Divna priča

Upoznajte četiri dame koje će ovog Božića usrećiti potrebitu djecu u Hrvatskoj!

Foto: Privatna arhiva
Upoznajte četiri dame koje će ovog Božića usrećiti potrebitu djecu u Hrvatskoj!
22.11.2019.
u 07:00
Siščanka Katarina Stipan, koja trenutačno živi u Varaždinskoj županiji, osnovala je grupu na Facebooku koja je u kratkom roku privukla mnoge ljude koji žele pomoći drugima
Pogledaj originalni članak

Od prvog dana uz mene je šogorica Maja Stipan te prijateljice Lucija Sviben i Kristina Lovrić koje jednakim intenzitetom sudjeluju u svemu i preuzet će rad grupe ''Usrećimo bar jedno dijete za Božić'', kad ja odem u rodilište, priča nam Katarina. 

Radi se o Facebook grupi čiji je cilj da se usreći što više potrebite djece za blagdane i da što više paketa stigne na odredište kako bi se i ta djeca osjećala jednako kao i njihovi vršnjaci. 

– Jer razlike nema, osim financija. Nažalost, danas se radi velika razlika između djece vezano uz materijalno – priča nam Katarina. 

Njen najveći pomagač "iz sjene" njezin je suprug koji je podržava u svemu i, kako kaže, "krpa" u kućanskim poslovima dok ona vrijeme provodi obavljajući poslove vezane uz grupu. 

– Inicijativa radi na principu da se sastavljaju popisi dječice slabijeg imovinskog stanja objavama u grupi te se članovi javljaju u komentaru po principu 1 dijete – 1 darovatelj. Popise sastavljamo tako da kontaktiramo razne udruge, domove, župe, škole, sigurne kuće koji nam povratno javljaju imena dječice i njihove želje. Adrese i prezimena ne idu javno u grupu već ih šaljemo samo osobi koja će djetetu poslati poklon. Nekoliko popisa smo napravili i iz okoline, naše ili od prijatelja, gdje smo sa sigurnošću mogli potvrditi da je situacija, nažalost, loša. Pokušavamo izbjegavati poruke tipa: ''Molim Vas, stavite moju djecu na popis, njihove želje su...'' jer mi nismo u mogućnosti procijeniti nečiji financijski status preko poruke, pa ih onda usmjeravamo da nam se povratno jave preko župe ili neke udruge u svome kraju, pa ako je ipak situacija loša, djeca neće ostati bez poklona. Kontaktirali smo i nekoliko obitelji koje su svoju priču podijelile javno putem medija tražeći pomoć. Posebno želimo naglasiti da s bilo kakvim oblikom novca ne radimo, novac se može darivati udrugama i u medijima s naglašenim brojevima računa, mi se isključivo bavimo ispunjavanjem željica s popisa, iako su one skromne i uglavnom djeca nemaju posebnih želja. Uza sve navedeno važno je da poštarinu plaća pošiljatelj, jer većinom radimo s obiteljima koje imaju više djece i ne bi bilo uredu da moraju toliko poštarina platiti, a nalaze se u situaciji da nemaju ni za osnovno – objasnila nam je Katarina koja je na ideju došla, kako sama kaže, jedno jutro bez koncepta kako bi to funkcioniralo. 

Foto: Privatna arhiva

– Očekujem treće dijete i sve stvari za dijete dobila sam od prijateljica, a neke veće čak od poznanika koji su se sami ponudili tako da sam se na neki način htjela iskupiti i pomoći onima kojima je to najpotrebnije. U razgovoru s Majom krenula sam u izradu grupe i u “hodu” smo odredile pravila. Facebook i drugi mediji prepuni su tužnih sudbina i jednostavno smo htjele naći način kako uveseliti bar djecu iz tih priča, koja su najmanje kriva za situaciju u kojoj su se našla – priča nam. 

– Kad sam kliknula ''napravi grupu'', u glavi mi je bilo: O. K., priključe li se samo prijatelji s naše liste prijatelja, super – kaže Katarina.
– Naći ćemo nekoliko dječice i iscrtati im osmijeh na lice. No, to se u nekoliko dana pretvorilo u grupu koja trenutačno broji više od  6000 članova koji ne mogu dočekati popis da bi nekome pomogli. Da, iznenadila me činjenica da u današnje vrijeme ima više onih koji žele pomoći, jer oni drugi su obično puno “glasniji”, pa sam mislila da su u većini. 

Do sada je pakete dobilo 150 djece i svima koji su sudjelovali žele od srca zahvaliti! 

– Želimo im reći da je njihova nesebičnost vrijedna divljenja. Molimo samo one koji su uzeli adresu, a zbog nekog razloga nisu u mogućnosti poslati poklon, da nam se jave, bez ikakve zamjerke, da dijete ponovno stavimo na popis. Ne bi bilo u redu da paketić ne stigne, a seka ili braco ga dobiju. Njihovu tužnu sudbinu ne želimo dodatno otežati

Na kraju, ovim putem žele pozvati udruge, škole, župe i ostale ustanove koje rade s djecom koja su u teškoj situaciji da im se jave kako bi djecu stavili na popis.

Hrvati se uvijek udruže kad je riječ o humanitarnom radu. Jedinstveni smo u još nečemu – u pijuckanju kave: 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
10:16 22.11.2019.

Naravno a tko bi što tu komentirao kad nema Kolinde,Plenkovića (naravno šalim se) Inače ovaj članak i ljudi za svaku pohvalu!

TO
tonkica
12:40 22.11.2019.

Ja sam u takvom projektu sudjelovala dvije godine u Sloveniji. Nevjerojatno je koliko su te dječje želje skromne. Oni su organizaciju kroz godine doveli do pravog međunarodnog projekta. Paketi su se skupljali, slali na različite destinacije i onda se djeci pokloni dijelili nakon predstave. Ne znaš o tom djetetu ništa, osim imena, godina i veličine- ovisi što je poželio, da li je majica ili šlape. Ali znaš da si ga razveselio. Sada pak pikiram akcije u koje su uključeni stariji koji su sami, pošto je za djecu uvijek iznimno velik interes a naši stari sugradani zanemareni. Opet ću kupovati konac za heklanje i vunu :)