Dnevni unos soli

Koliko je konzumiranje kobasica, pancete i kulena (ne)zdravo? Odgovor će vas iznenaditi!

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Koliko je konzumiranje kobasica, pancete i kulena (ne)zdravo? Odgovor će vas iznenaditi!
09.12.2016.
u 07:59
Najveći dnevni unos soli s obzirom na prosječnu upotrebu navedenih vrsta mesnih proizvoda utvrđen je u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj, približno 60 posto, a najmanji u Istri i Dalmaciji, približno 40 posto, navodi se u istraživanju
Pogledaj originalni članak

Prosječnim korištenjem tradicionalnih mesnih proizvoda u Hrvatskoj ne prelazi se preporučeni dnevni unos soli, unatoč činjenici da pojedini proizvodi sadrže čak oko polovine preporučenog dnevnog unosa, ali stručnjaci upozoravaju na opasnost zbog blagdana tijekom kojih konzumacija hrane znatno nadilazi prosjek.

Hrvatski stručnjaci za hranu analizirali su udio kuhinjske soli u 124 uzorka tradicionalnih mesnih proizvoda iz skupine trajnih kobasica, trajnih i polutrajnih suhomesnatih proizvoda te slanina napravljenih na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstava u Istri i Dalmaciji te središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

Rezultati su pokazali da najveći udio soli sadrže suhomesnati proizvodi (6,16 posto) i slanina (5,30 posto), a najmanji trajne kobasice (4,20 posto). Nema znatne razlike između hrvatskih regija iz kojih potječe proizvod, što je rezultat sličnosti u recepturama i tehnologijama proizvodnje, kaže se u istraživanju objavljenom u časopisu "Meso".  

Najveći dnevni unos soli s obzirom na prosječnu upotrebu navedenih vrsta mesnih proizvoda utvrđen je u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj, približno 60 posto, a najmanji u Istri i Dalmaciji, približno 40 posto, navodi se u istraživanju.

Autori su do rezultata došli stavljajući u odnos dobivene podatke iz tradicionalnih mesnih proizvoda i prehrambene navike građana poznate iz ranijih istraživanja te iz neobjavljenih podataka Hrvatske agencije za hranu.

Od ukupno 2002 ispitanika, njih 325 konzumiralo je prosječno dnevno 14,7 grama vratine, 29,8 grama pršuta, 34,6 grama špeka, 41,5 grama slanine, 42,5 grama domaće kobasice, 44 grama šunke, 51,3 grama pancete i 58 grama kulena.

S obzirom na to, oni su konzumacijom domaće kobasice unijeli dnevno 1,76 grama soli, konzumacijom kulena 2,55 grama, suhe šunke 2,88 grama i pancete 2,85 grama soli. Kako je maksimalna preporučena dnevna količina soli 5 grama, što otprilike stane u jednu manju žlicu, tradicionalni mesni proizvodi sudjeluju s oko polovicom tih potreba.

Liječnici ističu podatak da je smanjenjem unosa soli za oko tri grama dnevno kroz 10 do 15 godina kardiovaskularni rizik smanjen za 25 posto, a ukupna smrtnost za 20 posto.

>> Istine i mitovi o kuhanju s maslinovim uljem

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 28

NA
nadaparabola
12:10 09.12.2016.

Ispitanici su jeli dnevno 34,5gr špeka i 41,5gr slanime.Ja mislio da su špek i slanina isto,ali očito sam cijeli život živio u zabludi.

TR
Trnjanec
11:18 09.12.2016.

Od nečega se mora umrijeti - a ja bih radije umro od pršuta, špeka i kulena nego od starosti i nepokretnosti.

DU
Deleted user
11:34 09.12.2016.

Ove industrijske kobasice na slici imaju u sebi kemije za ubiti miša ili štakora u ovo malo težine.