Jeste li znali?

Nakon ručka najradije biste malo 'ubili oko'? Evo zašto ne biste trebali

Foto: Thinkstock
Nakon ručka najradije biste malo 'ubili oko'? Evo zašto ne biste trebali
25.01.2016.
u 08:30
Nakon što pojedete obrok i osjetite kako energija odlazi na probavu unesene hrane, najradije biste se ispružili i malo "ubili oko"?
Pogledaj originalni članak

Ako ste osoba koja ima problema s refluksom, nadutosti i grčevima,  onda je velika vjerojatnost da vaše probleme s probavom prouzročuju neki od ovih razloga...

Ne žvačete hranu dovoljno dugo

Zalogaj hrane trebali bismo prožvakati 30 do 50 puta, tvrde stručnjaci sa Sveučilišta Westchester u Pennsylvaniji.

Prilegnete odmah nakon jela

Nakon što pojedete obrok i osjetite kako energija odlazi na probavu unesene hrane, najradije biste se ispružili i malo "ubili oko"? Ako vam je ovaj scenarij itekako poznat, imajte na umu da biste tu želju za poslijepodnevnim odmorom nakon jela trebali odgoditi barem dva sata nakon što ste pojeli. U suprotnom, možete izazvati refluks. Ležeći položaj nije dobar za probavu  i želučani sokovi ne mogu obaviti svoj posao kako treba. Ova navika može dovesti do želučanih problema, a ne pomaže ni u borbi protiv neželjenih kilograma.

Britanski znanstvenici nakon provedenog istraživanja 2009. godine zaključili su da su neuroni iz međumozga odgovorni za taj osjećaj umora koji osjećamo nakon jela. Promatrali su prehrambene navike tisuću ljudi i rezultati su potvrdili da u mozgu postoje određene ćelije koje su odgovorne za našu aktivnost i neaktivnost. One se nakon obilnijeg jela blokiraju, što kod većine stvara osjećaj umora i potrebu za spavanjem.

Preporuka je izbjegavati jela koja sadrže puno šećera, ali i masna jela u kombinaciji s ugljikohidratima jer to potiče blokiranje neurona.

Stoga, ako poslije ručka želite ostati budni i ne želite se osjećati umornima jedite,primjerice, piletinu, zelenu salatu, povrće i što više svježeg voća.

Gutate previše zraka dok jedete

Ispijanje napitaka kroz slamčicu, prebrza konzumacija jela i žvakanje žvakaćih guma mogu dovesti do toga da progutamo previše zraka što će prouzročiti neke probavne smetnje. 

Jedete obilne obroke

U prosjeku je potrebno oko 1-3 sata da se potpuno probavi prosječan obrok. Ipak, ako konzumirate obilne obroke, to vrijeme se produžuje i može potrajati i oko 8-12 sati da se probavi, ovisno o sadržaju masti i količine hrane. To za posljedicu može imati povećani rizik za žučni mjehur i druge probleme vezane uz probavu.

>>4 'zimske' namirnice koje će vas čuvati od virusa i bakterija

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

LE
LeandroZG
09:56 25.01.2016.

Razmak na tipkovnici steka

BR
brljakis
15:15 25.01.2016.

Zalogaj hrane trebali bismo prožvakati 30 do 50 puta, pa kad bi svaki zalogaj prožvaka 50 puta, trebalo bi mi 2 sata da pojedem.

DH
dalibor.hren
06:58 26.01.2016.

A što rade "naši stručnjaci?"