Dobro je znati

Studija pokazala koliko sna nam je potrebno da bi mozak ostao zdrav

Foto: Shutterstock
Studija pokazala koliko sna nam je potrebno da bi mozak ostao zdrav
15.11.2021.
u 07:00
Kronični nedostatak sna znatno utječe na sposobnost zadržavanja pažnje, učenja novih stvari, kreativnosti, rješavanja problema i donošenja odluka, kažu liječnici.
Pogledaj originalni članak

Prema studiji koja je prošli tjedan objavljena u znanstvenom časopisu Brain, šest do osam sati kvalitetnog sna u kojem su oči većinu noći zatvorene odgađa kognitivni pad i održava zdravlje mozga. Studija je naime pratila spavanje 100 starijih osoba koje su testirane na kognitivni pad i dokaze rane Alzheimerove bolesti i otkrila da su samo oni koji su spavali šest do osam sati zadržali stabilno kognitivno funkcioniranje.

Ovo je 18 najboljih poza za spavanje: Je li vaša omiljena među njima?

Foto: Twitter
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Ako je osoba spavala manje od pet i pol sati, patila je njezina kognitivna učinkovitost, čak i nakon kontrole čimbenika kao što su dob, spol i Alzheimerova patologija. To se odnosilo i na ljude s druge strane spektra+: ako su spavali više od sedam i pol sati, spoznajni su procesi opadali.

- To pokazuje da je ključna i kvaliteta, kao i količina spavanja - kaže koautor studije dr. David Holtzman koji napominje da je uz odrasle koji trebaju sedam sati sna djeci školske dobi potrebno devet do 12 sati, a tinejdžerima osam do 10 sati.

- Kronični nedostatak sna znatno utječe na sposobnost zadržavanja pažnje, učenja novih stvari, kreativnosti, rješavanja problema i donošenja odluka - dodao je.

Foto: Shutterstock

Kako poboljšati spavanje

Dobra vijest je da se mozak može trenirati da postigne bolji san i to tako da svaki dan liježemo i ustajemo u isto vrijeme, čak i vikendima,, kažu stručnjaci.

Uz to, treba postaviti pravo okruženje za spavanje i opuštajuću rutinu prije spavanja. Joga, topli tuš, dobra, ali ne previše uzbudljiva knjiga koja se čita na blagom svjetlu - sve to pomaže tijelu da se opusti.

- REM faza spavanja je lakša razina odmora koja se lakše može poremetiti, pa isključite zvukove, smanjite svjetla i snizite  temperaturu u spavaćoj sobi - savjetuje dr. Holtzman i napominje da krevet treba služiti samo za - spavanje i seks!

- Televiziji i drugim uređajima koji emitiraju plavo svjetlo, poput pametnih telefona i prijenosnih računala, nije mjesto u spavaćoj sobi - zaključio je za CNN.

Znate li koji je najzdraviji položaj za spavanje?


Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
13:23 15.11.2021.

8 sati.sna najbolje