Istraživanje

Nećete vjerovati koliko glutena zapravo ima u "bezglutenskim" jelima!

Foto: Shutterstock
Nećete vjerovati koliko glutena zapravo ima u "bezglutenskim" jelima!
16.10.2018.
u 06:00
U posljednje vrijeme nije čudno potražiti bezglutenski meni u restoranu ili kupiti bezglutensku hranu u dućanima, a izbor je postao nešto veći
Pogledaj originalni članak

Novo istraživanje pokazalo je kako bezglutenska jela zapravo sadrže gluten. I to ne malu količinu. Čak trećina namirnica i jela koji ne sadrže gluten zapravo sadrže dovoljnu količinu koja može ostaviti neugodne posljedice na osobe koje su alergične ili ne podnose gluten. 

Američki koledž gastroenterologije ispitanicama je dao maleni uređaj koji su nosili sa sobom i mjerili količinu glutena u jelima koja ga zapravo ne bi smjela sadržavati, odnosno na kojima piše da su "gluten free". U razdoblju od 18 mjeseci, kako piše Today.com, 804 ispitanika izmjerila su količinu glutena u 5600 jela u restoranima diljem Amerike i otkrila da čak 32 posto jela, odnosno trećina "bezglutenskih" jela – sadrže gluten! 

"Ovo je velika stvar, pogotovo za ljude koji gluten ne mogu probaviti", rekao je voditelj istraživanja dr. Benjamin Lerner, pa dodao kako jedan posto Amerikanaca boluje od celijakije. 

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

LM
L.marija
08:37 16.10.2018.

Ne 85%,nego samo 85 ljudi boluje od celijakije i ne smiju uzimati gluten.

Avatar lola lola
lola lola
10:06 16.10.2018.

Nemam pojma kako smo prezivjeli dok gluten nije otkriven......

DH
dalibor.hren
06:51 16.10.2018.

Može li se kod nas nabaviti uređaj koji mjeri količinu glutena?