PODZEMLJE ŽUMBERKA

Kriju se čitavi labirinti: Špilje i jame – dom vila, ali i 'Židova'

Foto: Privatni album
Foto: Privatni album
16.04.2021.
u 13:43
Židovske kuće u blizini su Budinjaka, a Vilinske jame kod Tušina
Pogledaj originalni članak

Vranjačka špilja, koja se nalazi ispod istoimenog slapa, samo je jedna od gotovo 150 špilja i jama, koliko ih se nalazi u podzemlju Žumberka.

U blizini Slapnice je i Pogana jama u koju se mogu odvažiti ući samo oni najhrabriji. Prema legendi, ovdje je bio ponor u koji je upala starica koju nikada nisu pronašli, zbog čega su stanovnici ovoj špilji dali naziv “pogana”. Detaljne upute do nje mogu vam dati u Žumberačkom raju.

Jedna špilja – Židovske kuće - može se vidjeti i u šetnji kroz Stazu kneževa na Budinjaku koju su stanovnici tako nazvali jer je prije njih tamo boravio netko njima nepoznat. A Židovi su im zvučali prilično mistično... Jedan je, pak, ponor postao zloglasan zbog zločina počinjenog nakon Drugog svjetskog rata. Jama Jazovka kao masovna grobnica zaštićeno je kulturno dobro, a nalazi se u šumi pokraj naselja Sošice.

Već u mjestu stoji putokaz koji vodi do jame, a ona je, pak, od glavne ceste udaljena svega pet minuta hoda. Postavljena je i ploča na kojoj se vidi presjek jame koja u najvećem dijelu ima 17 metara, iako je otvor na samom vrhu, kroz koji su bacali tijela, prilično uzak. Ljudski kosturi pronađeni su na dubini od 43 metra, pa time Jazovka spada među najdublje jame žumberačkog gorja, no speleolozi smatraju da je i dublja.

Želite li, pak, vidjeti mjesto gdje su, prema legendi, nekad živjele vile, samo se zaputite u Vilinske jame. Sustav je to malih špilja smješten iznad toka Breganice kod Tušina i administrativno spada u Samoborsko gorje, koje je spojeno sa žumberačkim, no vrijedi ih posjetiti jer se u njih može i ući. Zbog buke koju je donijela civilizacija vile su otišle u tiše krajeve, no i danas postoji vjerovanje da bi se nekad mogle vratiti...

 

Znate li za što je sve dobra kora od naranče?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.