Najopsežnije istraživanje

U vodi za piće nalazi se više lijekova nego što je dopušteno?

Foto: Thinkstock
U vodi za piće nalazi se više lijekova nego što je dopušteno?
12.12.2013.
u 09:45
Tijekom istraživanja američki znanstvenici uzeli su uzorke sa 50 lokacija gdje se izlijevaju otpadne vode i testirali ih na 56 lijekova
Pogledaj originalni članak

Pitka voda koju konzumiramo mehanički je i kemijski pročišćena kako bismo je mogli konzumirati bez opasnosti za zdravlje, ali u njoj se nalaze i neki dodaci koji bi je trebali održati zdravstveno čistom. Najpoznatiji je klor koji se dodaje zbog svojih baktericidnih svojstava. Trihalometani su nusprodukti dezinfekcije, koji se stvaraju kada klor u vodi reagira s otopljenim organskim kemikalijama.

Ove kemikalije, kao i širu obitelj kloriranih ugljikovodika, kao što su DDT, PCB, TCE, povezuje se sa srčanim bolestima, senilnošću i rakom. Jedno od najopsežnijih istraživanja koje je provedeno u SAD-u otkrilo je da se u vodi nalazi velika količina farmaceutskih lijekova i to u većim količinama nego što otkrivaju tvrtke koje se bave distribucijom vode.

Tijekom istraživanja američki znanstvenici uzeli su uzorke sa 50 lokacija na kojima se izlijevaju otpadne vode i testirali ih na 56 lijekova, uključujući oksikodon, lijekove za visoki krvni tlak, Tylenol (acetaminofen) i ibuprofen. Više od polovice testiranih uzoraka sadržavalo je najmanje 25 lijekova, a oni koji se koriste za viski krvni tlak najčešće se pojavljuju i u najvećim koncentracijama, piše Mashable.

Zdravstveni djelatnici istaknuli su da ti spojevi u vodi predstavljaju nizak rizik za ljude, no bit će potrebno provesti još mnogo istraživanja da bi se dobili detaljniji podaci o utjecaju  na ljudsko zdravlje, ali i životinjski svijet koji nas okružuje.

>>Voda je samo prividno bijela, ali ne zbog klora, nego svjetlosti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.