Vrhunska chefica

Lidia Bastianich za Slano&Slatko: Kad sam u Istri, puštam da mi drugi kuhaju

Foto: Lidia Bastianich/Facebook
Lidia Bastianich
Foto: Lidia Bastianich/Facebook
Lidia Bastianich
Foto: Lidia Bastianich/Facebook
Lidia Bastianich
Foto: Lidia Bastianich/Facebook
Lidia Bastianich
09.12.2015.
u 12:00
Čuvena chefica, gurmanica i najpoznatija Istranka s druge obale strane Atlantika snima film o rodnom kraju
Pogledaj originalni članak

Nakon sezone Masterchefa u Italiji, proslavljena kuharica svjetskog glasa Lidia Bastianich uživala je na odmoru u rodnoj Puli. Za Slano&Slatko rekla je da se obožava vraćati u Istru gdje je rasla s bakom s majčine strane.

- Obožavam ući u tu staru kuću, sjesti pod smokvu u istom dvorištu i svaki se dan kupati na plaži na kojoj sam uživala kao dijete. Dolazim svake godine barem jednom, no ovaj put snimit ćemo i neke materijale za film o mom porijeklu i korijenima koji će se prikazati u prosincu ove godine. I moji unuci su ovdje u Puli pa uživam s njima pokazujući im Pulu i Istru, rekla je Lidija.

Uživa i u sjajnoj istarskoj kuhinji, a najdraže jelo joj je, priznaje, ljeti hrana iz mora, riba, škampi, sardele na savor. Žao mi je što sm propustila doći u sezoni šparoga koje obožavam, posebno u fritaji, Moram pripaziti na tajming iduće godine da se ovakva strašna pogreška ne bi ponovila - smije se najpoznatija Istranka s druge strane Atlantika.

- Obožavam svoju Istru i da mogu, sve bih ponijela sa sobom. I ovaj put u mom koferu naći će se svežnjići sušene istarske lavande i par boca ekstra djevičanskog maslinova ulja da me podsjećaju na rodni kraj.

Lidia je ambasadorica hrvatske gastronomije u SAD-u, vodi nekoliko vrhunskih restorana u New Yorku, a njezina televizijska emisija u kojoj na jednostavan i praktičan način opisuje sve što se u kuhinji događa kod pripreme jela, vrlo je popularna. Tim više što u njoj sudjeluju i članovi njezine obitelji, pa i sama mama od koje je učila kuhati.

Upravo se zahvaljujući Lidijinoj emisiji, u Americi se pronio glas o tome kako se priprema domaća pašta, suše vrganji, peku rajčice, zašto se i kako jede ječam, što su to fuži te kako spojiti kobasicu i školjku u istom tanjuru. Jota i maneštre sastavni su dio njezine ponude u restoranima u New Yorku, a američka je publika oduševljena ovakvim jelima koje je Lidija donijela kao dio obiteljskog nasljeđa došavši 50-tih godina u SAD.

>>Tomaž Kavčič: Kulinarstvo nije poziv, to je život

>>Od Rovinja do Italije i Zagreba prenosi spoj mediteranske i francuske gastronomije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.