Tijekom velikih vrućina, hidratacija postaje ključna za očuvanje zdravlja i normalno funkcioniranje organizma. I dok većina nas instinktivno poseže za vodom, važno je znati da i određene namirnice mogu igrati značajnu ulogu u održavanju optimalne razine tekućine u tijelu. Osim što sadrže visok udio vode, neke od tih namirnica bogate su i elektrolitima, odnosno mineralima koji pomažu u regulaciji tjelesne temperature, ravnoteži tekućine i radu mišića. Uključivanje takve hrane u prehranu tijekom ljetnih mjeseci može biti jednostavan, a učinkoviti način da ostanemo hidrirani i izbjegnemo posljedice dehidracije.
"Na visokim temperaturama potrebne su vam i tekućina i minerali za regulaciju tjelesne temperature i funkciju mišića. Elektroliti poput natrija i kalija pomažu vašim stanicama da zadrže vodu, smanjujući dehidraciju", rekla je dr. Nicole Tsang. Dodala je i da je prevencija ključna tijekom toplinskog vala. "Kombiniranjem pametne hidratacije s hranom bogatom elektrolitima možete ostati zdravi i zaštititi svoje tijelo od toplinskog stresa", objasnila je. Pravilna hidratacija igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, prevenciji infekcija, izbacivanju toksina i poboljšanoj apsorpciji hranjivih tvari.
Također doprinosi kvalitetnijem snu, boljoj kognitivnoj funkciji i raspoloženju, a istraživanja sugeriraju da adekvatna hidratacija može pozitivno utjecati na vaše ponašanje i opću dobrobit, piše New York Post. Kako znate kada je vrijeme za ponovno konzumiranje vode i hidratantne hrane? Tsang je objasnila da simptomi dehidracije uključuju suha usta, vrtoglavicu ili omaglicu, umor i razdražljivost, tamnu mokraću ili rijetko mokrenje. Ovi simptomi mogu se brzo pojačati po vrućem vremenu, što dovodi do težih znakova, poput zbunjenosti, ubrzanog rada srca ili nesvjestice.
Ako osjetite ove simptome, odmah potražite liječničku pomoć. Da biste spriječili dehidraciju tijekom ljetnih mjeseci, Tsang je preporučila ispijanje vode tijekom dana i kombiniranje s hidratantnom hranom da bi se poboljšalo zadržavanje tekućine. Podijelila je i pet namirnica koje su odobrili liječnici, a koje pomažu tijelu da ostane u ravnoteži.
Lubenica: Lubenica sadrži čak 92 posto vode. Osim što pomaže u hidrataciji, lubenica je izvrstan izvor likopena koji potiče rast stanica. "Također je bogata kalijem koji pomaže u regulaciji ravnoteže tekućine i podržava funkciju mišića", rekla je Tsang. Bilo da je jedete ohlađenu ili u obliku smoothieja, to je osvježavajući način za obnavljanje energije.
Krastavac: S 96 posto vode, krastavci imaju najveći sadržaj vode od bilo koje krute hrane i sadrže protuupalne spojeve koji mogu pomoći u smanjenju unutarnje topline te mogu potaknuti hidrataciju. Tsang je predložila dodavanje krastavaca u salate i hladne juhe ili čak da ih dodate u vodu za osvježavajući okus.
Lisnato povrće poput špinata i kelja: Tamno lisnato povrće bogato je magnezijem, ključnim elektrolitom uključenim u hidrataciju, živčanu signalizaciju i regulaciju temperature, objasnila je dr. Tsang. Kelj i špinat također su izvrsni izvori vitamina A, C i K, kao i kalcija. Za unos zelenog povrća, Tsang je preporučila dodavanje kelja ili špinata u smoothieje ili njihovo kombiniranje s preljevima na bazi citrusa.
Jogurt: Jogurt sadrži kalcij i kalij. Tsang je napomenula da visoki sadržaj proteina u jogurtu pomaže u održavanju stabilne razine energije tijekom vrućina, dok probiotici podržavaju zdravlje probavnog sustava.
Kokosova voda: Kokosova voda sadrži elektrolite koji pomažu u hidrataciji, s antioksidansima koji podržavaju imunološko zdravlje i pomažu tijelu u borbi protiv oksidativnog stresa. "Često nazivana 'prirodnim sportskim napitkom', kokosova voda prirodno sadrži kalij, natrij i magnezij, što je čini idealnom za rehidraciju nakon znojenja", rekla je Tsang. Možete je piti samostalno ili je koristiti kao bazu za smoothie.