Obratite pažnju

Ponekad vas svrbe grudi? Liječnica otkriva razloge zbog kojih dolazi do tog nelagodnog osjećaja

Foto: Thinkstock
Ponekad vas svrbe grudi? Liječnica otkriva razloge zbog kojih dolazi do tog nelagodnog osjećaja
06.04.2020.
u 07:00
Srvbež grudi je nelagodan, kao i svaki drugi, ali ne treba ga zanemarivati.
Pogledaj originalni članak

Ponekad je normalno da nas u danu svrbe grudi, ali ako se to događa često trebali bi se raspitati zašto je to tako. Neobičan je i nelagodan osjećaj, a liječnica je otkrila za Woman's Day koji mogu biti razlozi.

Možda imate ekcem
Ako po grudima imate osip koji svrbi i irirtira, (a možda i na drugim dijelovima tijela) to može biti ekcem - kronična upala kože praćena brojnim neugodnim simptomima kao što su velika suhoća i svrbež zahvaćenih područja. "Najčešći je razlog taj da je koža 'nesposobna' održati hranjivost i dobre bakterije koje čuvaju od iritacije", kaže Gretchen Frieling, dermatologinja iz Bostona.

Jedna od deset osoba ima neki oblik ekcema tijekom života, a najčešće zahvaća djecu. Dr. Frieling kaže da stres, grubi materijali na koži, osjećaj hladnoće ili vrućine, deterdžent za rublje i pertu kućnih ljubimaca mogu izazvati ovu pojavu.

Koža vam je jako suha
Neka koža je prirodno suha, ali ako ste nedavno u svoju rutinu uveli neke nove, grube proizvode, upravo oni mogu biti razlog svrbeža. Dr. Frieling kaže da se koža treba samo dobro nahraniti i da budete sigurni da je područje oko grudi suho prije nego obučete grudnjak kako ne bi došlo do trenja.

Žene u karanteni oduševljene životom bez grudnjaka, a evo što o tome kažu stručnjaci:

Ne perete često grudnjak
"Bilo koja prljava odjeća, uključujući grudnjake, na sebi ima bakterije koje mogu iritirati i inficirati kožu", kaže Freiling. Grudi se nešto više znije, a grudnjake bi zato trebalo prati jednom tjedno. One sportske bi trebalo odmah nakon tjelovježbe staviti u pranje. 

Ipak, nije uvijek stvar u čistoći grudnjaka već i u materijalu. "Sintetički materijali, poliester i lateks jako iritiraju kožu, pa preporučam pamuk."

Imate gljivičnu infekciju
"Mnoge žene povezuju gljivičnu infekciju s vaginom, ali možete ju dobiti i ispod grudi jer losion ostane 'zarobljen' na tom djelu, nastanu gljivice i grudi vas svrbe. Terapija je jednaka kao i za bilo koju drugu gljivičnu infekciju."

Rastu vam grudi
Tijekom puberteta ili trudnoće, koža na grudima se rasteže toliko da uzrokuje svrbež. "Možete koristiti losione, kreme i gelove kako bi ublažile iritaciju", tvrdi liječnica Wider. Također upozorava da znoj pogoršava situaciju, pa bi bilo dobro redovito mijenjati grudnjake.

Imate alergijsku reakciju
Kao i bilo gdje drugdje na koži, alergijska reakcija može se pojaviti i na grudima osobito ako ste nedavno promijenili deterdžent za rublje. Dr. Weider kaže da će dovoljno biti tretirati alergiju antihistaminicima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.