PRIPAZITE

10 stvari koje baš nikad ne biste smjeli staviti u mikrovalnu!

Foto: Thinkstock
Mikrovalna
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Limun
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
Mikrovalna pećnica, hrana
Foto: Thinkstock
patka s umakom od šumskog voća
Foto: Thinkstock
aluminijska folija
Foto: Marco Becher/PIXSELL
čili papričice (1)
Foto: Shuttershock
Mikrovalna
04.12.2017.
u 11:10
Papirnate vrećice, a pogotovo plastične, nemaju što raditi u mikrovalnoj pećnici, baš kao ni novine
Pogledaj originalni članak

Rukovanje s mikrovalnom pećnicom, iako prilično jednostavno, ipak zahtijeva uvažavanje nekih pravila. Prvo je od njih naučiti da postoje stvari koje u mikrovalnu jednostavno – ne idu.

1. Papirnata vrećica (škarnicl)

Papirnate vrećice, a pogotovo plastične, nemaju što raditi u mikrovalnoj pećnici, baš kao ni novine. Mogu prouzročiti požar i ispuštati toksične plinove. Intenzivna vrućina može dovesti do njihova zapaljenja.

2. Čašica jogurta

Jednokratne plastične čašice u kojima se kupuje jogurt ili one u kojima je svježi sir, vrhnje i margarin nisu otporne na toplinu. Riskirate da se rastope i ispuste kemikalije u hranu.

3. Posude za hrane iz dostave

Ove su posude napravljene od određene vrste plastike, a plastika se ne ponaša dobro u mikrovalnoj pećnici.

4. Voće Postoji voće, poput limuna na primjer, koje dobro podnosi toplinu. Ako želite iscijediti više soka iz limuna, slobodno ga nakratko ubacite u mikrovalnu. Drugo pak voće neće dobro reagirati. Grožđe će eksplodirati, a grožđice se zadimiti...

5. Tanjuri s metalnim obrubom Sve što u sebi ima metala ne smije u mikrovalnu

6. Plastične posude za hranu Na posao ste ponijeli juhu u plastičnoj posudi? Izlijte je iz nje i prelijte juhu u tanjur prije nego što je počnete podgrijavati.

7. Crveni umak, bez poklopca Sve će poprskati.

8. Čili papričice Postoji mala mogućnost da se zapale, ali sigurno će gorjeti vaše oči kad otvorite mikrovalnu, piše Huffington Post.

9. Aluminijska folija

10. Ništa Ako ne stavite ništa u mikrovalnu i uključite je, uređaj bi se mogao uništiti.
 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
dopizdilomi
19:42 04.12.2017.

Ja stavio u mikrovalku komadić C4 na 10min i nije se ništa dogodilo.

VI
Vito
08:17 05.12.2017.

Vitamin C podnosi vručinu pa je limun idealan za grijanje u mikrovalnoj --- što viša temperatura to više vitamina C izađe iz limuna __ Ako ne vjerujete pročitajte kopirano iz Wikipedije: ... Čak četvrtina ljudi u zapadno-razvijenim zemljama konzumira manje od 35 mg vitamina C dnevno, što potkrepljuje činjenica da Vitamin C koji bismo inače konzumirali hranom toplinskom i biokemijskom obradom iščezava ::: __ Samo koze, kunići, miševi, štakori proizvode vitamin C u svom organizmu i to 30 mg po kilogramu mase - to znači da bi čovjeku trebalo onoliko vitamina C koliko je težak puta 30 miligrama __ A vi ovdje pišete kako vitamin C treba grijati u mikrovalnoj pečnici - stvarno ste neuki, neobrazovani i namjerno obmanjujete čitatelje