIXSELL
Notre Dame
Foto: Reuters/PIXSELL
Notre Dame
Autori Vecernji.hr, Hina
16.04.2019.
u 12:02
Golema plamena buktinja uništila je središnji toranj i krovište katedrale Notre-Dame, pariške, francuske i svjetske kulturne znamenitosti, a evo koje činjenice o gotičkom remekdjelu niste znali
Pogledaj originalni članak

Izgrađena između 12. i 14. stoljeća, katedrala Notre-Dame nosi stoljetnu francusku povijest ugrađenu u svoj kamen. Ova gotička katedrala odražava istaknutu ulogu Pariza kao ekonomskog i duhovnog središta iz 12. stoljeća. Tisuće turista svakodnevno posjećuju i fotografiraju ovu francusku, ali i svjetsku kulturnu znamenitost, piše MentalFloss.

Dana 15. travnja 2019. godine u ovoj je kultnoj katedrali izbio požar zahvaćajući zvonik i veći dio krova. Toranj se sada srušio, a vatrogasci i dalje rade kako bi obustavili plamen. Evo koje zanimljivosti o slavnoj katedrali vjerojatno niste znali.

Foto: REUTERS
Notre Dame

Kamen temeljac za crkvu Notre Dame (Naše Gospe) položen je 1163. za vladavine Luja VII., u vrijeme kada se srednjovjekovni Pariz širio u broju stanovnika i jačao kao političko i ekonomsko središte francuskog kraljevstva. 

- Godine 1793., usred Francuske revolucije, dekapitirano je 28 statua biblijskih kraljeva. Tek 1977. godine, 21 od ukupno 28 odrubljenih glava pronađena je tijekom rada na podrumu. Glave se sada nalaze u obližnjem muzeju Cluny.

- Na prvi pogled, dva tornja katedrale Notre-Dame izgledaju poput identičnih blizanaca. Podrobnije ispitivanje otkrilo je kako je sjeverni toranj zapravo veći od južnog.

Foto: Shutterstock
Notre Dame

- Neke od najpopularnijih fotografija katedrale napravljene su iz perspektive njezinih gargoylesa, odnosno izrezbarenih čudovišta koji se nalaze na samom vrhu. Malo je posjetitelja koji bi mogli pretpostaviti da fantastična stvorenja nisu postojala sve do 19. stoljeća; dodani su između 1843. i 1864. godine tijekom radikalne obnove koju je nadgledao Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc.

Foto: Shutterstock
Notre Dame

- Orgulje Notre-Damea obuhvaćaju gotovo 8000 cijevi (od kojih neke potječu iz 18. stoljeća) koje su uparene s pet klavijatura, što ih je učinilo najvećim orguljama u Francuskoj, iako neki tvrde da Saint-Eustache ima veći.

- Na vrhu sakristije Notre-Dame, uz katedralu, nalazi se mala košnica pčela. 2013. godine ju je napravio redovnik Adam, poznat po svojoj blagosti. Njihov med izrađuje se od cvjetnica u obližnjim vrtovima, uključujući trg Jean XXIII odmah iza katedrale.

Foto: Shutterstock
Notre Dame

- Katedralu je godišnje posjećivalo 13 milijuna turista, što je čini najposjećenijom znamenitosti Pariza, čak posjećenijom i od samog Eiffelovog tornja.

- Do samog vrha zvonika katedrale, možete doći pomoću 387 stuba koje posjetitelje vode kroz galeriju sastavljenu od mitskih stvorenja. 

-  Victor Hugo iskoristio je katedralu kao mjesto radnje svoga romana "Zvonar crkve Notre-Dame". Grbavac Quasimodo, glavni lik, izaziva strah Parižana svojom nakaznosti. Utočište nalazi u katedrali gdje postaje zvonar. Po romanu je snimljeno nekoliko igranih i animiranih filmova.

Pogledajte video: Prestrašne scene požara na katedrali Notre Dame

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.