Savjeti nutricionista

Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Foto: Shutterstock
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
06.04.2020.
u 10:30
Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
Pogledaj originalni članak

Konzumacija 'obične', crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

U videu pogledajte znaju li Zagrepčani stare purgerske izraze:

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 15

DE
Dex
21:04 06.04.2020.

Moja baka i prabaka su svakodnevo jele nešto sa svinjskom masti a doručak je bio kukuruzni krih sa svinjskom masti i paprikom, obje doživjele po 92 godine a admini neka samo brišu i daju žute jer je njima bolje kancerogeno rafinirano ulje

VK
vk52
20:22 06.04.2020.

Ako vam je stalo do zivota jedite svinjsku mast sa crvenom paprikom i soli i friskim krastavcima,paprikom i paradajizom,ako vam nije stalo do zivota jedite NUTELU,fljak,fuj.

Avatar Idler
Idler
22:20 06.04.2020.

A tek kosana mast, kuružnjak i šalica bjele kave....drugi put pravi maslac i domači bakin pekmez od šliva isto s bijelom kavom....za pojačat dojam more i domaća šljiva s medom 😁