ljekoviti gomolj

Sirov ili kuhan, kineski jam jača krvne žile i snižava tlak

Foto: Shutterstock
kineski jam
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kineski jam
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kineski jam
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kineski jam
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Kineski jam
28.03.2014.
u 08:15
Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti
Pogledaj originalni članak

Hipokratova savjeta “Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana” Kinezi su se pridržavali još od davnina.

Među mnoštvom biljaka s ljekovitim djelovanjem koje su upotrebljavali jest i cimetni ili kineski jam. Biljka Dioscorea batatas L., Dioscorea oppositifolia, u kineskoj se medicini prije svega koristila za liječenje upalnih procesa u želucu i crijevima (gastritisa i drugih želučanih tegoba).

Iako raste kao penjačica, može doseći i tri metra u visinu. Rabi se samo gomolj, čvrst korijen koji može biti težak i do dva kilograma i na presjeku je bijele boje.

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Gomolji sadrže oko 20 posto škroba, 75 posto vode, vitamine B1, B2, B6, vitamin C i mnoge korisne minerale.

Zbog velike količine vitamina B6 jam je preventivna zaštita kod krvožilnih bolesti i pomaže u stabilizaciji glukoze u krvi i kontroli težine, djeluje kod oporavka nakon srčanog udara jer učvršćuje krvne žile.

Zbog velike količine kalija izuzetno je značajan pri regulaciji krvnog tlaka. Ugljikohidrati i dijetalna vlakna iz jama održavaju osjećaj sitosti, a ujedno usporavaju metabolizam šećera, što je važno u prehrani dijabetičara. Djeluje pozitivno na funkcije slezene, pluća i bubrega, a posebno na kosu i kožu (dobar ten i jaka kosa).

Već 150 grama jama zadovoljava oko 24 posto dnevne potrebe za vitaminom B6.

U istoj količini gomolja ima 940 mg kalija, 0.6 mg magnezija, 0,25 mg bakra, 18 mg vitamina C i 5,5 g vlakana. Čaj od jama jača imunitet, a zbog velike količine sluzi olakšava iskašljavanje.

Pripremite ga od dva centimetra očišćenog gomolja narezanog na kolutiće koje ste prelili kipućom vodom. Pustite da odstoji pet do osam minuta i nakon toga ocijedite.

Gomolj jama, svježi i samljeveni, može se nabaviti u zagrebačkoj tvrtki Eustoma, Kameniti stol 5, a ako ga poželite sami uzgajati, kod njih možete nabaviti i sadnice i dobiti stručne savjete o sadnji i njezi biljke.

>>Ključ se skriva u hladnjaku! 7 namirnica za vječnu mladost

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.