Koja vještina izrade

Torta s motivima Zagreba, za rođendan jednog Purgera, osvojila je društvene mreže

Foto: Lada Osrečki
Torta s motivima Zagreba, za rođendan jednog Purgera, osvojila je društvene mreže
29.01.2020.
u 07:58
Dolac, Strossmayerovo šetalište, šestinski kišobran i Dinamo - sve su to motivi Zagreba koji su se u ovoj priči našli na torti jedne zagrebačke slastičarke.
Pogledaj originalni članak

Iza umjetničkog imena Llady cakes stoji Lada Osrečki koja se izradom torti bavi već deset godina. Sve je krenulo kao hobij, a posljednjih godinu dana ima svoju proizvodnju torti pod nazivom "Llady cakes - torte s potpisom".

Foto: Lada Osrečki

Proizvodnja se bazira na izradi personaliziranih torti - naglasak se stavlja isključivo na želje klijenata. Tom vodiljom nastala je i ova torta koja je preplavila društvene mreže - torta s motivima Zagreba. Njezina prijateljica naručila je tortu za suprugov rođendan koji je, pogađate, veliki zaljubljenik u Zagreb, purger i strastveni navijač Dinama. Ukomponirati sve to u jednu tortu bio je, kako kaže Lada, veliki izazov

Prije nekoliko godina Lada i prijateljica sudjelovale su na jednom natjecanju u izradi torti i tada su prvi put napravile "zagrebačku" tortu, pa je nešto inspiracije ostalo i od tada. Ideja se razvijala, a motivi koje je željela staviti na rođendansku tortu jednog purgera samo su se množili - od Kule Lotrščak, Strossmayerovog šetališta, Markove crkve, lanterni, klupica, Katedrale...

"Sve su to dijelovi i detalji grada kojeg obožavam. Pokušala sam preslikati dio starog grada na tortu uz dodatak bana Jelačića i tramvaja jer bez njih nema ni Zagreba. Kada sam sve to posložila negdje se morao ubaciti i Dinamo, ali nisam željela samo staviti običan znak. Dugo sam razmišljala i istraživala, a odluka je pala na zaštitni znak buldoga s logom kluba na majici. Prijateljici je još napamet pala ideja da buldog u zubima drži Šestinski kišobran. Kip Barice je došao sam po sebi, jer što je Zagreb bez Dolca?", objašnjava nam Lada.

Foto: Lada Osrečki

U početku nije bilo konkretne ideje, ova umjetnica za torte prepustila se mašti i želji da napravi nešto dobro i vrijedno pažnje. Kada spojite ljubav prema Zagrebu i poslu, rezultat je ovakav. Za izradu torte Ladi je bilo potrebno tri dana, a bio je to veliki i zahtjevan izazov. 

Priznaje kako nije očekivala ovakav odaziv i pažnju zbog torte: "To je samo potvrda da je ljubav najbolji pokretač", zaključuje.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

DM
drazen.muhvic
08:51 29.01.2020.

Lijepo. Jedini problem kod tih ukrasnih torti je što su gotovo nejestive. Unutrašnjost mora biti tvrđa, znači sa malo kreme i drugih mekih sastojaka, uglavnom suhi biskvit, a izvana je ticino masa (fondant) koja je skoro sami šećer. Isto tako bi lijepo izgledale i torte od plastike. Jednako su jestive poput ovoga...