GENETSKI PREINAČENO VOĆE

Stvorena rajčica koja traje 45 dana

Foto: Pixsell
Stvorena rajčica koja traje 45 dana
03.02.2010.
u 18:59
Istraživači u Indiji tvrde da su produljili život rajčice "isključivanjem" gena povezanih s proizvodnjom enzima sazrijevanja i vjeruju da se proces može primijeniti na sve voće i povrće.
Pogledaj originalni članak

Prokletstvo sasušene rajčice uskoro bi moglo otići u ropotarnicu povijesti, barem tako kažu znanstvenici. Stvorili su, naime, rajčicu koje može ostati svježa čak 45 dana, što je tri puta duže od prirodnih namirnica. No, istraživanje ima i lošiju stranu – naime, riječ je o genetskom inženjeringu, a i nitko ne zna kakva bi okusa bilo to voće.

Znanstvenici vjeruju da bi se isti proces mogao primijeniti na sve voće, uključujući i banane i mango, no kako je riječ o delikatnim istraživanjima za koja će biti potrebne posebne mjere opreza, proći će još dosta vremena prije nego što se ovakvo genetski preinačeno voće pojavi u trgovinama.

Istraživači u Indiji tvrde da su produljili život rajčice "isključivanjem" gena povezanih s proizvodnjom enzima sazrijevanja.

No, Pete Riley, čelnik skupine GM Freeze, nije toliko oduševljen idejom.

– Većina je javnosti izrazito skeptična što se ispravnosti genetski preinačene hrane tiče i ne čini mi se da da će ovo novo otkriće bilo čime utjecati na to da promijene mišljenje. – izjavio je Riley dodajući kako smo tisuće godina proživjeli bez produljenog roka trajanja voća i povrća.

Riley također smatra kako će takvo voće možda dulje trajati, ali će izgubiti vitamine i nutritivne vrijednosti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

OB
-obrisani-
01:25 04.02.2010.

03.02.2010. u 23:05h mycropht je napisao/la: Što vrijedi ako ne trune kad nema okusa? ____________________________________ Koliko je ovaj clanak ozbiljno napisan vidi se i po tome sto autor govori o sasusenim rajcicama. Po njemu je problem starenja ovog povrca u susenju! Vi niste cak to ni registrovali jer svako zna da je problem sa paradajzom koji nije svez da trune. A nikako da se susi. Ali autor ovog teksta to ne zna. Pa sta onda zna?

RI
Ringo
09:01 04.02.2010.

Mogli su još napraviti florescentnu da svijetli u mraku pa ne moraš paliti svjetlo da je uzmeš. Tu bi prodali pod ekološku jer štedi električnu energiju i tako smanjuje emisiju ugljičnog dioksida.

Avatar DucMan
DucMan
20:26 03.02.2010.

Dajte ne prčkajte po prirodi, već ste dovoljno boleština stvorili.