KORISNO

Može li se čistiti s voćem? Stručnjakinja kaže da će ove tri voćke u domu napraviti čuda

Foto: Shutterstock
Može li se čistiti s voćem? Stručnjakinja kaže da će ove tri voćke u domu napraviti čuda
20.06.2022.
u 09:30
Prirodni sastojci za čišćenje sve se češće koriste jer djeluju kao odlična sredstva za čišćenje
Pogledaj originalni članak

Čišćenje kuće može biti naporan posao, a proizvodi za čišćenje mogu uključivati brojne kemikalije koje neki ne žele unositi u kuću. Prirodni sastojci za čišćenje sve se češće koriste jer su odlični kao sredstva za čišćenje, a neki od najboljih prirodnih proizvoda koji mogu očistiti cijelu kuću su grejp, limun i banane. 

Kako piše Express, stručnjakinja za čišćenje Dominika, koja na Tik Toku često objavljuje savjete za čišćenje i održavanje kuće, kaže da uz pomoć te tri voćke vaša kuća može blistati.

Maslinovo ulje kao sredstvo za čišćenje? Evo gdje će napraviti `čuda`

Foto: Getty Images
maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Thinkstock
Maslinovo ulje
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
Maslinovo ulje tipičan je sastojak mediteranske prehrane

Grejp

Ako tražite prirodno rješenje za čišćenje kupaonice, stručnjakinja kaže da bi sok od grejpa mogao pomoći. Objasnila je da ga možete koristiti za čišćenje umivaonika ili kade, a sve što trebate napraviti je prepoloviti grejp i umočiti ga u kuhinjsku sol. Zatim obilno pospite po površini koju želite očistiti. Kada završite, temeljito isperite područje toplom vodom. Tako se grejp može koristiti u čišćenju kamenca i blage plijesni, a uz to i odlično miriše. 

Limun

Stručnjakinja preporučuje limunov sok za čišćenje mikrovalne i obične pećnice, a ono što trebate napraviti je u zdjeli pomiješati limunov sok s vodom pa tu zdjelu staviti u mikrovalnu. Uključite ju na dvije do tri minute na maksimum, a nakon što završi s radom ostavite vrata zatvorena još nekoliko minuta kako biste spriječili da para izađe. Na kraju obrišite unutrašnjost mikrovalne pećnice pamučnom krpom. Na isti način funkcionira s pećnicom, ali zdjelu ostavite 20 minuta na 200 stupnjeva. 

Osim toga, limunov sok možete koristiti i za eliminiranje neugodnih mirisa iz perilice posuđa tako da zdjelu s iscijeđenim limunom ostavite preko noći u praznoj perilici. Također, trljanjem narezanog limuna po dasci za rezanje, uklonit ćete izblijedjele mrlje, ali i bakterije. 

Banane

Iako bi se ideja mogla činiti čudnom, stručnjakinja kaže da bi kora od banane mogla biti rješenje za zaštitu kožnih cipela. Kalij koji se nalazi u korama od banane često je ključni sastojak nekih lakova za cipele. Sve što vam treba za ovaj trik je kora od banane i pamučna krpa. Obrišite cipelu nekoliko puta unutarnjom stranom kore banane, a zatim ponovno krpom. Redovito korištenje na kožnim cipelama zaštitit će ih od pucanja. 

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

DNEVNO PROĐE VIŠE OD 200 VLAKOVA

Kolodvor najprometnije trase napokon ide u obnovu: Mijenjaju se krov, fasada, čekaonica, ugrađuje se i klima

Da je kolodvoru itekako potrebna rekonstrukcija, pokazuju i podaci prema kojima je pružna dionica Sesvete – Dugo Selo zapravo trasa s najvećim intenzitetom željezničkog prometa u Hrvatskoj, ističu u HŽ Infrastrukturi. Njome dnevno prođe više od 200 vlakova, od čega 140 putničkih, a ondje se spajaju i dva glavna pružna pravca, onaj koji vodi do Mađarske te drugi koji povezuje Sloveniju i Srbiju.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.