Ovo nismo znali

Pijete puno vode za lijepši ten? Ne morate se mučiti, kaže dermatolog, jer jedno s drugim nema veze

Foto: Shuttershock
Pijete puno vode za lijepši ten? Ne morate se mučiti, kaže dermatolog, jer jedno s drugim nema veze
04.03.2021.
u 09:29
Ako imate suhu kožu, vjerojatno vam je kožna barijera slaba ili oštećena što znači da u koži nema dovoljno ulja ili lipida da bi ona zadržavala vodu, objasnio je dermatolog, a tada pomažu prizvodi za hidratizaciju.
Pogledaj originalni članak

Vjerojatno ste nekad čuli poznate (i manje poznate) ljepotice kako kažu da svoj 'besprijekoran ten mogu zahvaliti pijenju mnogo vode', no premda je ključna u brojnim vitalnim funkcijama i općenito za održavanje tijela zdravim, čini se kako voda koju popijemo nema veze s lijepom i hidratiziranom kožom.

- Potpuni je mit da trebamo piti puno vode da bismo kožu održavali hidratiziranom - kaže dermatolog dr. Joshua Zeichner iz New Yorka. Voda prvo, objasnio je, ulazi u krvotok, a zatim je bubrezi filtriraju, a nema podataka koji dokazuju da postoji izravna veze između unosa vode i lijepe kože.

Kakva transformacija! Ana pokazala kako joj danas pristaje majica koju je nosila prije showa i šokirala pratitelje!

Foto: RTL
Ana Žderić
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Foto: RTL
Ana Žderić
Foto: Instagram screenshot
Foto: RTL
Ana Žderić
Foto: RTL
Ana Žderić
Foto: RTL
Ana Žderić

No koža je ipak, kaže dr. Zeichner, kao i ostatak našeg tijela sačinjena od stanica koje su većim dijelom voda, a ona se tijekom dana zbog raznih čimbenika gubi: na primjer zbog tjelesne aktivnosti ili utjecaja onečišćenog zraka. Taj će gubitak vode, kaže, rezultirati ljuskavom i suhom kožom koja je i sklonija prijevremenom starenju i drugim kožnim problemima.

- Ako imate suhu kožu, vjerojatno vam je kožna barijera slaba ili oštećena, što znači da u koži nemate dovoljno ulja ili lipida da bi ona zadržavala vodu iz organizma - objasnio je dermatolog za Real Simple, a tada nam, kaže, može pomoći samo proizvod za njegu kože koji će je hidratizirati, ali ne i voda.

Foto: Shuttershock

Dr. Zeichner tako napominje kako je za zdravu kožu ključno nanošenje hidratantne kreme što je i daleko najučinkovitiji način rješavanja suhoće kože, a što se tiče njene njege, on preporučuje dva osnovna koraka - čišćenje i hidratizaciju.

Kad je riječ o odabiru hidratantne kreme, savjetuje tako proizvode s tri ključna sastojka: stearinskom ili masnom kiselinom,ceramidima i kolesterolom - koji kad se primjenjuje lokalno neće utjecati na razinu kolesterola u tijelu.

- Hidratantne je kreme najbolje nanijeti kad je koža vlažna, na primjer nakon tuširanja - napominje dr. Zeichner, te kaže da se za zdravu i hidratiziranu kožu preporučuje i izbjegavanje velike vlage i jakog vjetra, visokih temperatura, dulji boravak na suncu, te alkohol i cigarete.

- Prehrana također može igrati bitnu ulogu u jačanju sposobnosti kože da održava vlagu - dodaje dr. Zeichner, a za kožu je posebno, kaže, dobra hrana bogata esencijalnim masnim kiselinama koje se nalaze u orasima, sjemenkama lana, lososu i maslinovom ulju.

Građani jedva dočekali prvu kavu u gradu: "Ovo mi je prva koju pijem. I odmah nakon ovog ću na drugu. I na treću!"

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
montello
18:09 04.03.2021.

puno vode lijepa koža hm