ISTARSKI BISERI

Roxanich - ime vinarije koje zbunjuje i privlači vinoljupce

Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
Foto: Miva d.o.o.
roxanich
13.12.2013.
u 12:07
M. Rožanić je izabrao organsku proizvodnju i klasičnu vinifikaciju; duge maceracije, pa se pridružio i pokretu tzv. narančastih vina
Pogledaj originalni članak

I imenom vinarije – Roxanich, i maštovitim i neobičnim imenima svojih brojnih vina Mladen Rožanić i zbunjuje i privlači vinoljupce. Dakako, poseban je i sadržaj tih boca i tehnologija koja je primijenjena u dobivanju vina. 

Tako je posve neobičan naziv jednog sjajnog vina – Ines u bijelom! OK, ime je to Rožanićeve supruge, a mješavina je sauvignona bijelog, vermentina, glere, graševine, friulana, pinota sivog i bijelog. Vinarija je u Istri, u Kosinožićima pokraj Nove Vasi, blizu Poreča, s prostranim, suvremeno opremljenim podrumom, a 20-ak hektara vinograda u okolici obližnjeg Višnjana. Vodeće su mu sorte malvazija, chardonnay, također i muškat, od crnih teran, refošk, borgonja, merlot i cabernet sauvignon.

Rožanić je po zanimanju inženjer strojarstva, radio je po Europi, u dolini Rhône surađivao je i družio se s uglednim francuskim vinogradarima i vinarima, tu mu se rodila ideja o vlastitim vinogradima u Istri; nakon godina putovanja i brojnih posjeta najpoznatijim svjetskim vinskim regijama na kojima je stekao dragocjeno znanje, odlučio se posvetiti vinogradarstvu i vinarstvu. Vina s etiketom Roxanich, po imenu obitelji koje datira još iz 14. stoljeća, prije stavljanja u boce odležavaju tri godine u drvenim bačvama, velikim i u manjim od 500 litara te u baricima. Rožanić se odlučio za organsku proizvodnju i klasičnu vinifikaciju baziranu, kako sam kaže, još na antičkim metodama, uz eliminiranje kemijskih dodataka.

Tek krajem 2008. na tržištu su se pojavile prve boce. U povodu pete obljetnice izlaska na tržište, Rožanić je sa suradnicima u zagrebačkoj Miva Galeriji vina, kod Mohorovih, upriličio degustaciju brojnih svojih vina, redom: Prve Rože, Antica, Milva, Ines u Bijelom, SuperIstrijan, Cabernet Sauvignon i Teran. Bila je to prigoda i da se oni vinoljupci koji to još ne znaju upoznaju s tzv. narančastim vinima, čitavim jednim međunarodnim enološkim  pokretom; vina takve boje nastaju zbog dugih maceracija i najprirodnijeg načina proizvodnje. 

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.