Ipak je zdravo

Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja

Foto: Željko Hladika/večernji list
Marinirano meso smanjuje rizik od karcinoma zbog začina, bilja i ulja
28.03.2011.
u 08:00
Upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik, upozoravaju stručnjaci
Pogledaj originalni članak

Meso pripremljeno za roštiljanje i pečenje u mikrovalnoj pećnici manje je loše za zdravlje, a čak može smanjiti rizik od raka. Nadu donosi prof. Scott Smith sa Sveučilišta Kansas, a oduševit će ljubitelje mesa.

Prema riječima stručnjaka, upotreba ljekovitog bilja i marinada smanjuje potencijalni zdravstveni rizik. Istraživači su ispitali različite vrste namirnica: svinjetinu, puretinu, govedinu, piletinu i papriku kako bi mogli pratiti i ocjenjivati količinu kancerogene tvari HCA (heterociklički amin) koja je odgovorna za pojavu raka dojke, debelog crijeva i želuca.

Kobasice i slanina te paprika pripremljeni u mikrovalnoj pokazali su manje vrijednosti HCA od onih klasično pripremljenih. Dakle, prvo marinirajte pa onda pecite.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

NE
nergal
08:05 28.03.2011.

Pitam se tko je financirao ovu studiju - mesna industrija?

OB
-obrisani-
08:07 28.03.2011.

Hebo tea utor članka. Pa reći nam, koji su to sastojci u marinadi, da znamo? Persin, bijel luk, celer,cimet, mrkva;što još ? Zašto ne djelujete \"Vaspitno\"?

GO
gonzo1
19:59 08.12.2011.

Živi dan ali živi ko čovik, a rak izazivaju aditivi u kruvu koji žderemo s mesom,dakle, istina je da nema tice do prasice, i ja bi vidio ko bi kopa da pojide malo salate!