RESTORAN PJAT

Liječnici, škovacini, ribari, pravnici, turisti – tko je u Zadru gladan, tu ćete ga naći

Foto: Srđan Hebar
Restoran Pjat
Foto: Srđan Hebar
Restoran Pjat
Foto: Srđan Hebar
Restoran Pjat
Foto: Srđan Hebar
Restoran Pjat
08.08.2018.
u 12:11
Cijena od 90 kuna za tartar od tune nije pretjerana. Takvo jelo rijetko se gdje može pojesti. Kao tatarski biftek, ali od – tune. Bravo!
Pogledaj originalni članak

Devet flaša. Ime za restoran, možda i najzvučnije svih vremena. Dva volana u Gornjem Dragonošcu, Dvije trešnje u Tratinskoj, stotinjak dalje na zagrebačkoj Trešnjevci bile su i Dvije lipe, Tri šešira u beogradskoj Skadarliji. I oni su fora, ali – devet flaša, to se ime pamti. Na mjestu kultne zadarske konobe, tu u Varoši, isto mjesto, ali promijenilo naziv. U – “Pjat”. Više nisu flaše, sad su tanjuri. Odnosno jedan tanjur.

Grazie mille

Zašto jedan?

– Moglo je biti i 300 pjata jer toliko ih imam u konobi – smije se vlasnik.

Dok se on smije, čuje se u pozadini kako nešto pada.

– OK, sad imam 299 pjata, očito se jedan razbio – kaže veselo Leo Mijalić (48).

U zadarskoj smo Varoši, na kultnom mjestu. Ovdje jedu zadarski liječnici. Jedu i policajci. Jedu i ribari, škovacini, jedu i – pravnici. Ma tu jede pola grada. Kako stanu na ovih nekoliko stolova?

– Ma ima mjesta za sve! – veli Leo.

– Vidi, prije 15 godina, kad sam otvarao, ja još ni talijanski nisam dobro znao. Sjeli neki Talijani, naručili hobotnice, a ja ih kasnije pitam: “Je l’ vam dobro?” Oni odgovore nešto poput: “Come il legno.” Ja se sav razdragao, baš raširio osmijeh, zahvaljujem im se i velim: “Grazie mille.” Hvala puno. Otrčim veselo u kuhinju, a moj mi kuhar, koji je znao dobro jezik, prevede.

Što je značilo?

– Rekli su Talijani da im je hobotnica kao – drvo! Legno je drvo! He-he... – prepričava Leo.

Specijalitet tartar od tune

Dosta priče, iako anegdota ovdje ima na stotine, idemo na klopu. Ovdje se jede, a vidi se to lako i na fotografijama, genijalno. Tartar od tune (90 kuna) – s toplim tostom, rashlađenim putrom, minijaturnim rajčicama i bobicama. Čak i wasabijem. Klopa koju bi čovjek mogao jesti svaki dan nekoliko puta. Cijena od 90 kuna nije pretjerana. Ovako što rijetko se gdje može pojesti. Kao tatarski biftek, ali od – tune. Bravo! Pašticada mekana, meso se topi u ustima. Kako treba biti. Bravo! I kolač, zadarska torta (24 kune), autohtoni je specijalitet. Donedavno se samo ovdje to moglo pojesti. Jedino što nedostaje jest – naziv. Da je bar 300 pjata. E, to bi bilo genijalno. Preporuka od srca. 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.