Sve više istih imena

Ovo su najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Zagrebu; jedno je žensko ime hit već godinama

Foto: Getty Images, LPI
Ovo su najpopularnija imena za djevojčice i dječake u Zagrebu; jedno je žensko ime hit već godinama
01.07.2020.
u 11:10
Najpopularnija dječja imena u Hrvatskoj već su nekoliko godina ista, a ove godine ovo su najpopularnija imena u Zagrebu.
Pogledaj originalni članak

Pronalazak najljepšeg dječjeg imena za prinovu u obitelji nije nimalo jednostavan zadatak. I dok će neki tražiti posebna značenja, drugi će odabrati ime nekog pretka, dok će dio ljudi jednostavno izabrati ime po principu "sviđa mi se", bez nekog dubljeg značenja. Ipak, neka su imena učestalija od drugih pa svaka generacija ima svoju listu najpopularnijih.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, od dvadesetih godina prošlog stoljeća pa do 2010. godine, na vrhu liste najpopularnijih imena bili su Ivan, Josip, Marko, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i Nikola. Ipak, s novim desetljećem mijenja se situacija pa na to mjesto dolaze Luka, David, Jakov, Petar, Ivan, Mihael, Filip, Marko, Matej i Fran. 

Foto: Facebook

Kad je riječ o Zagrebu, i tu je došlo do promjene tijekom godina – Goran, Davor i Darko imena su koja su gotovo pred izumiranjem, dok su Tomislav i Krešimir na samom dnu ljestvice popularnosti. Najnovije podatke donio je Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba koji je na svojoj Facebook stranici objavio listu "najtraženijih" ženskih i muških imena novorođenčadi u Zagrebu. Među dječacima tako ima najviše Luka, Davida, Jakova, Ivana i Petra, dok su među djevojčicama to Mia, Lucija, Nika, Ema i Sara. Mia je postalo najpopularnije žensko ime u posljednjih desetak godina, a popularnost tog kratkog imena nastavlja se i ove godine. Kad je riječ o ženskim imenima kroz povijest, od 1920. do 2010. na vrhu ljestvice nalazile su se Marija, Ana, Ivana, Mirjana, Katarina, Nada, Dragica, Ljubica, Vesna i Mirna. Kao i s muškim imenima, dogodila se promjena pa sve popularnija postaju kraća ženska imena. Roditelji su inspiraciju pronalazili u filmovima, knjigama, kao i u osobama iz javnog života pa najpopularnija imena postaju Mia, Petra, Iva, Rita, Sara, Ema, Lucija, Ana, Klara i Nika.

Zadnjih nekoliko godina pojavio se novi trend – složena imena. Tako su roditelji popularnim imenima, poput Ivana, dodavali još jedno ime. Stoga je bilo dječaka koji su se nazivali Ivan Pavao, Ivan Luka i Ivan Gabriel. Strana imena te imena likova iz filmova i knjiga također su postala pravi hit među roditeljima pa su se tijekom godina našla imena poput Lenox, Diin, Deniz i Elton.

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 17

Avatar Warded
Warded
13:43 01.07.2020.

Hahaha "Roditelji su inspiraciju pronalazili u filmovima, knjigama, kao i u osobama iz javnog života" pa idu Petar, Luka, Matej, Ivan hahaha E moj večernji pod "knjigama" ste vjerojatno mislili na Knjigu nad knjigama tj. Bibliju 🙂

TM
trade_mark
14:35 01.07.2020.

pia, mia, bia... malograđanština u tri slova.

ZG
zg1985
14:43 01.07.2020.

sve je dobro dok nam nije ko u njemackoj ili francuskoj najpopularnije muhamed i ostali teroristi