Vrlo jednostavno

Limun, ocat, soda bikarbona: Evo kako očistiti cijelo kućanstvo s njima

Foto: shutterstock
Limun, ocat, soda bikarbona: Evo kako očistiti cijelo kućanstvo s njima
21.05.2020.
u 07:00
Iako se uglavnom koriste u kuhanju, ova sredstva učinkovita su i za čišćenje cijelog kućanstva.
Pogledaj originalni članak

Miješanjem ovih svestranih prirodnih sastojaka s vodom zapravo je sve što trebate napraviti kako biste dobili prirodna sredstva za čišćenje. Kombiniranjem tih sastojaka dobit ćete odlična i učinkovita rješenja koja će vaše kućanstvo oprati od podruma pa sve do krova bez uporabe sintetičkih materijala, prenosi Canadianliving.

Ocat

Prirodna kiselina koju ocat sadrži u sebi uklanja masnoću, neugodne mirise i uklanja naslage kamenca s različitih površina. Dodate li nekoliko kapi esencijalnog ulja u ocat, osim što ćete imati odlično sredstvo za čišćenje, dobit ćete i ugodan miris. U dućanima se može pronaći i poseban ocat namijenjen za čišćenje koji je skuplji od običnog, ali ima jednaka svojstva i jačinu.

Soda bikarbona

Soda bikarbona odlična je za upijanje neugodnih mirisa, čak je možete i držati u vašem hladnjaku upravo iz tog razloga. Ona je svestrana i može zamijeniti komercijalne paste za pranje i praške.

Pogledajte hit recept Zagrepčanke za kruh koji svakome uspije:

Citrusi

Citrusno voće koristi se u raznim proizvodima za čišćenje za miris svježine, ali limun se može i samostalno koristiti kao sredstvo za čišćenje. U stvari je jednako jak kao i ocat, a njime možete čistiti, polirati, osvježiti podove, uređaje i većinu površina u kućanstvu. Ostatak limuna može se spremiti u hladnjak za kasniju upotrebu.

Biljni sapuni

Mnogi vole biljne sapune jer ne štete okolišu, a i mogu se napraviti kod kuće. Od biljnih sapuna možete naribati listiće koji se mogu koristiti pri pranju rublja od osjetljivih tkanina.

Esencijalna ulja

Esencijalna ulja koncentrirani su biljni ekstrakti. Ona čiste, ostavljaju ugodan miris, a imaju i antiseptička svojstva. Čajevac, eukaliptus i lavanda odlični su za čišćenje kućanstva zbog njihovih antigljivičnih i antibakterijskih svojstva, no prije korištenja provjerite jesu li vaši ukućani alergični na njih. Također, neka esencijalna ulja previše su snažna da bi se koristila u blizini male djece ili kućnih ljubimaca.

Dezinfekcijsko sredstvo

Šalici octa dodajte četiri šalice vruće vode i dvije čajne žličice sode bikarbone. 

Sredstvo za čišćenje prozora

Šalici octa dodajte šalicu vode i dobro promiješajte. 

Odmašćivač

Šalici octa dodajte šalicu vruće vode i sok pola limuna te nekoliko kapi esencijalnog ulja limuna ili lavande.

Deterdžent za posuđe

U pola šalice vode dodajte žlicu octa, pola šalice biljnog sapuna i 20 kapi esencijalnog ulja limuna. Ovaj deterdžent se blago pjeni, no jako dobro čisti posuđe. Pitanje hoće li se sredstvo pjeniti ili ne, nema veze s njegovim sposobnostima čišćenja.

Sredstvo za poliranje drveta

Šalicu maslinovog ulja pomiješajte sa sokom pola limuna. Smjesu prelijte u čistu bočicu te nasprejajte na površinu, a zatim obrišite suhom mekanom krpom.

Čistač za pećnicu
Pomiješajte dva dijela sode bikarbone s dijelom vode kako biste dobili pastu koju ćete razmazati po unutrašnjosti i vanjskoj strani pećnice i ostaviti preko noći ili najmanje dva sata. Potom posprejajte octom i prebrišite toplom vlažnom krpom.

Pogledajte koliko muškaraca u Hrvatskoj svakodnevno obavlja kućanske poslove:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar SarahER98
SarahER98
03:11 22.05.2020.

w​w︆︅​w​​​︆︅.︆︅​​​k​​i︆︅︆︅s︆︅​s​t​​o​k​​.​c​​o︆︅​m