znanstvenici otkrivaju

Ovo bi mogao biti razlog zašto žene imaju češće i intenzivnije migrene od muškaraca

Foto: Thinkstock
Glavobolja
Foto: Thinkstock
glavobolja
27.04.2018.
u 22:47
To neugodno stanje pogađa pogađa 1 od 10 ljudi, a od njih je 75 posto žena.
Pogledaj originalni članak

Ako ste i jednom patili od migrene, ova bi vas vijest mogla razveseliti.  Znanstvenici vjeruju da su pronašli dio slagalice koja uzrokuje migrene i odgovoriti  na pitanje: zašto migrene češće pogađaju žene.

To neugodno stanje pogađa pogađa 1 od 10 ljudi, a od njih je 75 posto žena. 

Nova saznanja koje je predstavila Emily Galloway u San Diegu, pokazuju vezu između proteina NHE1 i razvoja migrenskih glavobolja. Taj protein regulira transfer protona i natrijevih iona kroz stanične membrane, uključujući i one membrane koje odvajaju dolazni protok krvi u mozak, piše Mental Floss.

Nakon analize razine NHE1 proteina kod muških i ženskih laboratorijskih štakora, znanstvenici su shvatili da je protein čak četiri puta veći kod muških primjeraka. Kada su razine estrogena bile na vrhuncu, kod ženki, razine proteina bio je najmanji u žilama u mozgu.

Prijašnja istraživanja već su dovela u vezu oscilacije razina estrogena i migrene, ali nije se znalo koji mehanizam stoji iza te poveznice. Ova saznanja mogla bi promijeniti način na koji se proučava i liječi migrena, što je iznimno bitno jer je većina istraživanja o migrenama koristila muške pripadnike pokusnih životinja.

"Provođenje istraživanja na molekularnim mehanizmima koji stoje iza migrene je prvi korak u stvaranju ciljanih lijekova kako bi se izliječilo to stanje za muškarce i žene. Saznanja do kojih smo došli ovim radom mogla bi dovesti do olakšanja milijunima onih koji pate od migrena. Možemo i identificirati pojedince koji će bolje reagirati na pojedine terapije", zaključila je znanstvenica Emily Galloway.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BE
berija
00:52 28.04.2018.

Ovaj članak je čisti seksizam, pardon, rodno uvjetovana predrasuda. Zar postoji razlika između muškaraca i žena? Hrvatska je ratificirala IK, ovakvo je pisanje nedopustivo. Hitno otpustite šovinističku novinarku, sigurno je katolibanka.

AU
austrougarskigeneral
10:05 28.04.2018.

stres neprijatelj br 1