važna za čovjeka

Masturbacija ne smije biti tabu tema: Stručnjaci otkrivaju za što je sve dobra

Foto: shutterstock
Masturbacija ne smije biti tabu tema: Stručnjaci otkrivaju za što je sve dobra
19.08.2020.
u 20:00
Uz to što pruža zadovoljstvo i užitak, ima i mnogo pozitivnih učinaka.
Pogledaj originalni članak

Nije nikakva tajna da masturbacija donosi užitak i zadovoljstvo, ali je li ona zdrava za nas? Masturbacija se često smatra tabu temom, mnogi ni ne znaju smiju li pričati o njoj te smiju li uopće masturbirati. No, postoje mnoga istraživanja koja pokazuju da je masturbacija zdrava i ima puno pozitivnih učinaka na čovjeka, prenosi Your Tango

Popravlja raspoloženje

Prilikom orgazama tijelo luči dopamin, endorfin i oksitocin, hormone ljubavi i povezivanja. Proizvodnja više ovih hormona može pomoći snižavanju kortizola, primarnog hormona stresa koji može dovesti do upale, nesanice i gubitka težine. Viša razina oksitocina može vas također učiniti sretnijima, smanjiti žudnju i poboljšati raspoloženje.

Povećava samopouzdanje

Masturbacija kod žena također može imati pozitivne učinke na samopouzdanje i sliku tijela. Masturbacija dovodi do osjećaja autonomije i tjelesnog integriteta koji jačaju identitet osobe. S druge strane, osjećaj krivnje kod masturbacije može umanjiti zadovoljstvo vlastitim tijelom, pa čak i dovesti do negativnih stavova o kontracepciji.

Poboljšava seksualno zadovoljstvo

Masturbacija može biti moćan način da saznate više o svom tijelu i svojim preferencijama. Pomaže ljudima da osvijeste kako njihovo tijelo reagira na različite seksualne podržaje, masturbacija zapravo može učiniti druga seksualna iskustva ugodnijim. Masturbacija je često uobičajen propisan tretman pri seksualnoj terapiji. Čak se koristi i za liječenje različitih seksualnih disfunkcija, uključujući preranu ejakulaciju kod muškaraca.

Smanjuje rizik od raka prostate

Studija na Harvardu otkrila je da je pojačana ejakulacija, uključujući seksualne odnose i masturbaciju, povezana sa smanjenim rizikom od raka prostate kod muškaraca. U usporedbi s muškarcima koji su tijekom života prijavili četiri do sedam ejakulacija mjesečno, kod muškaraca koji su ejakulirali 21 ili više puta svakog mjeseca, zabilježeno je 31 posto manji rizik od raka prostate. 

Video o pravilnom cijeđenju tjestenine izazvao burnu raspravu:

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

SA
samoborka
20:47 19.08.2020.

Večernji, ovo je zaista tema koja je primjerena jednom dnevnom, informativnom listu?

RO
romobil
20:23 19.08.2020.

Sex je intimna stvar....zašto da ga dijelim s nekim!?

DU
Deleted user
20:53 19.08.2020.

za ovo posljednje smanjenje rizika je dokazano ali ne ono s početka teksta jer mora biti izmjene fluida vaginalne flore što u doba korone nikako nije moguće prema uputama WHO-a