Na sva kotača

Ljepote Kvarnera na povijesnoj Karolinskoj cesti

Foto: Dražen Breitenfeld
Ljepote Kvarnera na povijesnoj Karolinskoj cesti
16.11.2020.
u 15:19
Vozite na relaciji Bakarac – Kraljevica – Karolinska cesta – Melnice – Križišće – Bakarac. Pogledi su fantastični, a na cesti gotovo nikog nema
Pogledaj originalni članak

Križišće, Hreljin, Plase – nižu se duž slavne Karolinske ceste i samo su neka od sela na putu do mora. Tu su i stara zdanja i posljednji svjetionici u Kraljevici, Bakru i Bakarcu.

Čarobni pogledi sežu prema otocima, Krčkome mostu, Rijeci, Bakru, Kraljevici... Do autentične dionice Karolinske ceste ide se uz more od Bakarca do Kraljevice.Frankopanski kaštel, lijep zeleni i travnati krajolik uz obalu Kraljevice brzo će vas učiniti istraživačem. Vidjet ćete i ostatke nekoć popularnog hotela Praha. Dalje se provucite uz Šmriku do Križišća nekom od lokalnih prometnica ili bike prečaca. Zanimljivi su prizori na mondene prometnice poput A6.

Foto: Dražen Breitenfeld
U Križišću jedna od pet cesta koja se tu križaju ide prema originalnoj trasi Karolinske ceste. Sačuvani dio dug je oko pet kilometara. Pogledi su fantastični i posebni, a MTB biciklom može se lijepo proći. Odmorišta i serpentine, stari kameni stupići vrijedni su spomenici. Tu su Rupnikovi bunkeri koji su građeni još za stare Jugoslavije. Upravo ih je Slovenac Rupnik osmislio kao zaštitu tadašnje ceste, odnosno kako bi se sustavom dojava od bunkera do bunkera uvijek znalo što se na Karolini zbiva. Nakon što ste se podigli gotovo petsto metara iznad mora, vrijeme je za odmor.

Nakon dolaska na asfaltnu cestu kod sela Melnice, koja povezuje Fužine i Hreljin, ide se lijevo i po njoj se spušta i vraća natrag prema moru. Uz mirise planinskog i mediteranskog bilja brzo ćete biti na polazištu.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.