Slina otkriva srčani udar

Foto: import
Slina otkriva srčani udar
21.04.2008.
u 10:17
Pogledaj originalni članak

Nekoliko kapi sline moglo bi uskoro biti sve što je potrebno za ranu dijagnozu srčanog udara, tvrdi se u novom istraživanju.

Nano biočip veličine kreditne kartice, koji je razvio tim na čelu s istraživačima sa Sveučilišta „Texas“ u američkome gradu Austinu, može procijeniti rizik za srčani za najviše 15 min tako što jednostavno analizira slinu.

Objašnjavajući važnost nano čipa, istraživač i dizajner John T. McDevitt, rekao je: „Mnoge žrtve srčanoga udara, pogotovo žene, proživljavaju nespecifične simptome i zovu hitnu medicinsku pomoć prekasno, nakon što je već nastupilo trajno oštećenje srčanog mišića.

„Naš test obećava znatno ubrzanje točnosti i brzine postavljanja dijagnoze.“ Test, koji se može provesti i u vozilu hitne pomoći, može pokazati ima li pacijent trenutno srčani udar te je li pod velikim rizikom za srčani udar u budućnosti.

To se vjerojatno događa pomoću otkrivanja proteina iz krvnog seruma koji u slini upućuju na srčanu bolest. „To su vrlo uzbudljiva otkrića, budući da bi upotreba spomenutih testova mogla pomoći da se odmah postavi dijagnoza i brže počne liječenje koje može spasiti život,“ komentirao je dr. Craig S. Miller, član istraživačkog tima sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Kentuckyu.

Pogledajte na vecernji.hr