Jeste li znali?

Kuhari otkrili: Svaka vrsta luka reže se i dinsta drugačije, evo kako

Foto: screenshot/facebook
Kuhari otkrili: Svaka vrsta luka reže se i dinsta drugačije, evo kako
03.02.2021.
u 14:30
Kažu da bi ovoj namirnici trebalo posvetiti puno više pažnje tijekom kuhanja.
Pogledaj originalni članak

Onima koji nisu vješti u kuhinji vjerojatno je svaki luk isti i ne primjećuju neku veliku razliku u jelu kada ga dodaju, ali kuhari su nedavno otkrili da bi tom sastojku trebali pridavati više pažnje. Nije svejedno koju vrstu dodajete u koje jelo, kako je režete ni dinstate, kažu za cooktopcove.com i otkrivaju sve trikove kod pripreme ovog, u mnogim jelima, omiljenog sastojka za dodavanje posebne arome.

Ljubičasti luk - nije baš dobar za kuhanje, bolji okus imat će ako ga dodate u hamburger ili sendvič, kao dodatak mesu koje pripremate na roštilju ili u salati. Ima znatno manje šećera od žutog luka i pun je antioksidansa koji smanjuju rizik oboljenja od raka. Kuhari kažu da ga režete na kolutove i da svaki kolut potom razdvojite prstima.

Slatki luk - razlika između ovog i žutog luka u izgledu je gotovo neprimjetna, kod slatkog je kora malo više narančasta. Ima puno blaži okus od ostalih vrsta, pa je najbolji izbor ako želite jesti sirovi luk uz, recimo, ćevape, a možete ga koristiti i za umak od rajčice jer sadrži dosta vode. Trebalo bi ga rezati na trakice.

Žuti luk - najčešće korištena vrsta kod kuhanja, ima najjači okus od svih i odličan je izbor kada trebate karamelizirati luk za neko jelo jer sadrži dosta šećera. Režite ga na sitne kockice.

Nemate okrugli papir za pečenje? Evo kako ga napraviti u samo par sekundi!

Srebrenac - najbolji izbor za meksička jela i salate, ali i kao dodatak na pizzi jer je najhrskaviji od svih vrsta, ali i najzdraviji jer ima protuupalna svojstva. Reže se na trakice.

Luk kozjak - male i uske glavice ovog luka slatkog su i ne baš intenzivnog okusa, pa je najbolji izbor za pripremu svježih umaka. Režite ga na trakice.

Mladi luk - iako ga je najbolje jesti sirovog, može se koristiti i za kuhanje, i to zajedno sa zelenim dijelom. Obavezno se reže na kolutiće.

Kuhari su podijelili i nekoliko uputa za dinstanje. Prvo, režite luk tako da su otprilike svi komadići jednake debljine i veličine. Radite to ručno jer razne sjeckalice i blenderi ga u tren pretvore u kašu, a onda se nikako neće moći karamelizirati. Dinstajte na suncokretovom ili maslinovom ulju, a možete koristiti i mast. Luk dodajte u tavu tek kad se dobro zagrijala, stavite na laganu jačinu i miješajte drvenom kuhačom. 

Kako jednostavnije oguliti češnjak? Ovaj trik zaludio je Twitter:

Foto: Thinkstock
Češnjak
Foto: Screenshot/Twitter
češnjak
Foto: Thinkstock
garlic and a whole wooden table closeup
Foto: pexels.com
češnjak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.