OPREZ

Što je s mitom da se vrući čaj pije za vrijeme velikih vrućina? Evo što jesti i piti, a što nikako!

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
Kreću vrućine
Foto: Shutterestock
vrućine
14.06.2019.
u 07:00
Čak 20-30 posto tekućine dobivamo iz hrane, a sve dok pijemo tijekom cijelog dana pomalo, nećemo dehidrirati
Pogledaj originalni članak

Sada svakako nije vrijeme za rižoto ili gulaš. Bolje je oprati svježe voće ili povrće u hladnoj vodi i jesti ih kao salate. Uz to možete kombinirati i hladno meso i svježi sir, a odlična ideja je i svježi grašak u mahuni, piše The Guardian.

Potrebno je što više izbjegavati tešku i masnu hranu te se umjesto toga odlučiti se za neke lakše okuse.  Za vrijeme sparnih večeri, sjedite vani s prijateljima i grickajte hladna, kuhana jela: pileća krilca, špinat u osvježavajućem umaku od đumbira te razne salate od kuhanog graha, kukuruza i slično. Uvijek možete napraviti i povrće na žaru poput tikvica, pupčara ili patlidžana. Imperativ je konzumirati namirnice bogate vodom i vlaknima koje će naše tijelo puno bolje i lakše probaviti. Nije loše pojesti ni juhu od sezonskog povrća jer one pospješuju naš metabolizam te lagano padaju na želudac.

Što se tiče pića; iako je bitno ne dehidrirati, nije nužno istinito da moramo piti onoliko tekućine koliko nam nameću sa strane. Optimalan unos vode za vrijeme velikih vrućina je oko 1,5 litara u jednom danu. Mi dobivamo 20-30 posto tekućine iz hrane, a sve dok pijemo tijekom cijelog dana pomalo, nećemo dehidrirati. Ono što se svakako ne preporučuje je konzumacija alkohola na suncu. U tom je slučaju potrebno piti mnogo više vode nego inače: čaša vode nakon svakog alkoholnog pića će nam itekako pomoći.

Iako mnogi bježe od vrućih napitaka za vrijeme velikih vrućina, čaj također može biti dobro piće ljeti. Štoviše, preporučuje se piti čaj umjesto ledenih napitaka jer vruća tekućina u tijelu zapravo pomaže rashladiti ga. Razlog ovome zapravo je vrlo jednostavan: isparavanjem znoja, naše se tijelo hladi. Bitno je ne zasladiti ga previše, a ako želite, možete ga malo rashladiti i u hladnjaku te dodati limun. 

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

AU
austrougarskigeneral
10:13 14.06.2019.

ma kakvi vruće samo hladnu pivu ili kolu s ledom.

BB
Bb198
15:06 14.06.2019.

Samo vi pijte caj..ja sam trenutno na 5. paulineru

DU
Deleted user
08:40 14.06.2019.

Izuzetno rijetke su osobe koje vode računa o (re)hidraciji, da to nalikuje trkačima maratona, a ne pivskim ovisnicima s lokalnih šankova. Kad čovjek ožedni, on je već izgubio 1-2 % tjelesnih tekućina i tu se vidi mudrost moderne sportske medicine, jer oni najviše istražuju u toj sferi, da povrati metabolizam iz ugroze zdravlja u optimalno stanje. Kakve hladne pive, sokovi i slične bezvezarije koje naširoko preporučuju - u tim situacijama se pije mineralna voda i/ili izotonični napitci, a koji su drakonski skupi jer se računa na to da onaj tko zna što se iza njih krije, spreman i platiti tako visoku cijenu. Mnoge smrti tijekom ljetnih sparina su uzrokovane tako jednostavnom pojavom kao što je gubitak elektrolita, ali uzalud to pričati kad svi znaju što je najbolje za njih u takvim vrem. ekstremnim situacijama i ne slušaju nikog.